1515
Annons

Amerika är under attack

Det är knappt man tror sina ögon. En stor mängd demonstranter har lyckats tränga sig in i Kapitolium. Det sker i vad som synes vara en direkt respons på president Donald Trumps upprörande tal på onsdagen - igen - om att valet är ”stulet”. Det sker samtidigt som kongressen samlas för att sammanställa resultatet av rösterna i elektorskollegiet, alltså det som är det formella efterspelet till själva presidentvalet.

Foto:J. Scott Applewhite

Det sker också dagen efter valet i Georgia, då de sista två utestående platserna till senaten ska fyllas, och Demokraterna får chans till en (svag) majoritetsställning även där.

Det är häpnadsväckande att reguljära polisstyrkor inte lyckades hindra mobben, även om kongressens egna poliser försökte.

Det är ett våldsamt angrepp på demokratins hjärta, och händelsen är historiskt oroande. Många våldsamma händelser har märkt USA genom historien. 11 september, presidentmord, mord på den främste medborgarrättskämpen, inbördeskrig och två världskrig, rassegregering, lynchningar, övergrepp mot ursprungsbefolkningen. Onsdagens händelser kommer att finnas med i den här listan, om inte annat som en summering av fyra års vildsint presidentskap och en polarisering som aktivt har uppmuntrats. 

Amerika är under attack.

Att Donald Trump inte har brytt sig om konsekvenserna av sin kamp mot valresultatet är uppenbart. Hans verklighetsfrämmande angrepp på valsystemet har slagits ned av domstolar runt om i hela landet. Ingenstans har han fått juridiskt rätt på något avgörande sätt. Men han har fortsatt sitt krig mot etablissemanget, något som han vet faller i god jord hos hans supporterskaror. Deras djupa misstro mot medier har han lyckats exploatera på ett sätt man inte trodde vara möjligt. 

Nu kommer det att visa sig vilket värde som finns i den amerikanska konstitutionen, som inte bara är världens äldsta, utan också en mycket robust konstitution. Dess grundidé, maktdelning, har paradoxalt gjort presidenten i världens mäktigaste demokrati till en president som styr med starka begränsningar. Domstolar, kongressen, delstater är motvikt till presidentmakten. Det var så det var tänkt, grundarfäderna förstod att man måste skydda sig mot politiker, även mot sådana som har utsetts demokratiskt. Ett antal maktcentrum, vars företrädare svurit trohet till konstitutionen, väger upp Vita husets makt.

Detta är vårt hopp, och ett gott sådant, när vi bevittnar de surrealistiska tv-sändningarna från Washington. Kongressledamöter som gömmer sig med gasmask på sina rum. Presidentvalsprocessen som har avbrutits. Polisbevakningen som var undermålig.

Detta drar inte skam över USA, men över en president som inte värnar de mest grundläggande värdena i sitt eget land. Utan hetsar mot dem.

I västvärldens största demokrati.

 


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?