Annons

Alliansen bör skriva egen försvarsmotion

LEDARE. Allianspartiernas avhopp från Försvarsberedningen har betydelse för mer än försvarsfrågan. Händelseutvecklingen är ett bevis på att det är mellan de borgerliga partierna som samförståndet finns. Och att C och L har försatt sig i en besvärlig situation som stödpartier till S-MP-regeringen.

Alliansens ledamöter i Försvarsberedningen. Fr.v. Daniel Bäckström (C), Hans Wallmark (M, skymd), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), Karin Enström (M), Beatrice Ask (M).
Alliansens ledamöter i Försvarsberedningen. Fr.v. Daniel Bäckström (C), Hans Wallmark (M, skymd), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), Karin Enström (M), Beatrice Ask (M).Foto:Naina Helèn Jåma/TT

Rent konkret är frågan enkel. Det finns en bred samsyn om att försvaret måste rustas. Frågan nämns också i 74-punktsprogrammet mellan regeringen och stödpartierna. Försvarsberedningen har arbetat med detaljerna och har kommit fram till att den rimliga årliga nivån måste vara 84 miljarder kronor - drygt 20 miljarder mer än i dag.

I torsdags eftermiddag slog försvarsminister Peter Hultqvist fast att han inte vill sätta några penganivåer förrän mot slutet av detta år. Enligt allianspartierna måste detta tolkas som att det är Socialdemokraterna som avviker från Försvarsberedningens hittillsvarande arbete.

Vem det är som har hoppat av är mindre intressant. Det som har betydelse är den värdegemenskap som finns mellan allianspartierna i försvarsfrågan och som Socialdemokraterna inte är med på.

Om C och L hade släppt fram Ulf Kristersson som statsminister hade detta inte varit något problem (det var tack vare den beslutade M/KD-budgeten som försvaret fick en höjning). Även om det ändå hade varit oenighet i Försvarsberedningen, hade en Kristerssonregering varit med på ambitionsökningen.

Frågan kan ställas på sin spets redan till höstens budgetförhandlingar. Även om Försvarsberedningens rapport handlar om situationen från 2022 behöver man ta höjd för detta redan i 2020 års budget. Anslagsnivåerna för ytterligare tre år framåt anges som en beräkning i en budgetproposition.

Om de borgerliga partierna i den fortsatta politiska processen inte får gehör från regeringen bör de lägga fram en egen försvarsmotion. Sveriges säkerhet är inte vilken fråga som helst, och därför brukar enighet eftersträvas – det är därför försvarsberedningar tillsätts. Men om regeringen inte vill ta hänsyn till vad alliansoppositionen anser bör dessa partier agera på egen hand.

SD har inte anslutit till fredagens utspel, men om alliansen lägger ett förslag tvingas SD välja.

Viktigast för C och L borde vara att genom ett gemensamt alliansagerande sätta kraft bakom sina ord inför höstens budgetförhandling. Det är de skyldiga att göra om de vill att flyg och flotta ska uppgraderas och armén ska kunna utökas. Och om de vill att Sverige ska kunna sända positiva signaler till de andra östersjöländerna och till USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?