Annons

Allvarsord om tilltron till demokratin

Talman Andreas Norlén anser att förtroendet för riksdagen som institution riskerar att skadas av händelserna på onsdagen, då Miljöpartiet lämnade regeringen bara timmar efter att Magdalena Andersson hade valts till statsminister.

Talman Andreas Norlén.
Talman Andreas Norlén.Foto:Jessica Gow

Agerandet ”gör att politiken och skeendet framstår som oförutsägbart, ologiskt och orimligt”, anser han.

Talmannen sa på en pressträff på torsdagseftermiddagen att om han hade fått veta att Miljöpartiet hade ett förbehåll beträffande budgeten skulle han väntat med statsministeromröstningen till efter budgetvoteringen. Hans bedömning var att Magdalena Andersson inte heller kände till något förbehåll, och han lade därför skulden för denna informationsbrist på Miljöpartiet.

Andreas Norlén har som talman aldrig tidigare uttalat så partispecifik kritik som han gjorde nu, men han gjorde det ändå eftersom det som skedde ”var så pass anmärkningsvärt och hade kunnat undvikas på ett så pass enkelt sätt”. 

Miljöpartiet kan alltså ha skadat förtroendet för riksdagen, enligt talmannen, och det är lätt att instämma.

Beträffande orsaken till själva händelseförloppet finns egentligen två möjliga förklaringar. Antingen var Miljöpartiets ledande företrädare klara över att en förlorad budgetomröstning skulle leda till ett regeringsavhopp eller så beslutades avhoppet i hast. Om den första hypotesen stämmer har språkrören undanhållit en avgörande omständighet för riksdagens talman. Om den andra stämmer har partiet fattat ett extremt snabbt beslut. 

Oavsett vilket händelseförlopp som stämmer har Miljöpartiet agerat vårdslöst. Och trots att Miljöpartiet upplevde att det fanns en överenskommelse om ett budgetstöd från Centerpartiet måste ju MP ha sett vad Annie Lööfs officiella budskap var: att partiet inte tänkte stödja något budgetalternativ i den avgörande voteringen. Miljöpartisterna borde rimligen ha resonerat om följden av olika utfall, men var förmodligen övertygade om att Annie Lööf skulle ge sitt stöd. Det var inte bara miljöpartister som blev överraskade när Annie Lööf berättade trekvart före statsministeromröstningen att hon tänkte släppa fram högeroppositionens budget.

Just nu är det Miljöpartiet som har anledning till självrannsakan. Talmannen har på goda grunder riktat sina allvarsord just dit.

Men på ett högre plan bör fler partier reflektera över vad deras budskap och agerande gör med tilltron till politiken. Parlamentarismen bygger på att majoriteter ska formas, och det är en plikt att förhandla. Det är när man försöker bortse denna grundläggande princip som distansen ökar mellan väljare och valda.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera