För att en utvärdering av de första hundra dagarna ska vara meningsfull måste man ta in hur situationen såg ut när regeringen tillträdde och vilken situation den ärvde.
* Säkerhetspolitiken. Redan 2014 förordade en utredning att ett svenskt Natomedlemskap skulle övervägas. Den ignorerades av den dåvarande regeringen. Det förekom inga nämnvärda resonemang i regeringen om hur hållbar Sveriges alliansfrihet skulle vara vid en rysk upptrappning, något som inte kunde uteslutas efter annekteringen av Krim.
I stället fortsatte regeringen att insistera på att ingenting i alliansfriheten skulle ändras. När M krävde detta svarade den S-ledda regeringen med att en Natoansökan skulle ”ytterligare destabilisera läget”. Denna linje vidhöll S mer än två månader efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina.
* Energipolitiken. Effektbristen har varit aktuell i flera år, vilket visat sig i att nya industrietableringar har fått avslag. Den dåvarande regeringen gjorde ingenting för att säkerställa en ökad tillgång på baskraft. I stället sände regeringen ut extremt tydliga signaler till kraftbolag och investerare att kärnkraften skulle avvecklas snarare än utvecklas. Denna linje fortsatte ända in i förra vintern då elkrisen blev påtaglig för en bredare allmänhet. Magdalena Andersson tog kraftfull ställning mot ny kärnkraft i sitt installationstal i november 2021.
Den nya regeringen har på dessa stora områden tvingats hantera många år av underlåtelser. Det är därför Sverige just nu är i konflikt med Turkiet. Den hade säkert kunnat uppstå även i samband med en Natoansökan för några år sedan, men då hade kanske allt varit avklarat innan säkerhetsläget blev akut.
Och det är därför regeringen nu har fått börja med att ändra lagstiftningen om kärnkraft så att fler reaktorer verkligen kan byggas. Ny baskraft lär tyvärr dröja på grund av tidigare ointresse.
Man kan invända att det inte är konstruktivt att påminna om gamla försummelser. Men på de här områdena fungerar det så, att när Socialdemokraterna har ändrat sig vill de inte kännas vid att de tidigare haft en annan linje. Därför bör man påminna om det som har varit, för att rimligare kunna bedöma vad den nya regeringen har uträttat.