1515
Annons

Ansvaret fostrar även SD

Hösten 2014 var SD:s budskap ”Give them hell”. Då utgick alla andra riksdagspartiers agerande utifrån viljan att isolera SD så mycket som möjligt. Moderaterna gav bort regeringsmakten för att slippa kompromissa med det nya stora partiet.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson på tisdagens presskonferens om regeringsfrågan. Det kanske viktigaste budskapet var tonläget.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson på tisdagens presskonferens om regeringsfrågan. Det kanske viktigaste budskapet var tonläget.Foto:Henrik Montgomery/TT

Sedan dess har först KD, sedan M och nu vårvintern 2021 även Liberalerna deklarerat att de kan samarbeta om en regering även med SD. M och SD har förtroendeskapande och löpande kontakter och SD bjuds av S-ledaren in till viktiga samtal om migration, försvar och pandemin.

Hela det politiska landskapet har till slut anpassat sig efter realiteterna i Riksdagen.

På onsdagen är det Jimmie Åkessons tur att vara gäst hos Anders Holmbergs ”30 minuter”, en intervjuserie som i hög grad har kommit att handla om regeringsfrågan. Inför programmet kallade SD på tisdagen till presskonferens och partiledaren gav sin syn på hur ett samarbete med en eventuell borgerlig regering kan se ut.

Det kanske viktigaste budskapet var tonläget. Åkesson betonade vikten av samförstånd, förtroendefullt samarbete på områden där partierna är överens, vikten av kompromissvilja och att hellre söka gemensam mark i för landet viktiga frågor än att odla konflikter. Han ställde inga skarpa krav. Han kan tänka sig att ingå i en regering men det är inte det viktiga. Han ser gärna en gemensam politisk handlingsplan för nästa mandatperiod och att den presenteras för väljarna före valet. Han pekade särskilt på brott och straff, migration och integration, pension och skolan som centrala områden.

Jämfört med det hetsiga tonläget hos S-ministrarna under vinterns demokratidebatt var han lugnet själv. Och jämfört med sitt forna jag som outsider i en fientlig Riksdag spelar han nu en helt annan roll och i en annan division.

SD är inte ett färdigreformerat parti och är fortsatt outvecklat i viktiga sakfrågor, men den kurs Åkesson angav nu är rätt för ett parti som vill ta ett större ansvar än för en missnöjesopinion. Jimmie Åkesson vill ha makt och inflytande, att tro något annat är naivt, och på det följer ansvarstagande, moderation och förmåga att se till större perspektiv. Det är precis så här den representativa demokratin är tänkt att fungera. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Sabotera inte för oljebolagen

Medan hushållen i väst knäar under bördan av stigande energikostnader gör olje- och gasföretagen rekordvinster.

FEL VÄG. Att straffbeskatta oljebolag, som FN vill, riskerar bara att förvärra energikaoset.
FEL VÄG. Att straffbeskatta oljebolag, som FN vill, riskerar bara att förvärra energikaoset.Foto:Carina Johansen

Brittiska BP tredubblade sin vinst till 9,3 miljarder dollar under andra kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol. Samma starka utveckling hade norska Equinor, vars nettovinst ökade till 6,8 miljarder dollar.

Det väcker blandade känslor att oljebolagen, rent krasst, profiterar på kriget i Ukraina. Den norska regeringen har genom olje- och energiminister Terje Aasland sagt att detta är ett tillfälle ”då det inte är roligt att tjäna pengar”. I förra veckan gick FN:s generalsekreterare António Guterres ut och uppmanade regeringar att straffbeskatta oljebolagens vinster.

”Denna groteska girighet straffar de fattigaste och mest utsatta människorna, samtidigt som de förstör vårt enda gemensamma hem”, sa Antonio Guterres, enligt BBC.

Att beskatta oljebolagens vinster ännu mer riskerar att förvärra energikaoset. Beslutfattare i väst bör i stället fokusera på hur bolagen så snabbt som möjligt kan förmås att investera vinsterna så att produktionen av olja och gas kan öka. Ett större utbud skulle pressa priserna och sänka energinotan för de hårt prövade hushållen.

Men framgångsrika oljebolag behövs också av andra skäl. 

Ska väst klara av att göra sig oberoende av rysk energi behövs mer olja och gas från pålitliga länder, som USA, Norge och Storbritannien, där några av världens största oljebolag har sina huvudkontor. Om de ländernas regeringar börjar straffbeskatta oljebolagen – Storbritannien har redan fattat beslut om en engångsskatt på 25 procent – riskerar investeringarna att bli lidande. 

Omställningen till förnybar energi kräver också olja och gas under en övergångsperiod. Det är lätt att tro – i synnerhet när man hör Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar – att vindkraft till havs är en snabb lösning på energiproblemet. Det är det inte. Ledtiderna från beslut till färdig vindpark är i bästa fall sex år.

Investeringar i prospektering och produktion av olja och gas har varit eftersatta i flera år. Med dagens höga vinster finns en möjlighet att ändra på det. När vi som mest behöver mer olja och gas från länder i väst är straffskatter fel väg att gå.

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera