Annons

Andra liberala januaripunkten som faller

LEDARE. Sex fackförbund ställer sig utanför LO:s förhandlingar om ett nytt omställningsavtal på arbetsmarknaden. Kommunals ordförande Tobias Baudin kallar förhandlingarna för ”krigsförklaring” och säger att förtroendet för LO i denna fråga är förbrukat.

Tobias Baudin.
Tobias Baudin.Foto:Jessica Gow/TT

I januariöverenskommelsen står att arbetsrätten ska förändras. Om inte arbetsmarknadens parter kan komma överens om detta på egen hand blir det lagstiftning. En statlig utredning tillsattes i april om detta.

Detta hot har lett till att parterna (Svenskt Näringsliv/LO/Privattjänstemannakartellen) har börjat förhandla om egna lösningar, med ett bredare fokus än den statliga utredningen.

Det som Kommunal reagerar på är att det pågår förhandlingar om begreppet ”saklig grund” för uppsägning, och Tobias Baudin säger att han först nyligen fått veta detta.

Det finns en viktig aspekt som inte går att bortse från. Partsförhandlingarna bedrivs med ett politiskt hot om statligt ingripande. Det brukar vara en viktig faktor för att få förändringar på plats. Varken Saltsjöbaden 1938 eller industriförhandlingarna 1997 hade kommit i mål utan ett sådant tryck.

Kan det vara så att de trilskande LO-facken faktiskt läser av den nuvarande situationen? Att de ser att det går att tvinga januaripartierna att revidera sitt dokument? Att de noterar att dessa fyra partier inte förfogar över en majoritet i riksdagen? Att de betvivlar att en S-ledd regering någonsin kommer att lägga fram en proposition med långtgående lagstiftning mot parternas vilja?

Januariöverenskommelsens mest konkreta krav när det gäller arbetsrätten är ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Men det är inte detta som är det stora problemet i arbetsrätten. Det som skulle öka viljan att anställa är i så fall snarare en ändring av regeln om ”saklig grund”.

Både januariöverenskommelsen och direktiven till den statliga utredningen är för smala och felriktade. Därför skulle det vara av stort värde om parterna lyckades komma överens i de frågor som i realiteten behöver förändras i arbetsrätten.

Som det ser ut nu är det risk att förhandlingarna kraschar. Och om det blir så är det långtifrån säkert, när den statliga utredningen är klar, att regeringen lägger fram en proposition som lyckas gå igenom i riksdagen.

Arbetsrätten är ett ännu krångligare politikområde än Arbetsförmedlingen. Så när Vänsterpartiet sätter stopp är det inte omöjligt att de andra oppositionspartierna gör detsamma, med hänvisning till att det är ”en kaosreform”.

Och i så fall är det ytterligare en punkt som faller i januariöverenskommelsen.


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?