1515

Alliansen är ett dynamiskt samarbete

LEDARE. Fredagen blev inte – heller – dagen då alliansen sprack, utan då den fick nya arbetsformer. Åtminstone tycks det vara Ulf Kristerssons alternativ till att hela alliansen prövar sitt stöd i riksdagen.

BLÅ HALLEN. Daniel Helldén (MP), Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L) och Erik Slottner (KD) - Stockholms nya maktkvintett.
BLÅ HALLEN. Daniel Helldén (MP), Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L) och Erik Slottner (KD) - Stockholms nya maktkvintett.Foto:Claudio Bresciani/TT

Regeringen kan enligt hans förslag bestå av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som kan och vill ingå i den regeringen. Alliansen ska fortsätta att agera som allians även om alla fyra inte sitter med i regeringen. Och efter ett år blir det en kontrollstation då partier som har stått utanför får chans att hoppa in i regeringen. 

En smal regering är en variant som har diskuterats ända sedan valet och nu är detta alternativ officiellt. Det Ulf Kristersson har bidragit med är ett namn på den nya arbetsformen – ”3–2–1” – samt en mekanism som innebär att allianspartier kan gå ut och in ur själva regeringen.

Det är onekligen ett oortodoxt men likväl imponerande försök att hitta en formel för ett fortsatt allianssamarbete. Det bör rimligen sätta stenhård press på Liberalerna och Centerpartiet. Väljer de den politik de har gått till val på? 

Även i Stockholms stad fick alliansen nya arbetsformer på fredagen. Den nya majoriteten kommer att bestå av de fyra allianspartierna och Miljöpartiet. Det kan bli ett fruktbart samarbete. Moderaterna behöver få hjälp med sin miljöprofil och Miljöpartiet måste inse att miljöarbetet sker mest framgångsrikt på marknadens villkor.

Det var uppfriskande att höra Stockholmskvintettens sätt att tala om sitt samarbete. De dolde inte att de var oense i stora frågor och betonade att ingen har bytt åsikt – det handlar bara om att ge och ta. Bättre det än att påstå att man har en fullständig värdegemenskap och därmed göra sig sårbar för politiska motståndare som letar efter åsiktssprickor.

Det är för övrigt förnuftigt att Stockholm nu får miljözon, även om det bara blir på den värst drabbade gatan. Ett förbud mot vissa typer av bilar är ett effektivare sätt att driva på för en fordonsomställning än vad ekonomiska incitament är.

Stockholmskvintetten säger med sin uppgörelse nu nej till flera saker: vinter-OS 2026, Nobelbygget, Apple-huset i Kungsträdgården och Österleden. Det blev kanske lite väl många nej. Men så här kan de gå vidare: Bygg Österleden så att den är färdig lagom till att fordonsflottan har ställts om i tillräckligt hög grad, och gör biltunneln till en miljözon.


Innehåll från KIAAnnons

Laddbara bilar – så kan fler tjäna på att välja rätt modell

Minskad klimatpåverkan.

Dessutom kan du köra utan varken buller eller onödigt höga bränslekostnader.

I takt med att nya modeller lanseras blir fördelarna med att välja en laddbar bil allt tydligare.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024 

Det första som slår en när man kör på el är vilken tyst och behaglig upplevelse det är.

Det andra är känslan av att slippa betala räkningarna för bensin eller diesel, att köra på eldrift ger en rejäl besparing i drivmedelskostnad jämfört med fossila bränslen.

Men hur trevliga dessa fördelar än är hamnar de i skuggan av den största och viktigaste vinsten med laddbara bilar: en minskad klimatpåverkan.

Låga CO2-utsläpp

Kia har målmedvetet utvecklat laddbara bilar av olika slag under en lång rad år.

Resultatet är slående: Det genomsnittliga utsläppet av koldioxid i Kias modellprogram är 46 gram per kilometer. Snitt för alla biltillverkare på den svenska marknaden är 92 gram (under perioden januari–oktober 2021).

För Kia har ambitionen länge varit att så många som möjligt ska få tillgång till laddbara alternativ. Bilarna utvecklas för många – inte bara några få. Denna filosofi ligger till grund för elektrifieringen av modellprogrammet, men finns också med i tankarna kring hur varje enskild bil utrustas med funktioner som underlättar, underhåller och skyddar.

Snabb laddning

Kia har ett brett utbud av både rena elbilar och laddhybrider. Lanseringen av Kia EV6, som baseras på en unik elbilsplattform (E-GMP) med 800-voltsteknik, är startskottet för en helt ny generation elbilar.

Vid en snabbladdare (250 kW) kan EV6 laddas från 10 till 80 procent på 18 minuter, och 100 kilometers räckvidd tar 4,5 minuter att ladda. För att laddningen ska vara smidig i alla avseenden ger Kia Charge tillgång till laddnätverket Ionity, som byggs ut i snabb takt över hela Europa.

I E-GMP-plattformen finns ett batteripaket integrerat i golvet, vilket ger väl tilltagna innerutrymmen och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Pendling med lägre utsläpp

Ett annat alternativ är att välja någon av Kias laddhybrider. Exempelvis den sjusitsiga, fyrhjulsdrivna SUV:en Kia Sorento Plug-In Hybrid, som har en räckvidd på el upp till 57 kilometer. Det gör att daglig pendling till och från arbetet kan ske på eldrift. Vid längre resor övergår bilen till effektiv hybriddrift.

Redan i dag är 77 procent av alla bilar som Kia säljer i Sverige laddbara. Det är en viktig del i förklaringen att Kia det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet av de bästsäljande bilmärkena i Sverige, men målet är högre än så. År 2024 ska 100 procent av försäljningen på den svenska marknaden bestå av laddbara bilar.

Kia har dessutom förbundit sig att företagets hela globala kedja ska vara koldioxidneutral senast 2045, och ett delmål är att hela modellutbudet i Europa ska vara helelektriskt 2035.

Bjuder på hemladdning

I Sverige finns god tillgång till grön elektricitet. Kia har inlett samarbete med Boo Energi, som enbart levererar el från förnyelsebara energikällor som sol, vind, vatten och biobränsle.

Konkret går det till så att Kia bjuder på hemladdning för en körsträcka på upp till 4 200 mil, under tre år, när köparen tecknar ett elavtal med Boo Energi.

Från den första överraskningen när man hamnar bakom ratten i en laddbar bil – den omedelbara kraften, komforten och ljudnivån – till en vardag som blir både billigare, roligare och med mindre klimatpåverkan.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?