1515

Ansvaret fostrar även SD

Hösten 2014 var SD:s budskap ”Give them hell”. Då utgick alla andra riksdagspartiers agerande utifrån viljan att isolera SD så mycket som möjligt. Moderaterna gav bort regeringsmakten för att slippa kompromissa med det nya stora partiet.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson på tisdagens presskonferens om regeringsfrågan. Det kanske viktigaste budskapet var tonläget.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson på tisdagens presskonferens om regeringsfrågan. Det kanske viktigaste budskapet var tonläget.Foto:Henrik Montgomery/TT

Sedan dess har först KD, sedan M och nu vårvintern 2021 även Liberalerna deklarerat att de kan samarbeta om en regering även med SD. M och SD har förtroendeskapande och löpande kontakter och SD bjuds av S-ledaren in till viktiga samtal om migration, försvar och pandemin.

Hela det politiska landskapet har till slut anpassat sig efter realiteterna i Riksdagen.

På onsdagen är det Jimmie Åkessons tur att vara gäst hos Anders Holmbergs ”30 minuter”, en intervjuserie som i hög grad har kommit att handla om regeringsfrågan. Inför programmet kallade SD på tisdagen till presskonferens och partiledaren gav sin syn på hur ett samarbete med en eventuell borgerlig regering kan se ut.

Det kanske viktigaste budskapet var tonläget. Åkesson betonade vikten av samförstånd, förtroendefullt samarbete på områden där partierna är överens, vikten av kompromissvilja och att hellre söka gemensam mark i för landet viktiga frågor än att odla konflikter. Han ställde inga skarpa krav. Han kan tänka sig att ingå i en regering men det är inte det viktiga. Han ser gärna en gemensam politisk handlingsplan för nästa mandatperiod och att den presenteras för väljarna före valet. Han pekade särskilt på brott och straff, migration och integration, pension och skolan som centrala områden.

Jämfört med det hetsiga tonläget hos S-ministrarna under vinterns demokratidebatt var han lugnet själv. Och jämfört med sitt forna jag som outsider i en fientlig Riksdag spelar han nu en helt annan roll och i en annan division.

SD är inte ett färdigreformerat parti och är fortsatt outvecklat i viktiga sakfrågor, men den kurs Åkesson angav nu är rätt för ett parti som vill ta ett större ansvar än för en missnöjesopinion. Jimmie Åkesson vill ha makt och inflytande, att tro något annat är naivt, och på det följer ansvarstagande, moderation och förmåga att se till större perspektiv. Det är precis så här den representativa demokratin är tänkt att fungera. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?