ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Andersson vet inget om framtidens ålderdom

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

LEDARE. Sveriges finansminister avfyrade vid onsdagens presskonferens en rad skrämskott mot Moderaterna om den framtida välfärden.

 Hon förklarade att det krävs ytterligare 90 miljarder kronor för att behoven i kommuner och landsting ska kunna tillgodoses framöver.

Magdalena Andersson är en skicklig taktiker. Med utspelet om stora utgiftsökningar förbereder hon väljarna för kommande skattehöjningar. För välfärdens skull. För de gamla och barnen. Samtidigt tränger hon in Moderaterna i ett hörn. De närmaste tre åren kommer S i alla debatter om välfärd fråga den ekonomiska talespersonen Elisabeth Svantesson hur hon ska få fram dessa 90 miljarder om hon sänker skatterna. Underförstått är det bara S man kan lita på för sin framtida välfärd.

Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz förklarade genast i SvD att inga skattehöjningar behövs eftersom kostnaderna täcks av de statliga budgetöverskotten. Förutsättningen är förstås att man inte ökar utgifterna på andra områden. 

Men framför allt vet vi inte om finansministerns antaganden som ligger till grund för kalkylen är korrekta. Det finns ett antal faktorer som styr behoven, och kostnaderna är även med bibehållen eller bättre kvalitet dynamisk materia. 

En av de viktigaste indikatorerna är demografin.

• Befolkningens snittålder ökar, mest ökar andelen över 80 år, med 36 procent de närmaste sju åren. Men det är små tal och innebär ingen dramatisk utveckling för helheten. De utgjorde 5,1 procent av befolkningen 2015 och beräknas öka till 6,2 procent år 2025. 

När det gäller gruppen i yrkesverksam ålder (16–64) håller balansen på att förbättras. Totalt sett har deras andel (SCB/AF) minskat från 65 till 60 procent sedan 2005, men 2018–2030 väntas andelen vara ganska oförändrad.

Minst lika viktigt som att titta på hur stor gruppen i arbetsför ålder är, är att se hur många av dem som faktiskt arbetar. En ökning från dagens 68 procent till 80 procent skulle förskjuta förhållandet mellan dem som blir försörjda och de som försörjer och minska effekterna av en åldrande befolkning. Dessutom kommer fler över 60-65 att arbeta framöver.

• En annan till ålder kopplad fråga är hur behovet av vård och omsorg kommer se ut. Vi vet att de äldre är friska längre. Även ålderssjukdomar som alzheimer minskar, enligt studier från Göteborg och Storbritannien, till följd av bättre livsstil. Det faktum att allt fler bor hemma med hemtjänst allt längre, och bor ganska kort tid på äldreboende innan de dör, minskar kostnaderna dramatiskt.

• Rekryteringsbehov i välfärden. Finansministern utmålar att välfärdssektorn kommer suga upp mer än hälften av den totala sysselsättningstillväxten framöver, mot historiska 25 procent. Men en sådan kalkyl bortser sannolikt från den teknikutveckling och de produktivitetsökningar som är nödvändiga. Den privata sektorn skulle kunna vara ledande här, men måste då ha incitament att investera i teknik, långa avtal och bättre lönsamhet. Äldrevården kommer inte totalautomatiseras, men vissa uppgifter, som lyftmoment och dusch, bör skötas av robotar.

• Till sist, intäkterna. Mycket talar för att tillväxten blir högre om skatterna är lägre. När Långtidsutredningen 2004, då skattetrycket var 50 procent och sedan dess sjunkit till 44 procent, gjorde en prognos över tillväxten 2010-2020 landade den på 1,7 procent per år i snitt. Bland annat räknade de med att arbetskraftens bidrag till tillväxten skulle minska på grund av åldrande befolkning. Facit till och med 2019 är ett årssnitt på 2,67 procent.

Framtiden går inte att spå. Men vi kan bygga motståndskraft. Vi vet att incitament att arbeta och driva företag är viktiga, både för tillväxten och för sammanhållningen i samhället. Genom att ständigt se över kostnader och processer bygger vi vidare på en stark, effektiv ekonomi som klarar både chocker och mindre bakslag.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer