Annons

Alecta bör stå upp mot Tillväxtverket

LEDARE. Alecta bör stå upp för utdelningarna, för sina kunder och det som är bäst för samhället och inte falla undan för politisk retorik.

På tisdagen sa Alectas ägaransvariga Ramsay Brufer att bolaget kommer rösta emot utdelning i AB Volvo. Det är ett anmärkningsvärt beslut av Stockholmsbörsens tredje största ägare, tillika Sveriges största pensionsbolag, som förvaltar tjänstepensionen för 2,6 miljoner människor. Alectas viktigaste uppgift är att se till att värdet på tjänstepensionerna växer. Inte att sänka avkastningen.

Uttalandet ligger dock i linje med tidigare beslut att Alecta ”kommer följa Finansinspektionens linje”, och rösta emot utdelningar i bankerna. Bakgrunden är uppfattningen att de bör samla i ladorna för framtida corona-effekter. Ladorna är dock redan välfyllda. Grunden är också att stora summor har ställts till bankernas förfogande genom Riksbanken och Riksgälden för utlåning. De har dock hittills tagit begränsade belopp i anspråk. Dessutom är det inte att betrakta som bankstöd utan snarare företagsstöd administrerat av bankerna.

Alectas föresats att ”i hög grad vara en del av samhället” kan ha slagit fel. Samhället är något annat än regeringen. Debatten om utdelningar måste börja handla om fakta. Fakta är att stödet till korttidspermitteringar är till för de anställda. De kan bara användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. Det är ett tillfälligt, från början villkorslöst, stöd vars poäng är att hindra välskötta bolag från kraftiga neddragningar och uppsägningar som sänker ekonomin och ökar arbetslösheten.

Fakta är också att utdelningar är viktiga för pensionerna. Att de utgör en värdefull stimulans i ekonomin, de går till nya investeringar och konsumtion. Att för många pensionärer, småsparare och småföretag är utdelningen en vital del av deras inkomst. Att staten får tillbaka en del i form av skatt på utdelningar. 

Tillväxtverkets nya beslut att inte betala stöd till bolag som delar ut pengar till ägarna är principiellt felaktigt. Det bör bestridas av Alecta och andra ägare. Man kan även starkt misstänka att beslutet tillkommit genom politiska påtryckningar mot myndigheten. Men regeringen får inte styra hur en myndighet ska tillämpa en lag eller besluta i ett enskilt ärende som rör myndighetsutövning. Det borde vara en självklarhet för professionella aktörer som pensionsbolagen att stå upp för fakta, för sina kunder och det som är bäst för samhället snarare än att falla undan för politisk retorik.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera