Vid sidan av klimatförändringens effekter är förlusten av biodiversitet det största långsiktiga hotet mot mänskligheten, det var ett av budskapen under World Economic Forum i Davos tidigare i år.
Biodiversitet var också temat för FN-mötet Cop15, som hölls i Montreal i fjol och där världens länder enades om det gemensamma målet att skydda 30 procent av jordens yta till hav och land till 2030.
Läs mer: Finans-vd:n förutspår tuffare krav efter FN-möte
I en undersökning gjord av den svenska grenen av miljöorganisationen WWF och som omfattar 43 svenska storbolag uppger majoriteten att förlusten av biologisk mångfald i någon grad hotar deras verksamhet. Samtidigt saknar nästan hälften av de svarande bolagen egna initiativ för att minska sin påverkan på naturen. Endast var tredje bolag har satt konkreta mål på området.
Margareta Renström Lindhe är sakkunnig för området biologisk mångfald och näringsliv på WWF. Hon tror att proppen snart kommer att lossna då det kommer till svenska bolags engagemang.
”Vi ser ett ökat tryck i opinionen, vilket ger en ökad varumärkesrisk för bolag som inte hanterar frågan. Vid sidan av det ser vi en trend med nya lagar och ramverk, bland annat EU-taxonomin men även det nya Kunming-Montreal-avtalet kring biologisk mångfald”, säger hon.
Av de 43 bolagen uppger 60 procent att de har låg eller ingen påverkan på den biologiska mångfalden i Sverige och 40 procent att de har låg eller ingen påverkan globalt. Rapporten konstaterar att företag i sektorer med direkt koppling till naturen, som skog, jordbruk och energi, har större kunskap om sin påverkan än resten av bolagen.
I dag väntar många på att nätverket Science Based Targets (ett samarbete som hjälper företag att sätta vetenskapligt baserade klimat- och miljömål) ska lansera sitt nya ramverk för företag att sätta mål för biologisk mångfald. Enligt Margareta Renström Lindhe väntas ramverket presenteras redan i vår.
Hur startar man som bolag sitt arbete med biodiversitet?
”Science Based Targets for Nature blir ett viktigt verktyg. Man måste också ta i beaktande att hållbarhetsarbetet i stort är centralt för ett bolags påverkan på biodiversitet, både då det kommer till klimat men även arbetet för att minska föroreningar. Vid sidan av det är det ett plus att ha ett proaktivt engagemang, till exempel för att stötta ekosystem på lokal nivå.