Annons

Äntligen uppstod tydlighet från regeringens sida

LEDARE. Den här epidemin gäller alla. Det innebär att i stort sett hela svenska folket berörs av den information myndigheterna ger. Den ska vara tydlig och möjlig att efterfölja. Att inte ens myndigheter och politiker har kunskap i förväg om vilken utveckling som kommer, har allmänheten förståelse för. Att olika länder gör olika bedömningar finns det också förståelse för, bara man förklarar varför.

Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren.
Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren.Foto:Jessica Gow/TT

Fredagseftermiddagens presskonferens som statsminister Stefan Löfven höll tillsammans med tre ytterligare statsråd var en game-changer i informationsgivningen. Tydliga besked, möjligen kärva, om vad som bör gälla. Inga hänvisningar till olika fackmyndigheter utan regeringen har bestämt sig för sitt budskap, och tar ansvar för det.

Det har inte varit så hela tiden. Det har mumlats om att regeringen följer Folkhälsomyndighetens bedömningar, som har varit vaga och så pass försiktiga att de inte har haft stöd i allmänhetens krisuppfattning. Anders Tegnell är statsepidemiolog, en funktion som har spelat stor roll genom åren, inte minst under de 17 år då Margareta Böttiger hade denna titel och var den klokaste myndighetsrösten under hiv-epidemin på 1980-talet.

En sådan myndighetsperson får inte ”tänka högt”. Den som har det främsta ansvaret för myndigheternas budskap under en epidemi kan inte kosta på sig att säga att epidemin nog kommer att klinga av. Att Anders Tegnell gör en utrikes tjänsteresa till Somalia när medborgarna som bäst behöver information är att att signalera faran över.

Myndigheterna bör noga kalibrera sitt budskap och hålla sig till det. Anders Tegnells resonemang om att det är olämpligt att råda människor att arbeta hemma för att alla inte har möjlighet till det är oacceptabelt. Han ska inte göra någon klassanalys, utan ge råd som har betydelse för smittspridningen. Det var befriande att höra det självklara budskapet från socialminister Lena Hallengren om att den som kan jobba hemma ska göra detta. Och att man ska avstå från besök på sjukhus och äldreboenden.

Sverige har en ansvarsprincip i grundlagen som innebär att fackmyndigheterna sköter det uppdrag som de har och att regeringen inte ska in och peta i deras dagliga bedömningar. Regeringen ska styra genom sin utnämningsmakt och genom budgetens regleringsbrev etc. Men det befriar inte regeringen från sitt ansvar att leda landet. Och fredagens presskonferens visade att Stefan Löfven och hans stab har förstått det.

I den tidigare informationsgivningen har det framstått som om målsättningen är att skydda stora delar av befolkningen från att alls bli smittad. Därför var det viktigt att statsministern var tydlig om ambitionen: ”Det avgörande är att förloppet blir utdraget. Det kan annars bli övermäktigt för sjukvården.”


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?