Hoppa till innehållet

Annons

Andersson fånge i vänsterburen

En akut regeringskris är avvärjd för tillfället. Den latenta regeringskrisen består dock fram till valet. Magdalena Andersson är en statsminister med ett skakigt regeringsunderlag.

MAJORITET. Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP) och Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S). De leder de fyra partier som utgör det nygamla regeringsunderlaget.
MAJORITET. Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP) och Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S). De leder de fyra partier som utgör det nygamla regeringsunderlaget.

På ett plan kan den nya regeringen agera friare. Utan Miljöpartiet i Rosenbad kan en del tillståndsärenden beslutas, exempelvis beträffande mineralbrytning och kärnavfall. Men dessa frågor är inte politik, utan tillämpning av lag. I normala lägen handlar detta om expeditionsärenden.

Det finns knappast något förslag med politisk tyngd som Magdalena Andersson kan få igenom automatiskt i riksdagen. Riksdagen kommer att ha initiativet i politiken under återstoden av mandatperioden, precis som vid budgetbeslutet i förra veckan.

I samband med måndagens statsministeromröstning angav partiledarna vilka bevekelsegrunder de hade för sina ställningstaganden. Centerpartiets Annie Lööfs utläggning handlade om vikten av att motverka att ett högerpopulistiskt och främlingsfientligt parti får avgörande inflytande över Sveriges regering. Hon kritiserade ”den destruktiva blockpolitiken” och ansåg att politiken ska formas av ”den anständiga mitten”.

När Annie Lööf skulle försvara varför hon släpper fram en S-regering handlade det om ”den gula knappen”, som enligt henne används när man ”i ett givet parlamentariskt läge inte ser en annan möjlig regeringsbildare”. Att se det på något annat sätt är en vantolkning av den parlamentariska praxis som partier har använt sig av under de senaste decennierna, enligt Annie Lööf.

Men hon har fel. Det finns ingen stabil historisk praxis för vad grön knapp respektive gul knapp betyder. Dessa två knappar får samma resultat, man röstar för att en statsminister ska kunna tillträda. Att trycka gult är inte samma sak som att säga att man inte ingår i ett regeringsunderlag, som Annie Lööf vill hävda. Särskilt inte när man har förhandlat med regeringsbildaren om villkor för att rösta just gult.

Centerpartiet har tagit ställning för att den socialdemokratiska partiordföranden är den bästa regeringsbildaren. Och det är fjärde gången den här mandatperioden som Centerpartiet gör så.

Moderatledaren Ulf Kristersson påpekade att det i den nuvarande mandatfördelningen endast saknas ett enda mandat för maktskifte, och att detta kan väljarna ändra på i nästa val.

Strax därefter valde, ironiskt nog, en riksdagsledamot från Liberalerna att gå emot partilinjen, nyss bekräftad på partiets Landsmöte, och rösta för att Magdalena Andersson ska släppas fram. Trots att samma ledamot röstade nej till Magdalena Andersson i förra veckans statsministeromröstning. Detta bådar inte gott för Liberalerna nästa mandatperiod, även om just denna ledamot inte ställer upp för omval.

När Magdalena Andersson på tisdagsmorgonen presenterar sina ministrar och sin regeringsförklaring har hon möjlighet att signalera handlingskraft. Men hon kommer aldrig att vara mäktigare än det stöd hon har i riksdagen.

Under sin statsministertid kommer hon att behöva styra på en borgerlig budget. Hon tonar själv ned skillnaderna mellan budgetpropositionen och den oppositionsbudget som gick igenom. Men även om det endast är en mindre del som skiljer, 20 av 74 miljarder kronor, handlar det om betydelsebärande olikheter. Skattesänkningar för den som arbetar snarare än för alla slags inkomster, samt nej till familjevecka. Det är arbetslinjen det handlar om.

Elpriset i södra Sverige är uppe i över 4 kronor per kilowattimme under topptimmar. Oljekraftverket i Karlshamn är i stabsläge. Skjutningarna fortsätter, natten till måndagen sköts en man ihjäl i ett bostadsområde i Huddinge.

Magdalena Andersson sa efter att hon blivit utsedd att hon främst tänker söka stöd hos de partier som släppte fram henne.

Det handlar om fyra partier som i olika konstellationer haft makten i åtta år. Inget tyder på att det kommande halvåret blir annorlunda.

Sverige styrs av en S-regering beroende av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från BelysningsbranschenAnnons

Vanliga lysrör försvinner – nästan alla fastigheter berörs

Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen.
Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen.

I höst blir det förbjudet att ta in vanligt förekommande ljuskällor, till exempel T5- och T8-lysrör in i EU. Redan nu gäller förbudet kompaktlysrör. Detta beror på en lagstiftning som förbjuder kvicksilver i belysningsprodukter. Därför är det nu hög tid att planera inför omställningen, meddelar Belysningsbranschen. 

Det nya förbudet berör nästan alla befintliga lokaler som kontor, skolor, sjukhus, vård- lokaler, stormarknader, industrier, idrottshallar, med mera. Därför blir det nu viktigt för svenska fastighetsägare att börja planera för utbyte och investeringar, samt inventera behovet. 

– Enligt Belysningsbranschens beräkningar rör det sig om över 17 miljoner armaturer under de kommande fem åren, säger Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen. 

Uppmaning till Sveriges fastighetsägare - Investera nu

Som ett resultat kommer efterfrågan på både LED-lysrör och LED-armaturer vara extra hög. 

– För att klara omställningen är vår uppmaning till Sveriges fastighetsägare: Inventera nu! 

Utfasningen innebär en stor miljövinst både genom att kvicksilvret försvinner, men också genom en stor och märkbar energibesparing, tack vare utbytet till LED. 

Vill du veta mer? Besök Belysningsbranschens hemsida här 

Om Belysningsbranschen

Belysningsbranschen är en huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importörer av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. De har som mål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Belysningsbranschen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera