ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Allmänheten har skäl att tvivla på rikspolischefen

  • Anders Thornberg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

LEDARE. Rikspolischef Anders Thornberg vädjar om hjälp från allmänheten när det gäller de många sprängningarna. ”Alla måste engagera sig och höra av sig till polisen om det som är av intresse”, sa han på en presskonferens på onsdagsmorgonen.

Men problemet är att polisens våldsmonopol har upphört. Den organiserade brottsligheten bedriver i praktiken en parallell rättskipning. Det är tyvärr rationellt för den enskilde medborgaren att avstå från att hjälpa polisen.

Detta är den verklighet som kontrasterar mot Anders Thornbergs uttalande ”i grunden är Sverige fortfarande ett tryggt land” och att man måste ”angripa rotorsakerna” i samhället.

Statistik är sällan ett bra hjälpmedel mot otrygghet. Varken polisen eller politiker kan överpröva den oro som människor känner inför det brutala våldet.

Ett antal lagändringar måste till för att ge polisen bättre verktyg att knäcka den grova brottsligheten. Flera skärpningar, 34 punkter, presenterades av regeringen efter de kraschade partisamtalen om gängkriminaliteten. Moderaterna har ytterligare krav, bland annat att slopa den generella straffrabatten för vuxna mellan 18 och 21 år.

De invändningar som har framförts om att längre straff inte hjälper må vara korrekta på ett kriminologiskt plan, men just straffskärpningar behövs eftersom ett antal befogenheter för rättssamhället hänger samman med strafflängden. Att slopa straffrabatt för yngre handlar inte om att någon skulle bli mindre kriminell av att sitta längre i fängelse, utan om att det inte ska löna sig att låta yngre gängmedlemmar utföra själva brottet.

Förslaget om visitationszoner bör också genomföras. I områden som är hårt drabbade av våld bör det knappast ses som en integrationskränkning att kunna söka efter vapen och narkotika även utan föregående misstanke.

Och ”rotorsakerna” då? Innan man börjar tala om att exempelvis en mer välfungerande skola eller bättre integration skulle minska rekryteringen till kriminella miljöer finns det mer akuta åtgärder att genomföra. Polisen, som ju är allmänhetens enda våldskapital, måste bli mer synlig. Småbrott måste beivras snabbt och tydligt. Att regeringen ännu inte gått vidare med utredningsförslaget om tillträdesförbud i exempelvis butiker är en skandal.

Varje situation där ett brott kan genomföras utan att rättsamhället ingriper är ett nederlag. Och på de områden där det är den som vill avstyra ett brott som riskerar att få konsekvenser, antingen det är i ett klassrum eller i en butik, blir tyvärr signalen från samhället ekande tydlig.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer