1515
Annons

PM Nilsson: Akilov visste precis vad han ville

LEDARE. Enligt åtalet mot Rakhmat Akilov visste han precis vad han skulle göra för att orsaka maximal skada på Drottninggatan. Han hade förberett sig noggrant, rekognoserat plats och tillvägagångssätt, inhämtat kunskaper från andra terrorister och förberett en bomb av bunsenbrännare och knivblad.

RÖKEN STIGER. Den 7 april kapade Rakhmat Akilov en lastbil och körde drygt en halv kilometer längs Drottninggatan innan han kraschade in i Åhlénsvaruhuset.
RÖKEN STIGER. Den 7 april kapade Rakhmat Akilov en lastbil och körde drygt en halv kilometer längs Drottninggatan innan han kraschade in i Åhlénsvaruhuset.Bild:Jesper Frisk

Hans motiv var att straffa Sverige för deltagande i den internationella koalitionen mot IS och han hade svurit lojalitet mot Islamiska staten. Och han är inte ensam.

I juni förra sommaren rapporterade Säpo om en mycket snabb tillväxt av extremistmiljöer i Sverige. Säpochefen Anders Thornberg talade om en "historisk utmaning". 3.000 personer bedömdes då som våldsbejakande extremister, varav 2.000 var islamister.

Debatten om orsaken till våldsbejakande extremism handlar ofta om abstraktioner som att terroristerna vill skada det "öppna samhället", "vår livsstil" eller "demokratin". Effektiva motmedel sägs då vara att inget göra.

Men om man lyssnar till inspiratörer till sådana som Akilov, eller till Akilov själv, är målet inte att skada det öppna samhället utan mycket mer konkret. IS uppmanar sina sympatisörer att med tillgängliga medel slå mot fiendestyrkornas hemmafront. Använd bil, lastbil, kniv, vad som helst. Och det är precis vad som händer, i Frankrike, Storbritannien, Danmark, Belgien, Tyskland, med flera och i Sverige förra året. IS-terrorister är inte särskilt vilsna, de vet vad de vill.

Därmed borde Sverige också veta vad vi vill: vi måste skaffa oss ett medvetande och rutiner för att försvåra för sådana som Akilov. Vi har faktiskt under alldeles för lång tid gjort tvärtom: Svenska pass tillhör de mest missbrukade i världen. Näst efter Belgien är Sverige det land som per capita haft flest IS-sympatisörer som slagits på plats i Syrien/Irak. Under flyktingkrisen 2015 hade Sverige i praktiken en öppen gräns mot IS-kontrollerade områden. Vid beslut om utvisning är det mer regel än undantag att personer försvinner. Svenska myndigheter har ingen aning om hur många som befinner sig illegalt i landet. Den nya gymnasieuppehållstillståndslagen har försvårat utvisning då till och med yrkeskriminella plötsligt anger intresse för gymnasieutbildning.

Sverige behöver ett mycket mer realistiskt säkerhetsmedvetande. Det går att förhindra terrorbrott.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera