1515

29 september är Sverige ett fritt land igen

Regeringen kom på tisdagen med ett efterlängtat besked. Nu öppnar Sverige.

Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren.Foto:Marko Säävälä/TT

Alla restriktioner försvinner. Den enda som kommer att återstå är rådet om noggrann handtvätt. Samt så klart att inte gå till jobbet vid sjukdom, men den ovanan borde vi ha gjort upp med för länge sedan. I övrigt, enligt regeringens besked på tisdagen, kan Jonas Gardell och alla andra från och med den 29 september köra för fulla hus och arbetsgivarna välkomna sina anställda tillbaka till jobbet. Till och med de bekväma universitetslärarna bör våga se sina studenter i ögonen igen.

Det är på tiden.

Man kan säga mycket om den svenska regeringens krishantering under pandemin men en sak ska den hållas högt för: till skillnad från många andra regeringar bemödade den sig om att värna folkets frihet.

I extraordinära situationer är det lockande att ta i, ta tuffa beslut och ge sken av att man har kontroll. Sådana beslutsfattare kan vara farliga eftersom man ofta inte riktigt vet. Under pandemin var de virusauktoritära rösterna starka. Men regeringen, och faktiskt till stora delar oppositionen, förhöll sig annorlunda. Ministrarna viftade dovt med flaggan men gjorde ändå aldrig rädslan till den formativa kraften och den åtnjöt ett hyggligt stöd under hela förloppet.

Detta måste bli en av de viktigare politiska lärdomarna av pandemibekämpningen. I flera länder fick pandemin stora politiska konsekvenser. I Sverige backade väljarna upp den sittande regeringens lågmälda frihetliga linje. Allmänheten ropade inte på ”starka män”, den var lugn med Lena Hallengren och Anders Tegnell. Det bådar gott inför framtida prövningar.

Nu när alla hinder är borta är det upp till arbetsgivare och alla andra att få i gång Sverige. Det är slut med att ställa in och skjuta upp. Se upp med förment ansvarsfulla chefer som vill behålla restriktioner - de vill bara smita undan. Se upp med ansvariga som vill skjuta upp med hänvisning till Delta-varianten - de tänker på sin egen bekvämlighet.

Livet är fullt av sjukdomar. Covid är en av dem och den lär vi få leva med. Men även med den går vi mot friskare liv. Den nya syntetiska vaccintekniken har gjort succé och dess utveckling är bara i sin början. Det är kanske den största händelsen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?