ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Andra liberala januaripunkten som faller

  • Tobias Baudin. Foto: Jessica Gow/TT

LEDARE. Sex fackförbund ställer sig utanför LO:s förhandlingar om ett nytt omställningsavtal på arbetsmarknaden. Kommunals ordförande Tobias Baudin kallar förhandlingarna för ”krigsförklaring” och säger att förtroendet för LO i denna fråga är förbrukat.

I januariöverenskommelsen står att arbetsrätten ska förändras. Om inte arbetsmarknadens parter kan komma överens om detta på egen hand blir det lagstiftning. En statlig utredning tillsattes i april om detta.

Detta hot har lett till att parterna (Svenskt Näringsliv/LO/Privattjänstemannakartellen) har börjat förhandla om egna lösningar, med ett bredare fokus än den statliga utredningen.

Det som Kommunal reagerar på är att det pågår förhandlingar om begreppet ”saklig grund” för uppsägning, och Tobias Baudin säger att han först nyligen fått veta detta.

Det finns en viktig aspekt som inte går att bortse från. Partsförhandlingarna bedrivs med ett politiskt hot om statligt ingripande. Det brukar vara en viktig faktor för att få förändringar på plats. Varken Saltsjöbaden 1938 eller industriförhandlingarna 1997 hade kommit i mål utan ett sådant tryck.

Kan det vara så att de trilskande LO-facken faktiskt läser av den nuvarande situationen? Att de ser att det går att tvinga januaripartierna att revidera sitt dokument? Att de noterar att dessa fyra partier inte förfogar över en majoritet i riksdagen? Att de betvivlar att en S-ledd regering någonsin kommer att lägga fram en proposition med långtgående lagstiftning mot parternas vilja?

Januariöverenskommelsens mest konkreta krav när det gäller arbetsrätten är ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Men det är inte detta som är det stora problemet i arbetsrätten. Det som skulle öka viljan att anställa är i så fall snarare en ändring av regeln om ”saklig grund”.

Både januariöverenskommelsen och direktiven till den statliga utredningen är för smala och felriktade. Därför skulle det vara av stort värde om parterna lyckades komma överens i de frågor som i realiteten behöver förändras i arbetsrätten.

Som det ser ut nu är det risk att förhandlingarna kraschar. Och om det blir så är det långtifrån säkert, när den statliga utredningen är klar, att regeringen lägger fram en proposition som lyckas gå igenom i riksdagen.

Arbetsrätten är ett ännu krångligare politikområde än Arbetsförmedlingen. Så när Vänsterpartiet sätter stopp är det inte omöjligt att de andra oppositionspartierna gör detsamma, med hänvisning till att det är ”en kaosreform”.

Och i så fall är det ytterligare en punkt som faller i januariöverenskommelsen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer