Annons

Äldreomsorgen måste göras professionell

LEDARE. Om det är något som de flesta i pandemidebatten är överens om så är det misslyckandet i äldreomsorgen.

RÄCKER INTE. Stora förändringar krävs i äldreomsorgen.
RÄCKER INTE. Stora förändringar krävs i äldreomsorgen.Foto:Jack Mikrut

Debattörer tar gärna fram sina politiska standardsvar på vad som har gått fel. Alltför många timvikarier är en vanlig förklaring. En annan att det är de privata utförarna. Eller i största allmänhet ekonomiska neddragningar. Eller så är det ädelreformens fel - alltså när kommunerna för snart 30 år sedan tog över ett ökat ansvar för äldre från landstingen.

Men tänk om felet inte står att finna i den offentliga sektorns beslutsstruktur? Utan att det snarare handlar om en styvmoderligt behandlad del av samhällsåtagandet. Att äldreomsorgen inte har ansetts behöva den professionalitet som numera är självklar i andra sektorer.

På tisdagsmorgonen presenterade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, sin första granskning av särskilda boenden för äldre. Den visar att 40 kommuner står för 70 procent av dödsfallen på äldreboenden. Det finns kommuner med stor allmän smittspridning men där dödligheten på boenden har varit lägre. Med andra ord är spridningen inom äldreomsorgen inte något oundvikligt.

100 av cirka 1.000 granskade verksamheter ledde till fortsatt tillsyn på grund av brister i basal hygien. 91 äldreboenden har fortsatt tillsyn på grund av att boende inte har fått tillgång till individuell vårdbedömning. Det kan både handla om att man inte har fått kontakt med läkare eller att det har funnits en instruktion om att man inte ska göra individuella bedömningar.

Det visar på behovet av en professionalisering av äldreomsorgen. Det handlar inte bara om att kompetensnivån måste höjas i alla steg, från vårdbiträden till undersköterskor, till sjuksköterskor. Det handlar också om tekniska investeringar och att bejaka de innovationer som kan underlätta arbetet och säkerställa tryggheten för de boende. Ett äldreboende borde vara fullt av ”sakernas internet” och artificiell intelligens. Det politiska mantrat ”fler händer i omsorgen” går dock i motsatt riktning, det betonar inte kompetens.

Vinterkräksjukan och säsongsinfluensan fick mycket korta säsonger i år på grund av åtgärderna mot covid-19. Det innebär alltså att dessa årliga plågor hade gått att undvika inom äldreomsorgen även tidigare år, men det har inte skett. Och hur länge har det varit så att läkare inte bedömer svåra insjuknanden på äldreboenden?

Pandemin har på ett brutalt sätt avslöjat äldreomsorgens brister. Nu måste verksamheten professionaliseras på motsvarande sätt som barnomsorgen, som har gått från dagis till förskola, och där högskoleutbildning är normen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?