Annons

Alternativet till USA:s makt är dödligt dåligt

Kurderna har skäl att vara bestörta när USA:s president i måndags meddelade att han vill dra tillbaka de få trupper som finns i norra Syrien till förmån för en ny turkisk säkerhetszon på syrisk mark.

OFFENSIV. Turkisk marktrupp i norra Syrien.
OFFENSIV. Turkisk marktrupp i norra Syrien.Foto:Maya Alleruzzo

Norra Syrien har i likhet med norra Irak kommit att utvecklas till kurdiska de facto-stater under amerikanskt beskydd. Den turkiska offensiven började på onsdagen med flygbombning och militärfordon. Hur långt Turkiet kommer att gå återstår att se. Komplikationerna är oöverblickbara. Den mycket hårda reaktionen hos republikanska politiker som i övrigt är lojala med Trump visar att det finns en djup känsla för kurderna i USA.

Men som europé bör man vara försiktig när man beskriver Trumps nyckfulla drag som att USA har upphört att ta globalt ansvar. Det är helt enkelt inte sant.

Tidigare i veckan meddelade US Army Europe att USA i april ska genomföra den största militära övningen ”Defender Europe 20” i Europa på 25 år. 20.000 soldater ska skeppas över för att under två månader öva i och tillsammans med 18 länder i Öst- och Centraleuropa, bland andra Tyskland, Polen, de baltiska länderna och Georgien.

Den permanenta amerikanska militära närvaron i Europa ligger på strax över 60.000 soldater, utspridda över hela kontinenten men med tyngdpunkt i Tyskland och Italien och i växande grad i Polen. Amerikansk militär personal deltar i ett 50-tal europeiska övningar om året och bedriver utbildning i Ukraina och Georgien.

USA:s militära närvaro i världen kan beskrivas på olika sätt. 500.000 soldater totalt är utspridda i 160 länder med tyngst engagemang i Europa, Mellanöstern och Japan/Sydkorea. Amerikanska flottan har huvudbaser i Spanien, Saudi, Japan och Sydkorea. Amerikanska specialtrupper finns i Norge, Syrien, Afghanistan och Sudan.

Ingen annan makt i världen är i närheten av en så global militär närvaro som USA. Ryssland, Storbritannien och Frankrike har ett par stycken baser i utlandet, men i den mån det finns en världspolis bemannas den till 95 procent av amerikansk militär personal till en kostnad av 150 miljarder dollar om året.

Ett annat sätt att beskriva USA:s militära globala närvaro är de säkerhetspolitiska arrangemangen över Atlanten och Stilla havet. Båda är arv från andra världskriget och båda har amerikansk militär makt som garant.

En konsekvens av denna amerikanska roll är att bland annat Europa inte tar sitt eget försvar på allvar. Försvarsanslagen är blygsamma och när det bränner till i vår närhet är det USA och inte de europeiska försvarsmakterna som spelar huvudrollen. Så var det under balkankrigen, i de georgiska och ukrainska krigen och i mycket hög grad i Mellanöstern. Överallt kring Europas gränser råder det i dag instabilitet och Europa är helt beroende av amerikanskt stöd.

En annan konsekvens av USA:s militära roll i världen är en tilltagande krigströtthet bland amerikaner. Krigen efter 11/9 gick inte som det var tänkt. Många familjer känner att de offrat sina barns liv och hälsa förgäves. Att ta hem trupp var ett tema i såväl Obamas som Trumps valkampanjer. Bland annat därför har USA inte spelat någon avgörande roll i kriget i Syrien. Båda presidenterna har tvekat på ett för konflikten destruktivt sätt.

Trump är en utrikespolitisk katastrof, men för att mildra den bör USA:s allierade inte överdramatisera och rannsaka sig själva. Presidenten visar ogenerat upp sin ambivalens och amatörism, men det ligger något i hans - och Obamas - återkommande klagan på Europas oförmåga att ta ansvar.

Det den amerikanska allmänheten oftast hör från andra sidan av Atlanten är kampanjer mot amerikansk militär närvaro, blandade med nödrop på hjälp. Ett illustrativt och närliggande exempel är när de svenska socialdemokraterna inför valet 2010 krävde att USA skulle avveckla alla sina utländska baser för att efter krisen i Ukraina försäkra sig om amerikanskt stöd i Östersjöområdet.

Det väcker lika lite respekt som oviljan att finansiera det egna försvaret fullt ut. Och detsamma gäller hela EU:s försvarsförmåga och vilja att ta ansvar för sig själv och sitt närområde.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?