1515

Äntligen en vital kapitalbildning

LEDARE. Politikerna är skeptiska till riskkapitalisterna. Men dessa har spelat en roll i omvandlingen av svenskt näringsliv de senaste 25 åren och allt talar för att de kan få en lika viktig roll framöver.

Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait

Tisdagens besked att EQT köper tio procent i ljudbokföretaget Storytel fick Storytels aktie att stiga med 8,3 procent. Det är ett gott betyg åt den nya ägaren. EQT har vuxit till ett av Europas största riskkapitalbolag, och deras fonders investeringar har under de första 25 åren gett en snittavkastning (internränta) på 19 procent per år. 

Riskkapitalbolagen började som spridda företeelser som huvudsakligen tjänade pengar på att renodla, belåna och skapa tillväxt i mogna, försummade industribolag. Med tiden har de blivit en integrerad del i näringslivet och en betydande spelare inom företagsförvärv och försäljningar. De har bidragit till att öka likviditeten och höja priserna på marknaden för företagsaffärer. Med sin goda tillgång till kapital har de hjälpt halvstora bolag att växa snabbare än de annars hade klarat. Detta har varit viktigt eftersom tillväxt är en ren överlevnadsfråga i en snabbrörlig global marknad.

Men svenska politiker har förhållit sig skeptiska. Först var det skattetvisterna med delägarna. De hade kunnat undvikas om skattelagstiftningen varit tydligare. Sedan kom motståndet när riskkapitalister köpte välfärdsbolag. Här bör man från politiskt håll visa lite ödmjukhet eftersom privata aktörer aldrig hade kunnat växa i sektorn om det inte funnits ett missnöje med offentliga verksamheter.

Själva grunden till många folkvaldas skepsis mot riskkapitalister är en utbredd misstro mot stora vinster. Den är djupast inom vänstern, som av principiella ideologiska skäl misstror vinst i allmänhet och det de anser vara orättmätiga ”övervinster” i synnerhet. 

Men kritikerna verkar inte inse betydelsen av privat kapitalbildning för näringslivet och hela samhället. Även om en del går till konsumtion (vilket också är samhällsnyttigt) så återinvesteras större delen av alla vinster. När en grupp av EQT:s storägare i tisdags sålde aktier för 23,3 miljarder kan hälften av de pengarna (resten ska enligt avtal plöjas ned i EQT-fonder) investeras i nya bolag. 

Regeringen bör inse att förutsättningen för den ”nyindustrialisering” som den så entusiastiskt och ofta talat om den senaste tiden är att det finns en fungerande privat kapitalbildning och riskvilligt kapital. Höjer man skatten på privat kapital så blir det mindre investeringar i nya bolag. Försvårar man för privat ägande så försvårar man för nyindustrialisering och den gröna omställningen.

Stora vinster är en förutsättning för stora investeringar. Det är vinsterna i Altor som har skapat möjligheten för grundaren Harald Mix att genom Vargas Holding, som han samäger med Carl-Eric Lagercrantz, vara med och bygga några av landets mest spännande framtidsbolag. Vargas är vid sidan av centralgestalten Peter Carlsson medgrundare till batteribolaget Northvolt. Vargas har också grundat H2 Green Steel (som ska tillverka stål fossilfritt) där Altor är medinvesterare.

Samtidigt blev det på tisdagen klart att Altor planerar att sätta sitt batteriladdningsbolag Ctek på börsen, efter att ha ägt det i tio år. Dessa är alla exempel på att tålamodet, och intresset för nya, yngre branscher har ökat bland riskkapitalisterna. Det gäller olika former av teknikbolag, lösningar för framtidens fordon, infrastruktur och energi, samt lösningar inom hälsa/vård.

Något annat som verkar ha gått många politiker förbi är att den största gruppen investerare i riskkapitalbolag är offentliga pensionsfonder (de står för runt 30 procent, därefter kommer privata pensionsfonder, försäkringsbolag och stiftelser). En stor del av avkastningen går alltså till löntagare och småsparare. 

Det är dags för politikerna att uppdatera sin relation till riskkapitalbolagen. De har spelat en roll i omvandlingen av svenskt näringsliv de senaste 25 åren och allt talar för att de kan få en lika viktig roll framöver. De bör ses som en resurs, tillsammans med övrig privat kapitalbildning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?