Amerika är under attack

Det är knappt man tror sina ögon. En stor mängd demonstranter har lyckats tränga sig in i Kapitolium. Det sker i vad som synes vara en direkt respons på president Donald Trumps upprörande tal på onsdagen - igen - om att valet är ”stulet”. Det sker samtidigt som kongressen samlas för att sammanställa resultatet av rösterna i elektorskollegiet, alltså det som är det formella efterspelet till själva presidentvalet.

Foto:J. Scott Applewhite

Det sker också dagen efter valet i Georgia, då de sista två utestående platserna till senaten ska fyllas, och Demokraterna får chans till en (svag) majoritetsställning även där.

Det är häpnadsväckande att reguljära polisstyrkor inte lyckades hindra mobben, även om kongressens egna poliser försökte.

Det är ett våldsamt angrepp på demokratins hjärta, och händelsen är historiskt oroande. Många våldsamma händelser har märkt USA genom historien. 11 september, presidentmord, mord på den främste medborgarrättskämpen, inbördeskrig och två världskrig, rassegregering, lynchningar, övergrepp mot ursprungsbefolkningen. Onsdagens händelser kommer att finnas med i den här listan, om inte annat som en summering av fyra års vildsint presidentskap och en polarisering som aktivt har uppmuntrats. 

Amerika är under attack.

Att Donald Trump inte har brytt sig om konsekvenserna av sin kamp mot valresultatet är uppenbart. Hans verklighetsfrämmande angrepp på valsystemet har slagits ned av domstolar runt om i hela landet. Ingenstans har han fått juridiskt rätt på något avgörande sätt. Men han har fortsatt sitt krig mot etablissemanget, något som han vet faller i god jord hos hans supporterskaror. Deras djupa misstro mot medier har han lyckats exploatera på ett sätt man inte trodde vara möjligt. 

Nu kommer det att visa sig vilket värde som finns i den amerikanska konstitutionen, som inte bara är världens äldsta, utan också en mycket robust konstitution. Dess grundidé, maktdelning, har paradoxalt gjort presidenten i världens mäktigaste demokrati till en president som styr med starka begränsningar. Domstolar, kongressen, delstater är motvikt till presidentmakten. Det var så det var tänkt, grundarfäderna förstod att man måste skydda sig mot politiker, även mot sådana som har utsetts demokratiskt. Ett antal maktcentrum, vars företrädare svurit trohet till konstitutionen, väger upp Vita husets makt.

Detta är vårt hopp, och ett gott sådant, när vi bevittnar de surrealistiska tv-sändningarna från Washington. Kongressledamöter som gömmer sig med gasmask på sina rum. Presidentvalsprocessen som har avbrutits. Polisbevakningen som var undermålig.

Detta drar inte skam över USA, men över en president som inte värnar de mest grundläggande värdena i sitt eget land. Utan hetsar mot dem.

I västvärldens största demokrati.

 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?