1515

Andersson riskerar sitt förtroende

LEDARE. Finansminister Magdalena Andersson sår osäkerhet när borde borde ingjuta lugn och hopp. Det undergräver förtroendet för henne.

Finansministern gjorde på onsdagen (23/6) ett utspel som innebär att hon sätter sin integritet på spel. Det skedde i en intervju i SvD, och i samband med presentationen av regeringens nya, mycket optimistiska, ekonomiska prognos. Trots styrkan i siffrorna försöker hon så oro, men inte på ekonomiska grunder utan politiska.

”Det är klart att politisk osäkerhet kan påverka det här (prognosen). Ekonomin skulle exempelvis påverkas om företagare avstår från investeringar och justerar ned anställningsplaner” sa Magdalena Andersson vid presskonferensen. I SvD varnade hon ”det är väldigt, väldigt skört i ekonomin” och kallar misstroendet ”djupt oansvarigt”. 

Det normala vore att en finansminister söker gjuta olja på vågorna och är lättad att finansmarknaderna, företagens tentakler, hittills inte har reagerat på misstroendet mot Löfven. Lugnet är ett gott betyg till systemet och bra för landet. Men Magdalena Andersson är inte intresserad av att behålla detta lugn. Hon vill av politiska skäl skapa osäkerhet om utvecklingen, trots att återhämtningen började i höstas. 

Regeringen räknar nu med en tillväxt på 4,7 procent i år, vilket är 1,5 procentenheter högre än prognosen i april och 0,3 procentenheter högre än Konjunkturinstitutet. Kostnaderna för företagsstöd är lägre än väntat, statsfinanserna är starka. Men detta är förutsatt att man inte byter regering, inskärper finansministern. 

Hon försöker skrämma väljarna och sina politiska motståndare till underkastelse. Hon vill inpränta att: Stabiliteten, det är vi socialdemokrater. Men genom att riskera att öka oron för att vinna politiska poäng har hon visat att S, trots läget, inte sätter landet först, utan sig själva och kommande val. Hon blottar att Socialdemokraterna inte är de ledare de utger sig för att vara. 

Det som verkligen oroar svenska företagare är inte i första hand ett eventuellt nyval. Det som oroar dem är de skattehöjningar finansministerns parti och deras partners nu driver på för, ökade kapital- och andra ägarskatter. Jakten på människor som har byggt upp framgångsrika företag och därmed förmögenheter. Det oroar.

Regeringen styr inte över den internationella konjunkturen som nu lyfter, men den kan påverka investeringsviljan, som lägger grunden för landets välstånd. Det kräver ett ansvarsfullt agerande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?