ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Äntligen står M åter hos skattebetalarna

  • Foto: Erik Simander/TT

LEDARE. Det har varit tätt mellan skattebeskeden från Moderaterna på sistone. Partiet vill bland annat ha ett sjunde jobbskatteavdrag. De flesta ska enligt partiet få mer än 3.000 kronor om året i skattesänkning, enligt Ekot.

Partiet vill också sänka den 20-procentiga statliga inkomstskatten med 1 procentenhet per år under de kommande tre åren, enligt en Di-intervju i lördags med Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Skatten för pensionärer ska också sänkas, dubbelt så mycket som regeringen föreslår.

Det är tre tydliga skattesänkningar som tillsammans gör Moderaterna mer trovärdigt som skattesänkarparti. Så har det inte alltid varit. Under åtta år vid makten höll partiet emot när andra allianspartier ville slopa marginalskatten. Och så sent som i fjol var det väldigt oklart hur Moderaterna stod i frågan, med motsägelsefulla besked från partiledaren Ulf Kristersson respektive från Elisabeth Svantesson.

Detta motstånd, som övergick till vacklan, beror på att partiet har bedömt det som ett förslag som det är svårt att få sympati för. En sänkning av den allra högsta marginalskatten gynnar ofelbart dem som tjänar allra bäst. Att det finns samhällsekonomiska och moraliska argument för att ta bort värnskatten hade i det läget ingen betydelse.

Men nu har januaripartierna bestämt sig för att ta bort värnskatten, och M väljer att inte motsätta sig detta (till skillnad från KD). Och nu när Moderaterna så att säga har fått hjälp med den allra högsta marginalskatten vill partiet på egen hand gå vidare med att sänka den statliga inkomstskatten, vilket enligt förslaget skulle innebära att den högsta marginalskatten sänks med ytterligare 3 procentenheter.

Detta är ett mycket bättre besked till dem som betalar statlig inkomstskatt än att ”höja brytpunkten”, något som bara ger en måttlig sänkning av skatten och ingen sänkning alls av själva marginalskatten.

Vänstern kommer att kritisera varje skattesänkning som föreslås av Moderaterna. Moderata politiker ska inte låter sig skrämmas av det. De skattesänkningar som föreslås motsvarar en obetydlig del av den offentliga sektorns skatteinkomster. Det är för övrigt alltid värt att påminna om att de stora skillnaderna i skatteinkomster beror på konjunktur, inte på vilket politiskt parti som får styra.

För svensk politik är det välgörande att Moderaterna har blivit ett mer frimodigt skattesänkarparti.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer