ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Ygeman ignorerar M:s hot: ”Överenskommelsen ligger fast”

  • Energiminister Anders Ygeman. Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna hotar att hoppa av energiöverenskommelsen om inte målet kring kärnkraften förtydligas. 

”Det här är en fempartiöverenskommelse och den ligger fast”, säger energiminister Anders Ygeman i en kommentar till Di. 

Moderaterna skriver i en debattartikel i Dagens industri att om partiet ska fortsätta att stå bakom energiöverenskommelsen måste målet om 100 procent förnybart bytas till ett mål om ett 100 procent fossilfritt elsystem. 

M kräver också att frågan tas upp i slutet av april, i syfte att ge kärnkraften en tydligare roll som en ”viktig del av en ny svensk klimat- och energipolitik”. 

Energiminister Anders Ygeman (S) väljer att framhålla överenskommelsen som en styrka ”både för Sverige och det demokratiska systemet i Sverige”. 

”Jag tror att även Moderaterna är stolta att vi kunnat komma överens över blockgränserna och vill fortsätta att komma överens över blockgränserna om energipolitiken”, säger han. 

De hotar med att bryta överenskommelsen?
”Jag väljer att ta fasta på att de vill samtala i energigruppen som de också säger i artikeln. Alla de här fem partierna har haft olika ingångsvärden från början och det här är ett uttryck för det”, säger Anders Ygeman. 

Är ni beredda att rucka något i överenskommelsen?
”Det här är en fempartiöverenskommelse. Den ligger fast mellan de fem partierna och är tänkt att ge långsiktiga spelregler för både energin och svensk industri.”

Det var inte ett tydligt ja eller nej?
”Den ligger fast och Moderaterna vill ta upp en diskussion i gruppen. Det är klart att vi då får prata i gruppen. Men överenskommelsen har Moderaterna tecknat och de har också gett uttryck tidigare för hur de ser på de olika delarna i överenskommelsen.”

Hur länge kommer kärnkraft att vara del i svensk energimix, tror du?
”Jag tror att vi kommer att ha kärnkraft under en ganska lång tid framöver, eftersom vi har kärnkraft som olika företag har investerat i. Däremot har jag svårt att se att vi kommer att få se ny kärnkraft i Sverige, eftersom kärnkraften i dag har högre investeringskostnader än exempelvis vindkraft”, säger Anders Ygeman. 

Även Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet, konstaterar att kärnkraften har en viktig del i energimixen just nu och under en övergångsperiod. Men han påminner också om att ingen under tio års tid varit villig att investera i ny kärnkraft. 

”Det gör det här utspelet lite mer förvånande. Det är väldigt dyrt med ny kärnkraft. Att få elpriser som kanske skulle fördubblas eller tredubblas om man tittar på kostnaderna för att bygga nytt i Finland och Storbritannien – det tror inte jag att vare sig konsumenterna eller industrin är intresserad av.”

Rickard Nordin säger att han också är förvånad över att Moderaterna faktiskt säger sig vara beredda att lämna överenskommelsen. 

”Det är en överenskommelse som har hyllats av branschen för långsiktighet och stabilitet, både för energiaktörerna och industrin. Det vill man nu riskera efter bara ett par år. Det tycker jag är synd och anmärkningsvärt. Det skapar inte den tryggheten man vill ha och som var syftet med hela energiöverenskommelsen.”

Moderaterna kräver att frågan tas upp till samtal i april. Är ni beredda till några eftergifter eller förändringar?
”Vi har en energiöverenskommelse och den är avvägd i alla delar. Det går inte att bara ändra en enskild del för ett parti och tycka att det vore lite trevligt. Det här är en helhet och det är den vi har tagit i hand på. Bara för att Moderaterna har ändrat åsikt kan man inte ändra en hel energiöverenskommelse.”

Pär Holmgren, som kandiderar för Miljöpartiet i Europaparlamentsvalet, säger även han att kärnkraften inte är någon lösning. 

”Det här är uppenbart ett slags dimridå, för man vill inte prata om själva grundproblemet – att klimatförändringarna är så stora och att det går så fort. Då vill man lägga fokus på något annat. Men kärnkraften är dyr, den klarar inte konkurrensen mot förnybart och den är extremt långsam. Även om man nu skulle forska och försöka utveckla nästa generations kärnkraftverk så har vi inte dem i drift förrän om i storleksordningen tjugo år. Och utsläppen måste börja minska nu.”

Moderaterna skriver i debattartikeln att FN:s klimatpanel pekar ut kärnkraft som en viktig del av klimatproblemens lösning. Vad säger du om det?
”Det är antingen en medvetet eller omedvetet felaktig tolkning. FN:s klimatpanel är teknikneutrala. Det är viktigt att slå fast att IPCC ger aldrig rekommendationer på detaljnivå. De pekar på att kärnkraften är långsamt, att det inte finns någon snabb utveckling, vilket de däremot lyfter fram att det finns när det gäller förnybar energi.”

Pär Holmgren säger också att Moderaternas önskade satsning på forskning av ny kärnkraft vore slöseri med skattemedel. 

”I storleksordningen handlar det om drygt 40 miljarder kronor som man under inledningen av 2020-talet vill satsa av EU:s pengar. Det kan man jämföra det med att EU redan under 2010-talet satsade 100 miljarder kronor på forskning och utveckling av nästa generations kärnkraft. Och det har inte byggts en enda reaktor eller blivit en enda kilowattimme för de pengarna. Och det är skattepengar. De pengarna hade kunnat ge en enorm utbyggnad av både vindkraft och sol.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies