Annons

Äntligen kom flera vuxna in i rummet

Strax efter lunch på onsdagseftermiddagen meddelade moderatledaren att han har haft det första enskilda mötet med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 

GENOMBROTT. Moderatledaren Ulf Kristersson visar att han inte vill vara en del av en tio år lång misslyckad isoleringsstrategi gentemot SD.
GENOMBROTT. Moderatledaren Ulf Kristersson visar att han inte vill vara en del av en tio år lång misslyckad isoleringsstrategi gentemot SD.Foto:Claudio Bresciani/TT

Partiledarna för det näst största och tredje största partiet i riksdagen diskuterade energipolitiken, kriminalpolitiken och samtalen i den migrationspolitiska kommittén där Åkesson själv sitter.

Det är en stor händelse i svensk politik. Inte för att det har bildats ”ett nytt block” men för att ett stigma som förlamat den politiska processen i tio år har släppt.

När SD kom in i riksdagen 2010 förlorade Reinfeldt sin majoritet men regerade vidare i förvissning om att SD inte skulle göra gemensam sak med vänsteroppositionen och välta ut honom. Priset blev att Reinfeldt II var en reformsvag regering och backade varje gång SD tyckte likadant som S, V och MP.

Mönstret med en svag regering fortsatte in i nästa mandatperiod efter valet 2014 men med ett mer än dubbelt så stort SD. I och med den hårt kritiserade Decemberöverenskommelsen hade den första Löfven-regeringen en bred högermajoritet i riksdagen mot sig eftersom de fyra allianspartierna och SD gjorde samma bedömning i viktiga frågor.

Man kan tro att DÖ avskräckte, men efter valet 2018 uppstod en liknande regeringsbildning men nu med C och L som regeringsunderlag. S, MP, C och L tycker inte lika om någonting utom om att hålla SD utanför. Regeringsmakten förtvinar till en 73-punktslista som inte väcker entusiasm någonstans utanför Centerpartiets och DN:s kontor. Januaripartierna har heller ingen majoritet i riksdagen, varför den precis som Reinfeldt II inte får igenom sina förslag när V ansluter sig till högeroppositionens ståndpunkt. Krisen i reformeringen av Arbetsförmedlingen är ett exempel på det.

I grunden är det denna konstiga ordning som Ulf Kristersson nu tydligt inte längre vill vara en del av. Han menar att partiledare likt övriga vuxna människor bör tala med varandra i frågor som är viktiga för samhället och ta ansvar om man kan. En akut fråga där M, KD, SD och L bör göra gemensam sak är kärnkraften och särskilt den planerade nedsläckningen av två reaktorer i Ringhals. Om vi har tio år på oss att vända klimatkrisen bör inget land göra sig av med fossilfri kraft och alla avvecklingsplaner av kärnkraft bör skjutas så långt framåt som möjligt.

För oppositionen till höger är den avbrutna isoleringen av SD en chans till ett mer samlat agerande. Maktförhållandena ändras inte nu men eftersom M-ledaren vill bilda regering även med SD:s stöd måste han i god tid förbereda nästa mandatperiods frågor. Särskilt den ekonomiska politiken måste säkras. En Kristersson-regering kan inte likt Löfven chansa och hoppas att budgetar går igenom och den bör i förväg veta var de röda linjerna gentemot SD går.

Socialdemokraternas och statsministerns skäll behöver Moderaterna inte oroa sig för. Deras maktstrategi är att maximera stigmat kring SD och samarbeta med SD:s fiender. Det har lett till att halva LO röstar på Jimmie Åkesson. Socialdemokraternas taktik ligger i spillror och de ser slutet närma sig. Efter nästa valförlust kommer de att försöka göra samma sak som M-ledaren gör nu.

Likadant är det med hejarklacken kring Annie Lööf. Hon fick sitt genombrott som partiledare när hon till skillnad från M tog tydligt avstånd från att samtala med SD. Men skaran supportrar är fortfarande en liten samling och hur mycket de än hoppas är det omöjligt att regera landet med 8 procent. 

Att låsa in liberalismen i ett avtal från januari 2019 och jaga kättare i skånska och blekingska kommuner är en förtvivlad och ovärdig syssla. Svensk liberalism är en bred och pragmatisk rörelse. De ansvariga i den nuvarande moderatledningen har personligen djupare liberala rötter än hela Centerpartiet tillsammans.

Till skillnad från centerpartisterna minns de också att liberalismen med framgång kan flätas samman med en konservativ samhällssyn. Ungdomar och konvertiter blir lätt ideologiskt totalitära. De vuxna vet att livet och världen är svårare och rikare.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?