Annons

WWF: Svenska bolag påverkar naturen mer än de tror

40 av Sveriges största bolag ser förlusten av biologisk mångfald som ett hot mot verksamheten. Trots det har bara en tredjedel av bolagen satt konkreta mål för att minska sin egen påverkan, enligt en ny rapport från WWF tillsammans med Bain & Company.

Foto:Björn Larsson Rosvall/TT
Foto:Hasse Holmberg
Margareta Renström Lindhe är sakkunnig för området biologisk mångfald och näringsliv på WWF.
Foto:Martina Holmberg / TT

Vid sidan av klimatförändringens effekter är förlusten av biodiversitet det största långsiktiga hotet mot mänskligheten, det var ett av budskapen under World Economic Forum i Davos tidigare i år.

Biodiversitet var också temat för FN-mötet Cop15, som hölls i Montreal i fjol och där världens länder enades om det gemensamma målet att skydda 30 procent av jordens yta till hav och land till 2030.

Läs mer: Finans-vd:n förutspår tuffare krav efter FN-möte 

I en undersökning gjord av den svenska grenen av miljöorganisationen WWF och som omfattar 43 svenska storbolag uppger majoriteten att förlusten av biologisk mångfald i någon grad hotar deras verksamhet. Samtidigt saknar nästan hälften av de svarande bolagen egna initiativ för att minska sin påverkan på naturen. Endast var tredje bolag har satt konkreta mål på området.

Margareta Renström Lindhe är sakkunnig för området biologisk mångfald och näringsliv på WWF. Hon tror att proppen snart kommer att lossna då det kommer till svenska bolags engagemang.

”Vi ser ett ökat tryck i opinionen, vilket ger en ökad varumärkesrisk för bolag som inte hanterar frågan. Vid sidan av det ser vi en trend med nya lagar och ramverk, bland annat EU-taxonomin men även det nya Kunming-Montreal-avtalet kring biologisk mångfald”, säger hon.

Av de 43 bolagen uppger 60 procent att de har låg eller ingen påverkan på den biologiska mångfalden i Sverige och 40 procent att de har låg eller ingen påverkan globalt. Rapporten konstaterar att företag i sektorer med direkt koppling till naturen, som skog, jordbruk och energi, har större kunskap om sin påverkan än resten av bolagen.

I dag väntar många på att nätverket Science Based Targets (ett samarbete som hjälper företag att sätta vetenskapligt baserade klimat- och miljömål) ska lansera sitt nya ramverk för företag att sätta mål för biologisk mångfald. Enligt Margareta Renström Lindhe väntas ramverket presenteras redan i vår.

Hur startar man som bolag sitt arbete med biodiversitet?
”Science Based Targets for Nature blir ett viktigt verktyg. Man måste också ta i beaktande att hållbarhetsarbetet i stort är centralt för ett bolags påverkan på biodiversitet, både då det kommer till klimat men även arbetet för att minska föroreningar. Vid sidan av det är det ett plus att ha ett proaktivt engagemang, till exempel för att stötta ekosystem på lokal nivå.

Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera