Alla sätter fortfarande Åkesson i centrum

LEDARE. Onsdagens partiledardebatt var den första i det nya politiska landskapet, om det nu finns ett sådant. Nu skulle det visa sig vilken roll Centerpartiet och Liberalerna skulle inta. Är de stödpartier eller ”liberal opposition”? De två partiernas opposition mot regeringen begränsade sig i huvudsak till två ämnen: Strejkrätten måste begränsas (C) och S borde stå upp för ett fördjupat EU-samarbete (L).

Foto:Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T
Foto:Claudio Bresciani/TT

Inget av de andra borgerliga partierna begärde replik på Ulf Kristerssons anförande. Artigheten inom alliansen levde kvar, utom hos Ebba Busch Thor, som begärde replik både på Liberalernas och Centerpartiets partiledare. Annie Lööf svarade: ”Jag noterar att Ebba Busch Thor tar replik på mig men inte på Jimmie Åkesson.”

Att fem partier släppte fram Stefan Löfven till regeringsmakten motiverades med att man skulle ställa Sverigedemokraterna utanför inflytande. Men trots att Sverigedemokraterna nu har neutraliserats i riksdagen vill alla riksdagspartier debattera med Jimmie Åkesson, utom Ebba Busch Thor som alltså fick en näsknäpp för detta av Annie Lööf. Nåde den som inte ställer upp på bilden att Sverigedemokraterna ska vara den definierande faktorn i politiskt liv.

Stefan Löfven och Jimmie Åkesson var de partiledare som fick mest tid i  debatten på grund av att så många partiledare ville debattera mot dem.

Denna fixering måste brytas. För andra gången har Sverigedemokraterna fått styra en regeringsbildning. Både 2014 och 2018/2019 har SD:s närvaro i riksdagen tvingat fram beteendet att andra partier ska undertrycka sina värderingar, göra ologiska överenskommelser med sina traditionella politiska motståndare och prioritera ned angelägna samhällsutmaningar, antingen det är våldsbrott i förorten, problemen i skola och sjukvård eller försvarets skriande behov.

Jimmie Åkesson har fått som han vill och som han har prognostiserat. Han behandlas som den främsta oppositionsledaren, trots att det borde vara Ulf Kristersson. Det är flera andra partier som har drivit fram den här utvecklingen, särskilt de partier som ingår i det nya regeringsunderlaget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?