Annons

Ägarna bör värna sina utdelningar

LEDARE. En lag mot utdelningar skulle genom lägre direktavkastning och mindre inflöde bidra till att fördjupa krisen och börsnedgången. Det borde ingen regering vilja riskera i detta läge. 

Foto:Jessica Gow/TT

På tisdagsmorgonen meddelade Investor att bolaget föreslår en utdelning på 9 kronor per aktie för det gångna året 2019. Det är en rejäl sänkning från det tidigare förslaget 14 kronor per aktie och därmed en anpassning till rådande läge. Det är välkommet att en av börsens största ägare inte böjer sig under regeringens politiska piska.

Magdalena Andersson har den senaste tiden, senast i SVT Nyheter (4/5), återkommande sagt att regeringen överväger att lagstifta mot utdelningar om inte bolag som tar emot statligt stöd lyder uppmaningen att avstå. Även om en sådan lag inte skulle kunna bli verklighet förrän tidigast nästa år är det en radikal ståndpunkt. Och hon är långt ifrån ensam i sin retorik. Både Storbritanniens och EU:s finansreglerande myndigheter har förbjudit banker att dela ut pengar i år. 

Enligt ett dokument som läckt till Financial Times (15/4) förbereds inom EU dokument som stipulerar att alla bolag som tar emot statsstöd från EU-länder förbjuds att dela ut pengar, köpa tillbaka aktier och betala ut bonusar. Detta är enligt konkurrenskommissionären Margarethe Vestager av konkurrensskäl, vilket är ett helt orimligt argument och går långt utanför hennes befogenheter. 

Även politiker som Magdalena Andersson agerar mot bättre vetande. Kraftigt minskade utdelningar inverkar negativt på ekonomin och ger lägre intäkter till staten när skatten på utdelningar minskar. Det finns också en rad principiella skäl emot ett utdelningsstopp.

*Det permitteringsstöd som vissa storbolag mottar riktar sig till de anställda. Alternativet för företagen är att säga upp folk, vilket skulle slå mot individer samt slå sönder existerande strukturer som bär upp både företagen och samhället. De kostnaderna är oöverskådliga. Det nya omställningsstödet är huvudsakligen riktat mot mindre företag.

*Det är ologiskt att villkora statsstöd med slopad utdelning, kapitalet sitter ju fortfarande kvar i bolaget, och därmed under ägarnas kontroll. Vill man vara konsekvent skulle man utesluta bolag med kassa och stabil ekonomi från stöd. Det skulle innebära att de redan svaga hölls under armarna, när målet är precis tvärtom.

*Utdelningar som beslutas i början av 2020 härrör från 2019. Eftersom bolagsstämman fattar beslutet tar det ett par månader innan vinstmedlen distribueras till dem de tillhör, ägarna. Detta kan bolagets ägare förstås ändra på om de anser det befogat, vilket många gjort, men staten bör inte ställa sådana krav.

*Ägarna har rätt till vinstmedlen. De har investerat privata medel och avkastningen, både den direkta i form av utdelning och bolagets värdeökning, är den viktigaste motivationen. 

*Utdelningen är en viktig motor i kapitalförsörjningen för svenska företag. Förra året delades rekordsumman 226 miljarder kronor ut, och enligt tidigare uppskattningar av Nordnet skulle årets summa ha landat på 166 miljarder. 

*Utdelningarna går in i våra pensionsfonder samt forskning och utveckling. Wallenbergssfärens stiftelser har de senaste fem åren tillfört forskningen 11 miljarder kronor.

En analytiker i Financial Times (3/4) pekar på hur utdelningsbegränsningar i Storbritannien under 50-, 60- och 70-talen sänkte London-börsen. En eventuell lag mot utdelningar skulle genom lägre direktavkastning och mindre inflöde bidra till att fördjupa krisen och börsnedgången även i Sverige. Det borde ingen regering vilja riskera i detta läge. 

Påhitt som utdelningsstopp riskerar dessutom att bli kvar. Men börshandel är inte längre en angelägenhet för ett fåtal förmögna individer utan hela folket. Det välstånd som vuxit fram i Sverige de senaste decennierna bygger på en väl fungerande kapitalmarknad och ett konkurrenskraftigt näringsliv. Den politiker som vill värna svensk tillväxt och välfärd bör värna den modellen. Vänsterns argument mot utdelningar är lättköpta men leder fel. Men det är kanske inte förvånande. Mycket värre är att de borgerliga partierna har hängt på. De bör göra en egen analys.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?