Annons

Annie Lööf går rakt i utredningsfällan

Att låta S-MP-regeringen sitta kvar, fortsätta med Stefan Löfven som statsminister och spränga alliansen är ingen liten sak för ett parti som i vått och torrt lovade det motsatta. Det är ett skyhögt politiskt pris för Centerpartiet.

VÄNTLÄGE. I realiteten vill Annie Lööf att hennes parti ska släppa fram Stefan Löfven i utbyte mot en överenskommelse om en rad utredningar.
VÄNTLÄGE. I realiteten vill Annie Lööf att hennes parti ska släppa fram Stefan Löfven i utbyte mot en överenskommelse om en rad utredningar.Foto:Pontus Lundahl/TT

Därför gör Annie Lööf klokt i att låta som ett återfall till rollen som näringsminister när hon på fredagen läste upp den långa överenskommelsen med S. Men om man tittar närmare på vad C, L, S och MP har kommit överens om är det mesta till intet förpliktigande. Nästan alla förslag handlar om att tillsätta en utredning.

Utredningsväsendet är en omistlig del av svensk demokrati och förvaltning. Men utredningar är också ett känt sätt för regeringar att förhindra eller försena frågor som man egentligen inte vill ha avgjorda.

Detta är vad man har kommit överens om:

Man ska tillsätta en utredning 2019 eller 2020 om att förändra 3:12-reglerna. En utredning om breddning av rutavdraget ska tillsättas 2019. 

Ett förenklat regelverk och enklare beskattning för mikroföretagare ska utredas 2020.

Regeringskansliet ska göra en utredning, en så kallade departementsserie, om en bortre parantes i a-kassan. (Göran Perssons regering gjorde detsamma några gånger utan att något hände eftersom LO sa nej.)

Arbetsrätten ska utredas, med särskild betoning på undantag i lagen om anställningsskydd. Problemen med kompetensutvisningarna ska utredas.

Centerpartiets landsbygdspaket har omvandlats till sex utredningar. En om förenklade byggregler vid strandnära lägen. En annan utredning om förenklade bygglov för lantbruk. En tredje om ett nytt reseavdrag. Och en fjärde utredning om försäljning av alkoholhaltiga drycker. En femte utredning om hur stärkt äganderätt för skogsägare ska kunna förenas med internationella konventioner om biologisk mångfald. Och en sjätte utredning om hur man "effektivt" ska kunna skydda hotade arter gentemot enskilda skogsägare ska tillsättas 2019 eller 2020.

För säkerhetsskull ska man tillsätta en utredning om hur Sverige ska arbeta för att minska antibiotikaanvändningen i djurhållningen globalt.

Det klimatpolitiska ramverket ska utredas på nytt med en egen ny utredning. Miljövänligare godstransporter ska utredas. En utredning om förbud mot nyförsäljning av fossildrivna bilar ska tillsättas, liksom en egen utredning om hur Sverige ska få en cirkulär och biobaserad ekonomi.

En integrationsutredning tillsätts för att reda ut "en svensk nystart".  En särskild utredning om att SFI-undervisningen ska knytas till bidrag tillsätts. En utredning om hur man ska minska hedersbrotten tillsätts 2019 eller 2020. 

Den friare hyressättningen i nyproduktion får också en egen utredning under nästa år. En särskild kommission ska tillsättas för att utreda hur marknadshyror kan få genomslag i äldre bostadsbestånd. Kommissionens slutsatser presenteras 2021. Boverket ska utreda ökat byggande i trä.

Högre kvalitetskrav i skolan ska utredas 2020 till 2022. Lagen om tillgång till elevhälsa ska utredas 2021. Övergång till ämnesbetyg i gymnasiet ska utredas 2020. 

Assistansen och LSS ska utredas en gång till 2021. Och migrationspolitiken ska självklart utredas i en parlamentarisk kommitté, dock med redan uppgjorda villkor.

De flesta utredningar har årtal för tillsättning och ett årtal i slutet av mandatperioden då lagstiftning bör presenteras. C och L ska få vara med i utformande av utrednings- och kommittédirektiv. Men sedan äger regeringen utredningsväsendet. Det är ministern som bestämmer om utredningar ska få mer tid och hur eventuell lagstiftning ska utformas. Därtill är utredare självständiga och ingen, särskilt inte C och L, vet vad utredningarna kommer att föreslå.

Med tanke på hur Löfven-regeringen byggde hela den förra mandatperiodens maktfråga på en utredningsbluff, den om vinst i välfärden, är det lätt att se vilket formidabelt utrymme S och MP håller på att få. Vad ska C och L göra om utredningar försenas? Föreslår "fel" slutsats? Kräver ytterligare beredning? Ska de hota med regeringskris på grund av att hotade fjärilar får företräde framför skogsbönder?

Löfven kommer att sitta tryggt och genomföra det han har lust med och det som LO, som sitter i hans partistyrelse, kan acceptera. Och hela upplägget ska godkännas av V.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?