1515

”Alla” bör inte göra som Nyberg

LEDARE. Lars Nyberg och hans två tidigare kolleger på Telia frikändes på fredagen från anklagelserna om grovt mutbrott. Skälet är enkelt. 

Foto:Fredrik Persson / TT

Mottagaren av Telias pengar, Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans tidigare diktator, uppfyller inte det grundläggande kravet på att ha en tjänst/förtroendeställning som kopplar henne till mutan. Den frågan är så avgörande och enkel att besvara att åtalet borde ha lagts ned, även om det svider i rättsmedvetandet.

För det är klarlagt att stora pengatransaktioner ägt rum. Med dagens lagstiftning, där kravet på ”tjänstesamband” inte är absolut, hade det funnits förutsättningar för att fälla de åtalade. Telia har i praktiken erkänt mutbrottet efter att ha gjort upp med och betalat mångmiljardböter till USA och Nederländerna.

Lars Nybergs bitterhet grundar sig i hans uppfattning är att ”alla gör så här” och att fördömandena är hyckleri. ”Vill man inte vara i närheten av det, då ska man inte vara i hälften av alla länder i världen” (TT/Di 21/12 2018).

Han har rätt i att de som gör affärer i korrumperade länder ligger i riskzonen för mutbrott. Men ”alla” gör faktiskt inte så här längre. Det finns en helt ny försiktighet, och medvetenhet om att de vinster som lockar i omogna marknader bär med sig stor risker.

Inte heller är Nyberg offer för tidigare ledningens, Anders Igel, och styrelsens, beslut om dessa affärer innan hans tillträde. Han kände till, fullföljde och utvecklade dem när han kunde ha dragit i bromsen om han misstyckt. Det var det ansvaret han fick betalt för. 

Omfattningen av problemet internationellt illustreras dock av att de som vägrar att ge mutor kan få stora legala problem, som Ikea i Ryssland. Men för varje bolag som vägrar betala blir världen lite renare.

USA ligger långt före alla andra länder i världen, både när det gäller åtal och verkställda domar och böter för mutor. Det visar statistik från Transparency International. De flesta av de mest passiva länderna är diktaturer och tillväxtländer, men på den listan finns pinsamt nog även Luxemburg och Irland. Sverige rankas som ”måttligt” aktivt mot mutor. Nyckeln är förstås internationellt samarbete, men det bygger på att alla länkarna är starka, Sverige och andra måste förbättra arbetet mot korruption, och det gör man bäst via penningtvättslagen, eftersom mutor är svarta pengar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?