ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Andra partier bör lägga fram sina budgetar

  • Magdalena Andersson vid onsdagens presskonferens. Foto: ?Thommy Tengborg/TT

LEDARE. I veckan presenterade Magdalena Andersson riktlinjerna för en ”övergångsbudget”. Som finansminister i övergångsregeringen kommer hon att lämna en budgetproposition den 15 november om inte en ny regering har tillträtt innan dess.

Hon lade fram sex principer som ska vägleda budgetarbetet. Den viktigaste handlar om att 2018 års budget ska förlängas. Det innebär att tidigare aviserade rödgröna satsningar uteblir, men också att anslag som skulle ha dragits ned 2019 blir kvar.

Allt detta för att betona att det inte är en rödgrön budget som övergångsregeringen lägger fram.

I en av principerna finns undantaget, det handlar om att ”politiskt okontroversiella” reformer ska kunnas tas med, om dessa måste genomföras före årsskiftet. Det Magdalena Andersson syftar på är förändringar av inkomstskatten (skatten för pensionärer), som inte kan införas annat än vid ett årsskifte.

Det är kloka principer för hur en övergångsregering, som per definition saknar riksdagens förtroende, ska arbeta.

Säkerligen har regeringen ytterligare en tanke med det här förhållningssättet, och det handlar om vad som händer om regeringsbildningen dröjer till efter 12 december, det datum då riksdagen ska besluta om budgeten.

Magdalena Andersson betonade åtskilliga gånger i onsdags att en övergångsbudget inte är en rödgrön budget. Det hon menar är budgeten är så neutral att den borde få stöd av alla partier. Hon vill höja insatserna för Moderaterna att lägga en egen budget – som kommer att vinna över övergångsregeringens om M får stöd av SD och KD (om inte C eller L aktivt röstar på övergångsregeringens). Men Magdalena Andersson vill förmodligen också underlätta för C och L att göra just detta, att utan risk för svekdebatt rösta ja till övergångsregeringens budget – det handlade ju om en neutral budget.

Men i en betydelsefull mening är det ändå en rödgrön budget som Magdalena Andersson kommer att lägga fram – det handlar ju om en fortsättning av ett rödgrönt budgetår.

Därför finns det inga hinder för andra partier att lägga fram alternativbudgetar. Och de bör göra det. Att Magdalena Andersson säger att en ny regering genast kan lägga fram en ändringsbudget som de kan sätta sin politiska prägel på är sant, men förändrar ändå inte läget.

Man kan tänka sig att M vill lägga fram ett förslag om ett jobbskatteavdrag – en typisk fråga som inte kan vänta till en ändringsbudget efter årsskiftet.

Men det viktigaste skälet att lägga fram alternativbudgetar i riksdagen är att det skulle kunna klargöra majoritetsförhållandena. För om partiledarna inte har lyckats förhandla fram en ny regering före den 12 december – då behöver de hjälp med det.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies