Annons

100 dagar att hantera tidigare försummelser

Denna torsdag har regeringen Kristersson suttit hundra dagar. Regeringen har hållit presskonferenser på detta tema, och räknat upp allt som åstadkommits. Samtidigt listar oppositionen och medier allt som regeringen inte har lyckats med.

Foto:Josefine Stenersen

För att en utvärdering av de första hundra dagarna ska vara meningsfull måste man ta in hur situationen såg ut när regeringen tillträdde och vilken situation den ärvde.

* Säkerhetspolitiken. Redan 2014 förordade en utredning att ett svenskt Natomedlemskap skulle övervägas. Den ignorerades av den dåvarande regeringen. Det förekom inga nämnvärda resonemang i regeringen om hur hållbar Sveriges alliansfrihet skulle vara vid en rysk upptrappning, något som inte kunde uteslutas efter annekteringen av Krim.

I stället fortsatte regeringen att insistera på att ingenting i alliansfriheten skulle ändras. När M krävde detta svarade den S-ledda regeringen med att en Natoansökan skulle ”ytterligare destabilisera läget”. Denna linje vidhöll S mer än två månader efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina.

* Energipolitiken. Effektbristen har varit aktuell i flera år, vilket visat sig i att nya industrietableringar har fått avslag. Den dåvarande regeringen gjorde ingenting för att säkerställa en ökad tillgång på baskraft. I stället sände regeringen ut extremt tydliga signaler till kraftbolag och investerare att kärnkraften skulle avvecklas snarare än utvecklas. Denna linje fortsatte ända in i förra vintern då elkrisen blev påtaglig för en bredare allmänhet. Magdalena Andersson tog kraftfull ställning mot ny kärnkraft i sitt installationstal i november 2021.

Den nya regeringen har på dessa stora områden tvingats hantera många år av underlåtelser. Det är därför Sverige just nu är i konflikt med Turkiet. Den hade säkert kunnat uppstå även i samband med en Natoansökan för några år sedan, men då hade kanske allt varit avklarat innan säkerhetsläget blev akut.

Och det är därför regeringen nu har fått börja med att ändra lagstiftningen om kärnkraft så att fler reaktorer verkligen kan byggas. Ny baskraft lär tyvärr dröja på grund av tidigare ointresse.

Man kan invända att det inte är konstruktivt att påminna om gamla försummelser. Men på de här områdena fungerar det så, att när Socialdemokraterna har ändrat sig vill de inte kännas vid att de tidigare haft en annan linje. Därför bör man påminna om det som har varit, för att rimligare kunna bedöma vad den nya regeringen har uträttat.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera