1515
Annons

Andersson vikarierar som högerledare

Magdalena Andersson låter alltmer som om hon har startat ett eget parti. Vi kan kalla det Nya Socialdemokraterna.

Ordning och reda.
Ordning och reda.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Det föddes på presskonferensen om påskupploppen i förra veckan. Hon sa att migrationen har varit för stor och att samhället har varit för svagt ”med svaga lagar för att förhindra brott och motverka sociala problem”.

Hon föreslog en rad åtgärder hämtade från Danmark som preventiva tvångsmedel, vistelseförbud och särskilda ungdomsnämnder. Hennes justitieminister har så klart tidigare dömt ut dem alla men nu bestämmer hon.

Som partiledare för Nya Socialdemokraterna talade hon på första maj. Budskapet var detsamma, plus ett blygsamt besked om att behålla taket i a-kassan så att inkomster upp till 33000 i månaden försäkras. Det var knappt att Moderaterna orkade reagera på det.

Våren och sommaren kommer hon ägna åt att ansluta Sverige till Nato. Höstens stora satsning blir försvaret. Hur man än vänder och vrider sig som östersjöstat är läget prekärt. En svensk statsministers uppgift på 2020-talet är inre och yttre säkerhet. Förtroendesiffrorna stiger ikapp med försvarsanslagen.

Att hon nu regerar på en högerbudget, förhandlad av M, KD, SD och i praktiken L passar henne därför bra. Hon fördömer ”det högerkonservativa blocket” men har gjort högerpolitiken till sin. Bensinskatten sänks, polisen får mer pengar och försvaret ännu mer.

På tisdagen presenterade M, KD, SD och L ramarna för en gemensam vårändringsbudget. De fyra partierna prioriterar försvar och polis. Som det ser ut nu kommer ”högerns” budget att vinna omröstningen i riksdagen, vilket passar Anderssons nya projekt utmärkt. Hon begriper att den politiska energin finns till höger och i frågor om den yttre och inre säkerheten.

Men hon begriper också att det här inte kommer att hålla. Enpartikulissen rivs ned i valet. Hon kan inte göra en Tony Blair eller en Mette Frederiksen och behålla makten. Hennes regeringsunderlag och inte minst halva hennes parti finns till vänster och hos krafter som har fokus på helt andra frågor. Och om hon går dem till mötes för att kompensera Natomotståndarna med välfärdssocialism förlorar hon rimligen C.

Nästa mandatperiod ligger vidöppen för en högerledare som har sitt underlag med sig och som vill och kan genomföra vad han säger.


Hög tid att ta Klarna på allvar

Länge var allt ”smooth” med Klarna. Att betala var smooth, att shoppa var smooth. Hela Klarna var smooth. Smidigt, enkelt, snyggt och lite skojigt – en skarp kontrast till de tråkiga traditionella bankerna. 

INTE BARA SMOOTH. Att FI tar riskerna med Klarnas verksamhet på allvar är bra.
INTE BARA SMOOTH. Att FI tar riskerna med Klarnas verksamhet på allvar är bra.Foto:Carl-Olof Zimmerman

Klarna är tveklöst en fantastisk framgång. Vd:n och medgrundaren Sebastian Siemiatkowski har revolutionerat betalningarna inom e-handel. I stället för att fippla med bankkort och cvc-koder behöver kunden bara trycka ”köp” och legitimera sig med bank-id.

Hur smooth som helst.

Klarna har haft en stor betydelse för digitaliseringen av den traditionella banksektorn. Utan Klarnas framfart hade säkert bankerna inte varit så snabba på att ta fram nya tjänster med användarvänliga gränssnitt. Klarna är också ett av skälen till att Stockholm är ett av världens mest intressanta fintech-kluster.

Klarnas framgångar har lockat kapital. Investerarna har stått på kö. När Softbank klev in som delägare i fjol värderades Klarna till 390 miljarder kronor, i klass med Nordens största bank, Nordea. Det är klart att bankdirektörerna var avundsjuka.

Men nu har värderingsyran lagt sig. Enligt uppgift till Di har Klarnas värdering sjunkit till 300 miljarder, fortfarande högt men lägre än i fjol. Under första kvartalet hade Klarna rörelseintäkter på 3,6 miljarder kronor. Förlusten blev 2,5 miljarder, varav kreditförlusterna utgjorde 1,2 miljarder. Nu måste bolaget spara. 10 procent av personalstyrkan, 700 tjänster, ska bort.  

Klarnas snabba expansion har väckt Finansinspektionens intresse. Di avslöjade i höstas att Klarna fått ett nytt och väsentligt högre kapitalkrav från tillsynsmyndigheten. Klarna protesterar och har överklagat FI:s beslut. I ett yttrande till förvaltningsrätten upprepar nu FI sitt motiv till att kraven på Klarna måste skärpas. 

”Risknivån i den bankrörelse som Klarna driver är hög… Klarnas utpräglade tillväxtstrategi har sedan 2019 medfört återkommande årliga förluster”, skriver FI och hänvisar till att kreditförlusterna för banken stigit till 7,3 procent av utlåningen. 

FI:s agerande är klokt. Klarna är en bank. Och banker kräver tillsyn. Klarna är i kraft av sin storlek, sin växande ut- och inlåning till allmänheten, en aktör vars väl och ve är av vikt för samhället i stort. Det är dags att ta Klarna på allvar – för en bank kan allt inte vara smooth.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?