Annons

Alliansen är ett dynamiskt samarbete

LEDARE. Fredagen blev inte – heller – dagen då alliansen sprack, utan då den fick nya arbetsformer. Åtminstone tycks det vara Ulf Kristerssons alternativ till att hela alliansen prövar sitt stöd i riksdagen.

BLÅ HALLEN. Daniel Helldén (MP), Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L) och Erik Slottner (KD) - Stockholms nya maktkvintett.
BLÅ HALLEN. Daniel Helldén (MP), Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L) och Erik Slottner (KD) - Stockholms nya maktkvintett.Foto:Claudio Bresciani/TT

Regeringen kan enligt hans förslag bestå av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som kan och vill ingå i den regeringen. Alliansen ska fortsätta att agera som allians även om alla fyra inte sitter med i regeringen. Och efter ett år blir det en kontrollstation då partier som har stått utanför får chans att hoppa in i regeringen. 

En smal regering är en variant som har diskuterats ända sedan valet och nu är detta alternativ officiellt. Det Ulf Kristersson har bidragit med är ett namn på den nya arbetsformen – ”3–2–1” – samt en mekanism som innebär att allianspartier kan gå ut och in ur själva regeringen.

Det är onekligen ett oortodoxt men likväl imponerande försök att hitta en formel för ett fortsatt allianssamarbete. Det bör rimligen sätta stenhård press på Liberalerna och Centerpartiet. Väljer de den politik de har gått till val på? 

Även i Stockholms stad fick alliansen nya arbetsformer på fredagen. Den nya majoriteten kommer att bestå av de fyra allianspartierna och Miljöpartiet. Det kan bli ett fruktbart samarbete. Moderaterna behöver få hjälp med sin miljöprofil och Miljöpartiet måste inse att miljöarbetet sker mest framgångsrikt på marknadens villkor.

Det var uppfriskande att höra Stockholmskvintettens sätt att tala om sitt samarbete. De dolde inte att de var oense i stora frågor och betonade att ingen har bytt åsikt – det handlar bara om att ge och ta. Bättre det än att påstå att man har en fullständig värdegemenskap och därmed göra sig sårbar för politiska motståndare som letar efter åsiktssprickor.

Det är för övrigt förnuftigt att Stockholm nu får miljözon, även om det bara blir på den värst drabbade gatan. Ett förbud mot vissa typer av bilar är ett effektivare sätt att driva på för en fordonsomställning än vad ekonomiska incitament är.

Stockholmskvintetten säger med sin uppgörelse nu nej till flera saker: vinter-OS 2026, Nobelbygget, Apple-huset i Kungsträdgården och Österleden. Det blev kanske lite väl många nej. Men så här kan de gå vidare: Bygg Österleden så att den är färdig lagom till att fordonsflottan har ställts om i tillräckligt hög grad, och gör biltunneln till en miljözon.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera