ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Alliansen bör skriva egen försvarsmotion

  • Alliansens ledamöter i Försvarsberedningen. Fr.v. Daniel Bäckström (C), Hans Wallmark (M, skymd), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), Karin Enström (M), Beatrice Ask (M). Foto: Naina Helèn Jåma/TT

LEDARE. Allianspartiernas avhopp från Försvarsberedningen har betydelse för mer än försvarsfrågan. Händelseutvecklingen är ett bevis på att det är mellan de borgerliga partierna som samförståndet finns. Och att C och L har försatt sig i en besvärlig situation som stödpartier till S-MP-regeringen.

Rent konkret är frågan enkel. Det finns en bred samsyn om att försvaret måste rustas. Frågan nämns också i 74-punktsprogrammet mellan regeringen och stödpartierna. Försvarsberedningen har arbetat med detaljerna och har kommit fram till att den rimliga årliga nivån måste vara 84 miljarder kronor - drygt 20 miljarder mer än i dag.

I torsdags eftermiddag slog försvarsminister Peter Hultqvist fast att han inte vill sätta några penganivåer förrän mot slutet av detta år. Enligt allianspartierna måste detta tolkas som att det är Socialdemokraterna som avviker från Försvarsberedningens hittillsvarande arbete.

Vem det är som har hoppat av är mindre intressant. Det som har betydelse är den värdegemenskap som finns mellan allianspartierna i försvarsfrågan och som Socialdemokraterna inte är med på.

Om C och L hade släppt fram Ulf Kristersson som statsminister hade detta inte varit något problem (det var tack vare den beslutade M/KD-budgeten som försvaret fick en höjning). Även om det ändå hade varit oenighet i Försvarsberedningen, hade en Kristerssonregering varit med på ambitionsökningen.

Frågan kan ställas på sin spets redan till höstens budgetförhandlingar. Även om Försvarsberedningens rapport handlar om situationen från 2022 behöver man ta höjd för detta redan i 2020 års budget. Anslagsnivåerna för ytterligare tre år framåt anges som en beräkning i en budgetproposition.

Om de borgerliga partierna i den fortsatta politiska processen inte får gehör från regeringen bör de lägga fram en egen försvarsmotion. Sveriges säkerhet är inte vilken fråga som helst, och därför brukar enighet eftersträvas – det är därför försvarsberedningar tillsätts. Men om regeringen inte vill ta hänsyn till vad alliansoppositionen anser bör dessa partier agera på egen hand.

SD har inte anslutit till fredagens utspel, men om alliansen lägger ett förslag tvingas SD välja.

Viktigast för C och L borde vara att genom ett gemensamt alliansagerande sätta kraft bakom sina ord inför höstens budgetförhandling. Det är de skyldiga att göra om de vill att flyg och flotta ska uppgraderas och armén ska kunna utökas. Och om de vill att Sverige ska kunna sända positiva signaler till de andra östersjöländerna och till USA.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies