Annons

Lotta Engzell-Larsson: Anders Borg bör vara återhållsam

Det tog Moderaterna tre år att reparera den skada som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt tillfogade partiet när båda avgick valnatten 2014.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Nu har M kommit tillbaka under ledning av Ulf Kristersson, som i tisdagens Di-barometer var den partiledare som hade överlägset högst förtroende hos näringslivstopparna.

Den senaste tiden har Anders Borg dock börjat göra politiska utspel igen och han skriver långa programförklaringar på Facebook, skildrat av Expressens Torbjörn Nilsson (6/4).

Anders Borg var tidigt, redan under alliansens första regeringsperiod 2006-2010, tydlig med att för honom var politiken ett slags värnplikt, om alliansen förlorade valet skulle han sluta. Numera är han rådgivare till ett amerikanskt privat it-bolag inom AI (Ipsoft), en asiatisk infrastrukturbank (AAIB), samt sitter i styrelsen för ett holdingbolag inom Stenagruppen.

I intervjun med Di 9/2 i år sade Anders Borg: ”Som jag känner just nu vill jag hålla på med företag. Det som sker i näringslivet är viktigare än i politiken”. "Politik är ofta långsamt". En sågning av politiken alltså. Inte så viktigt.

Ändå är det bara politik han talar om i offentligheten. Senast i tisdagens Di pläderade han för en återinförd fastighetsskatt.

Det är också en av punkterna i hans färska program på Facebook, där även en bred skatteuppgörelse, nya regler på arbetsmarknaden, avvecklade ränteavdrag, ändrad hyresreglering, avskaffad värnskatt, och nya höghastighetståg står på agendan. Det hade varit mindre uppseendeväckande om det inte innebar att han gjort en helomvändning i dessa frågor sedan han lämnade makten, och samtidigt i stora delar går emot nya partiledningen. 

Anders Borg var med och drev den strategi som breddade M genom att låta gamla S-strukturer, som Arbetsförmedlingen, hyresregleringen och värnskatten vara i fred. Dessutom har han ett stort ansvar för nedrustningen av försvaret. Det finns skäl till ödmjukhet.

Borg söker förstås en plattform. Men det goda omdömet bjuder att en tidigare dominerande partiprofil undviker att försvåra livet för sina efterträdare.

Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera