Hoppa till innehållet

Annons

Alecta har inte råd med fler kriser

Detaljerna om pensionsbolaget Alectas engagemang i Heimstaden Bostad blir alltmer besvärande. På måndagen rapporterade Di om konsekvenserna av ägarupplägget i Heimstaden Bostad, som delas mellan huvudägarna Heimstaden AB och Alecta.

FÖRTROENDEKRIS. Kriserna staplas på hög för pensionsjätten, nu skymmer det för förtroendet.
FÖRTROENDEKRIS. Kriserna staplas på hög för pensionsjätten, nu skymmer det för förtroendet.Foto: Jesper Frisk

Heimstaden AB har en särskild serie av preferensaktier som ger en utdelning beräknat på värdet av Heimstaden Bostads bestånd. Ju större fastighetsinnehav, oavsett villkor i övrigt, desto mer pengar till Heimstaden AB och dess huvudägare, den omskrivne norske affärsmannen Ivar Tollefsen som porträtteras i måndagens Di. En annan aktie, den som Alecta har, ger i stället utdelning baserat på bolagets belåningsgrad och lönsamhet. Ju högre skuldsättning, desto större utdelning till pensionsspararna.

Sedan tidigare är det känt att Alecta utreds av Finansinspektionen för brister i samband med investeringen. 

”Har Alectas styrelse inte förstått vilka villkor som var förenade med affären?”

Alectas ägande i Heimstaden Bostad handlar uppskattningsvis om ett värde av cirka 50 miljarder kronor. Det tycks som en ytterst riskfylld investering, som bygger på ett lågt ränteläge och hög belåningsgrad, samtidigt som den andra delägaren, Heimstaden AB, har fått bättre villkor än Alecta. 

Hur kunde detta ske? Har Alectas styrelse inte förstått vilka villkor som var förenade med affären?

Egentligen har Alecta inte råd med en kris till. Så sent som i våras avslöjades hur Alecta gjort problematiska investeringar i amerikanska nischbanker samtidigt som man sålde Handelsbanken och Swedbank. Förlusten räknades till mer än 20 miljarder kronor. Det ledde till att vd Magnus Billing till slut fick lämna sin post.

Alecta förvaltar pensioner för 2,6 miljoner privatpersoner och 35.000 företag. Bolaget lever delvis på en gammal ensamrätt till tjänstemännens avtalspensioner. Då har man ett särskilt ansvar.

Alecta styrs av Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK, och har en så dominerande ställning att det närmast utgör en nationell infrastruktur.

Finns det mer affärer i Alectas portfölj som kan brisera?

Nu måste Alectas granskning av de egna affärerna bli klar och tydlig så att kunderna – den del som har rätt att välja – får ett underlag för sina pensionsbeslut.

Det handlar om förtroende.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från OKQ8Annons

Så ställer anrika bolaget om inför framtiden

Certego är Nordens främsta expert på oberoende tillträdes- och övervakningslösningar och arbetar med att utveckla och leverera lösningar som ger trygghet för kunderna. Nu genomgår bolaget en omställning både för att minska sin miljöpåverkan och för att anpassa sig inför framtiden.

Certego har anor som sträcker sig över 300 år tillbaka i tiden. Innan den industriella låstillverkningen ens startade, tillverkades låset till Uppsala domkyrka i en smedja som senare blev en del av det breda spektrum av företag som nu utgör Certego. Och även om rötterna till dagens Certego finns i den traditionella låsmedsbranschen, har bolaget ständigt vidareutvecklat sin verksamhet. Företaget har idag 1 200 medarbetare i fyra länder och levererar lösningar som gör livet säkrare och enklare för miljontals människor.

– Vi förbättrar kontinuerligt våra produkter och tjänster. Vi erbjuder idag design-, installations- och kompletta säkerhetslösningar till våra kunder inom flerfamiljsbostäder, bygg, offentlig sektor, kommersiella fastigheter och kritisk infrastruktur, med allt från servicetjänster till projekt samt nyckelhantering i våra butiker, säger Joakim Halfwordson, COO och hållbarhetsansvarig för Certego Group.

– Det är tvunget att göra en omställning inför framtiden. Detta går också i linje med våra hållbarhetsmål att minska vår miljöpåverkan, fortsätter han.

Certego stöttar bland annat FN:s miljömål nummer 12 och 13: Det vill säga att stå för en hållbar konsumtion och produktion och att bekämpa klimatförändringarna.

– Det gör vi genom att se över hur vi sorterar vårt avfall, men också att ta klivet in i framtiden med vår bilflotta. Vår ambition är att alla nya företagsbilar ska vara eldrivna, och här har vi kommit väldigt långt i växlingen. Samtidigt påbörjar vi aktivt utrullning av elbilar till våra tekniker, då detta blir ett allt vanligare kundkrav. Det kom också till vår kännedom, när vi utförde en väsentlighetsanalys med våra kunder och leverantörer, att transporter är en fråga de prioriterar högt, säger Joakim.

För att få detta att fungera så smidigt som möjligt för Certego har företaget ett utökat samarbete med OKQ8.

– Vi valde OKQ8 då de har ett brett utbud av tjänster och en helhetslösning för våra behov. Certego är baserade i hela Sverige och OKQ8 kan erbjuda en geografisk spridning och deras satsning på snabbladdning på ett flertal stationer var också intressant, berättar Joakim Spångberg, Inköpsansvarig på Certego Sverige.

Certego har företagsleasing på sina bilar via CarPay Fleet (Volvofinans). Dessa har i sin tur OKQ8 som avtalspart vilket förser Certego med en helhetslösning. Man kan ladda bilen via CarPay-kortet och de medarbetare som har förmånsbil faktureras direkt för kostnaderna avseende privat laddning via Carpay Fleet. Kostnader för laddning som förbrukats i tjänst faktureras Certego.

För de medarbetare som ännu inte har tillgång att ladda hemma så erbjuder CERTEGO genom OKQ8 möjligheten till installation av laddbox på hemadressen till en rabatterad kostnad. Laddboxen konfigureras gentemot Carpay Fleet för att på så vis fördela kostnaderna mellan medarbetaren och Certego. En ersättning per kWh betalas också ut till medarbetaren som kompensation för den ökade elkostnaden.

OKQ8 har idag installerat 32 laddpunkter på 30 procent av Certego:s filialer. Utöver detta har Certego även ett omfattande drivmedelsavtal med OKQ8, som innebär att man inte bara kan ladda på OKQ8, utan också på ett flertal andra laddningsstationer. Dessutom har bolaget nu också ett hyrbilsavtal med OKQ8.

– Vi ser en stor fördel i att ha allt under samma paraply. Det blir mindre hantering och administration för oss. Vår målsättning är att hela vår fordonspark ska vara elektrifierad. Men vi kan se utmaningar i norra Sverige med laddningsmöjligheter, då det där går trögare med växlingen till elbilar. Det finns också utmaningar med laddstationer för medarbetare som inte har egen tomt för installering av OKQ8s laddstationer. Men vi hoppas att det också ska lösa sig så småningom. Utvecklingen inom det här området går ju framåt hela tiden, avslutar Joakim Spångberg.

Läs mer om OKQ8:s elbilsladdning

 

Mer från OKQ8

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OKQ8 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera