ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Alla fonder bör investera hållbart

  • Foto: Simon Dawson

LEDARE. Etiska fonder borde inte vara gångbara längre. Alla fonder borde placeras etiskt. Den insikten kommer skapa en enorm kapitalomflyttning.

Di har de senaste dagarna skrivit om etiska fonder. Artiklarna har dels handlat om prissättningen, dels hur man bedömer vad som är etiskt/hållbart. Samtidigt skriver världens största fondbolag Black Rocks vd Larry Fink på temat hållbarhet i sitt årliga brev till vd:arna i de bolag Black Rock äger. 

Di visar att svenska så kallat etiska fonder tar betalt som om de vore aktivt förvaltade. Detta trots att urvalet i själva verket sker genom en rimligen ganska enkel och trubbig engångsprocess och placeringarna i liten utsträckning avviker från andra fonder. Det är samma princip som när det gäller andra ”aktivt” förvaltade fonder, man följer index men tar betalt som om man vore stock-picker.

Vissa fondbolag har etiska indexfonder som de tar tre-fyra gånger så mycket betalt för som en vanlig indexfond. Det går inte att motivera utifrån fondernas arbete/kostnader och är därmed ett rent säljtrick, ett sätt att kapitalisera på spararnas önskan att gynna klimatet.

Urvalsprocessen är inte särskilt transparent, och därför svår för spararna att värdera. Om man skulle applicera hållbarhetskrav hårt skulle få internationella storbolag passera. Det skapar en omöjlig situation, för någonstans måste spararnas pengar placeras. Det är därför de så kallat etiska fonderna, liksom de flesta andra aktiefonder, placerar i storbolag som bidrar till betydande utsläpp, som Volvo, ABB och Electrolux. 

Hållbarhet handlar i grunden främst om att lyda lagen, minska sitt klimatavtryck, respektera människor och inte diskriminera. Det bör därför vara en integrerad del i all förmögenhetsförvaltning, eftersom bristande analys av hållbarhet kan utgöra en affärsrisk. Sedan kan olika förvaltare göra olika bedömningar av hur stora riskerna för närvarande är i en aktie. 

Larry Fink skriver i sitt vd-brev att företag som inte redovisar sitt hållbarhetsarbete inte är lämpliga investeringar. Han påpekar att kortsiktig vinstmaximering på bekostnad av hållbarhet i slutändan alltid innebär att aktieägarvärde förstörs. Black Rocks metod är att rösta bort styrelseledamöter som inte sköter dessa frågor. 

Det räcker att 5-10 procent av investerarna anser att klimatfrågan utgör en investeringsrisk för att det ska skapa enorma omflyttningar av kapital. Det bör den svenska fondbranschen betänka.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer