Annons

Äntligen står M åter hos skattebetalarna

LEDARE. Det har varit tätt mellan skattebeskeden från Moderaterna på sistone. Partiet vill bland annat ha ett sjunde jobbskatteavdrag. De flesta ska enligt partiet få mer än 3.000 kronor om året i skattesänkning, enligt Ekot.

Partiet vill också sänka den 20-procentiga statliga inkomstskatten med 1 procentenhet per år under de kommande tre åren, enligt en Di-intervju i lördags med Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Skatten för pensionärer ska också sänkas, dubbelt så mycket som regeringen föreslår.

Det är tre tydliga skattesänkningar som tillsammans gör Moderaterna mer trovärdigt som skattesänkarparti. Så har det inte alltid varit. Under åtta år vid makten höll partiet emot när andra allianspartier ville slopa marginalskatten. Och så sent som i fjol var det väldigt oklart hur Moderaterna stod i frågan, med motsägelsefulla besked från partiledaren Ulf Kristersson respektive från Elisabeth Svantesson.

Detta motstånd, som övergick till vacklan, beror på att partiet har bedömt det som ett förslag som det är svårt att få sympati för. En sänkning av den allra högsta marginalskatten gynnar ofelbart dem som tjänar allra bäst. Att det finns samhällsekonomiska och moraliska argument för att ta bort värnskatten hade i det läget ingen betydelse.

Men nu har januaripartierna bestämt sig för att ta bort värnskatten, och M väljer att inte motsätta sig detta (till skillnad från KD). Och nu när Moderaterna så att säga har fått hjälp med den allra högsta marginalskatten vill partiet på egen hand gå vidare med att sänka den statliga inkomstskatten, vilket enligt förslaget skulle innebära att den högsta marginalskatten sänks med ytterligare 3 procentenheter.

Detta är ett mycket bättre besked till dem som betalar statlig inkomstskatt än att ”höja brytpunkten”, något som bara ger en måttlig sänkning av skatten och ingen sänkning alls av själva marginalskatten.

Vänstern kommer att kritisera varje skattesänkning som föreslås av Moderaterna. Moderata politiker ska inte låter sig skrämmas av det. De skattesänkningar som föreslås motsvarar en obetydlig del av den offentliga sektorns skatteinkomster. Det är för övrigt alltid värt att påminna om att de stora skillnaderna i skatteinkomster beror på konjunktur, inte på vilket politiskt parti som får styra.

För svensk politik är det välgörande att Moderaterna har blivit ett mer frimodigt skattesänkarparti.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?