1515

Äntligen uppstod tydlighet från regeringens sida

LEDARE. Den här epidemin gäller alla. Det innebär att i stort sett hela svenska folket berörs av den information myndigheterna ger. Den ska vara tydlig och möjlig att efterfölja. Att inte ens myndigheter och politiker har kunskap i förväg om vilken utveckling som kommer, har allmänheten förståelse för. Att olika länder gör olika bedömningar finns det också förståelse för, bara man förklarar varför.

Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren.
Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren.Foto:Jessica Gow/TT

Fredagseftermiddagens presskonferens som statsminister Stefan Löfven höll tillsammans med tre ytterligare statsråd var en game-changer i informationsgivningen. Tydliga besked, möjligen kärva, om vad som bör gälla. Inga hänvisningar till olika fackmyndigheter utan regeringen har bestämt sig för sitt budskap, och tar ansvar för det.

Det har inte varit så hela tiden. Det har mumlats om att regeringen följer Folkhälsomyndighetens bedömningar, som har varit vaga och så pass försiktiga att de inte har haft stöd i allmänhetens krisuppfattning. Anders Tegnell är statsepidemiolog, en funktion som har spelat stor roll genom åren, inte minst under de 17 år då Margareta Böttiger hade denna titel och var den klokaste myndighetsrösten under hiv-epidemin på 1980-talet.

En sådan myndighetsperson får inte ”tänka högt”. Den som har det främsta ansvaret för myndigheternas budskap under en epidemi kan inte kosta på sig att säga att epidemin nog kommer att klinga av. Att Anders Tegnell gör en utrikes tjänsteresa till Somalia när medborgarna som bäst behöver information är att att signalera faran över.

Myndigheterna bör noga kalibrera sitt budskap och hålla sig till det. Anders Tegnells resonemang om att det är olämpligt att råda människor att arbeta hemma för att alla inte har möjlighet till det är oacceptabelt. Han ska inte göra någon klassanalys, utan ge råd som har betydelse för smittspridningen. Det var befriande att höra det självklara budskapet från socialminister Lena Hallengren om att den som kan jobba hemma ska göra detta. Och att man ska avstå från besök på sjukhus och äldreboenden.

Sverige har en ansvarsprincip i grundlagen som innebär att fackmyndigheterna sköter det uppdrag som de har och att regeringen inte ska in och peta i deras dagliga bedömningar. Regeringen ska styra genom sin utnämningsmakt och genom budgetens regleringsbrev etc. Men det befriar inte regeringen från sitt ansvar att leda landet. Och fredagens presskonferens visade att Stefan Löfven och hans stab har förstått det.

I den tidigare informationsgivningen har det framstått som om målsättningen är att skydda stora delar av befolkningen från att alls bli smittad. Därför var det viktigt att statsministern var tydlig om ambitionen: ”Det avgörande är att förloppet blir utdraget. Det kan annars bli övermäktigt för sjukvården.”


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?