1515
Annons

Andersson fånge i vänsterburen

En akut regeringskris är avvärjd för tillfället. Den latenta regeringskrisen består dock fram till valet. Magdalena Andersson är en statsminister med ett skakigt regeringsunderlag.

MAJORITET. Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP) och Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S). De leder de fyra partier som utgör det nygamla regeringsunderlaget.
MAJORITET. Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP) och Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S). De leder de fyra partier som utgör det nygamla regeringsunderlaget.

På ett plan kan den nya regeringen agera friare. Utan Miljöpartiet i Rosenbad kan en del tillståndsärenden beslutas, exempelvis beträffande mineralbrytning och kärnavfall. Men dessa frågor är inte politik, utan tillämpning av lag. I normala lägen handlar detta om expeditionsärenden.

Det finns knappast något förslag med politisk tyngd som Magdalena Andersson kan få igenom automatiskt i riksdagen. Riksdagen kommer att ha initiativet i politiken under återstoden av mandatperioden, precis som vid budgetbeslutet i förra veckan.

I samband med måndagens statsministeromröstning angav partiledarna vilka bevekelsegrunder de hade för sina ställningstaganden. Centerpartiets Annie Lööfs utläggning handlade om vikten av att motverka att ett högerpopulistiskt och främlingsfientligt parti får avgörande inflytande över Sveriges regering. Hon kritiserade ”den destruktiva blockpolitiken” och ansåg att politiken ska formas av ”den anständiga mitten”.

När Annie Lööf skulle försvara varför hon släpper fram en S-regering handlade det om ”den gula knappen”, som enligt henne används när man ”i ett givet parlamentariskt läge inte ser en annan möjlig regeringsbildare”. Att se det på något annat sätt är en vantolkning av den parlamentariska praxis som partier har använt sig av under de senaste decennierna, enligt Annie Lööf.

Men hon har fel. Det finns ingen stabil historisk praxis för vad grön knapp respektive gul knapp betyder. Dessa två knappar får samma resultat, man röstar för att en statsminister ska kunna tillträda. Att trycka gult är inte samma sak som att säga att man inte ingår i ett regeringsunderlag, som Annie Lööf vill hävda. Särskilt inte när man har förhandlat med regeringsbildaren om villkor för att rösta just gult.

Centerpartiet har tagit ställning för att den socialdemokratiska partiordföranden är den bästa regeringsbildaren. Och det är fjärde gången den här mandatperioden som Centerpartiet gör så.

Moderatledaren Ulf Kristersson påpekade att det i den nuvarande mandatfördelningen endast saknas ett enda mandat för maktskifte, och att detta kan väljarna ändra på i nästa val.

Strax därefter valde, ironiskt nog, en riksdagsledamot från Liberalerna att gå emot partilinjen, nyss bekräftad på partiets Landsmöte, och rösta för att Magdalena Andersson ska släppas fram. Trots att samma ledamot röstade nej till Magdalena Andersson i förra veckans statsministeromröstning. Detta bådar inte gott för Liberalerna nästa mandatperiod, även om just denna ledamot inte ställer upp för omval.

När Magdalena Andersson på tisdagsmorgonen presenterar sina ministrar och sin regeringsförklaring har hon möjlighet att signalera handlingskraft. Men hon kommer aldrig att vara mäktigare än det stöd hon har i riksdagen.

Under sin statsministertid kommer hon att behöva styra på en borgerlig budget. Hon tonar själv ned skillnaderna mellan budgetpropositionen och den oppositionsbudget som gick igenom. Men även om det endast är en mindre del som skiljer, 20 av 74 miljarder kronor, handlar det om betydelsebärande olikheter. Skattesänkningar för den som arbetar snarare än för alla slags inkomster, samt nej till familjevecka. Det är arbetslinjen det handlar om.

Elpriset i södra Sverige är uppe i över 4 kronor per kilowattimme under topptimmar. Oljekraftverket i Karlshamn är i stabsläge. Skjutningarna fortsätter, natten till måndagen sköts en man ihjäl i ett bostadsområde i Huddinge.

Magdalena Andersson sa efter att hon blivit utsedd att hon främst tänker söka stöd hos de partier som släppte fram henne.

Det handlar om fyra partier som i olika konstellationer haft makten i åtta år. Inget tyder på att det kommande halvåret blir annorlunda.

Sverige styrs av en S-regering beroende av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?