1515
Annons

Antalet poliser per capita ökar inte

Regeringen har som mål att öka antalet polisanställda med 10 000, varav merparten poliser, fram till 2024. Det går trögt. Totalt har myndighetens anställda ökat med 6 269 personer sedan 2016. Av dem är bara 1 927 poliser. I Sverige finns nu 21 386 poliser, långt ifrån målet om 26 200 vid utgången av 2024. Antalet poliser per capita är i stort sett oförändrat sedan 2010. 

RÄCKER INTE. Inrikes- och justitieminister hävdar att polisens resurser räcker. Men även om antalet polisanställda ökat sedan 2016 är antalet poliser per capita i stort sett oförändrat.
RÄCKER INTE. Inrikes- och justitieminister hävdar att polisens resurser räcker. Men även om antalet polisanställda ökat sedan 2016 är antalet poliser per capita i stort sett oförändrat.Foto:Christine Olsson

I den region som har drabbats hårdast av gängskjutningarna i år, Stockholm, minskar antalet poliser. De har sedan 2016 blivit 118 färre. Hälften av alla dödsoffer för skjutningar i Sverige fram till den sista mars i år har dödats i huvudstadsregionen.

Att antalet poliser sjunker i den region som är viktigast för Sveriges tillväxt och välstånd är ohållbart. Länets 2,4 miljoner invånare och 300 000 företag måste kunna lita på att polisen finns där för att upprätthålla tillit och trygghet, som är grundläggande förutsättningar för att samhälle och näringsliv ska fungera.

Den ansträngda bemanningssituationen för poliser, i synnerhet i huvudstaden, borde oroa regeringen, men inrikes- och justitieminister Morgan Johanssons budskap när han besökte Rosengård i Malmö efter upploppen under påskhelgen var att polisen har mer resurser än någonsin tidigare.

I absoluta tal är justitieministerns påstående korrekt, men i förhållande till antal invånare är antalet poliser konstant eller sjunkande. 2010 fanns det 216 poliser per 100 000 invånare, enligt Polisförbundet. 2021 var siffran 205.

I Tyskland finns det 300 poliser per 100 000 invånare, i Frankrike 320 och i Spanien 360. Samtidigt har det dödliga våldet bland unga män ökat kraftigt i Sverige, men inte i övriga Europa, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

Regeringen verkar inte vilja ta in verkligheten. 

Sverige behöver fler poliser – och de som redan arbetar måste få incitament att stanna kvar. Behovet ser ut att vara allra störst i Stockholm. Moderaterna vill se högre polislöner. Det är en bra början. Men lika viktig är frågan om var poliserna ska bo. Problemet är att Sveriges huvudstad är så dyr att bo i att det är svårt att ha råd att vara polis där. Så kan vi inte ha det.

 


Innehåll från South PoleAnnons

Klimatkompensation är inte att köpa sig fri från sitt klimatansvar

Klimatkompensation är en del i utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Med hjälp av finansieringen som klimatkompensering innebär kan nya klimatprojekt utvecklas för att minska klimatpåverkan. Jens Olejak, VD för South Pole Sweden och Head Climate Solutions Nordics, menar på vikten av att inte se klimatkompensation som en pappersprodukt utan som vad det är – ett medel för att finansiera projekt för att minska eller binda koldioxid.

– Det finns en felaktig uppfattning om att klimatkompensation betyder att man köper sig fri från sitt klimatansvar. Men det kunde inte vara längre från sanningen, säger Jens. Rätterna som köps vid klimatkompensation möjliggör utvecklingen av klimatprojekt för att öka omställningen mot ett koldioxidsnålt samhälle.

För att nå NettoNoll som företag är det viktigt att ha med klimatkompensation som en del av sin klimatstrategi. Oavsett vilken verksamhet man verkar inom kommer företagens utsläppsreduktioner inte vara tillräckliga för att nå NettoNoll i linje med SBT och Parisavtalet. 

– Våra kunder har väldigt ambitiösa målsättningar kopplade till sin klimatstrategi. För att nå sina mål behöver de även klimatkompensera. Oavsett verksamhet kommer ett visst utsläpp att ske, även om man är duktig på att minska dessa. Men målsättningen är såklart att behovet av klimatkompensering ska minska över tid.

Tack vare klimatkompensering kan utvecklingsländer vara med på resan mot ett koldioxidsnålt samhälle och bidra till klimatomställningen. South Pole har utvecklat över 800 projekt sedan starten 2006, där projekt kopplade till bindning av koldioxid via naturbaserade lösningar, men även tekniska innovationer, just nu har stort fokus. Det är även viktigt att undvika framtida utsläpp genom exempelvis projekt för förnybar energi, i vilket South Pole har spelat en stor roll de senaste 15 åren.

Som den enda aktiva projektutvecklaren i Norden har South Pole möjlighet att ta ett helhetsgrepp åt sina kunder i deras klimatstrategiarbete. Med kompetens inom både strategiskt stöd och utveckling av hållbara projekt som gör skillnad för klimatet och projektets närområde ger South Pole tydliga resultat för sina kunder.

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ständigt ökar, för att möta marknadens behov utökar vi nu därför organisationen med nya kompetenser. Klimat och hållbarhet är en av de viktigaste frågorna vi har framför oss, och vi har betydligt mindre tid på oss än vi räknat med för att göra de klimatförbättringar som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Det är dags att agera!

South Poles uppdrag
South Pole effektiviserar och driver på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med ett globalt team, med över 800 sociala entreprenörer, utvecklas innovativa skräddarsydda lösningar för att möta organisationers och samhällsstrukturens behov. South Pole är experter inom den snabbt föränderliga klimatpolitiken och dess regelverk. 

Till South Pole Swedens erbjudande

Mer från South Pole

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med South Pole och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?