ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

WTO diskuterar cirkulär ekonomi

  • Foto: Jack Mikrut

På ett möte i Geneve i dag tar världshandelsorganisationen WTO för första gången upp frågan cirkulär ekonomi.

Mötet fokuserar på handelshinder som begränsar övergången till cirkulär ekonomi och vilken påverkan världshandeln har på cirkulära affärsmodeller.

Under mötet finns ett antal svenska delegater på plats som exempelvis Ikea, Skanska, Stora Enso och Ragn-Sells och International Chamber of Commerce svenska generalsekreterare Susanna Zeko.

”Från Sverige kommer vi att försöka lyfta de handelshinder som finns när man skapar cirkulära flöden. Vi har alla olika utmaningar men just handelshinder är något som påverkar oss alla. Jag kommer att lyfta fram kväve där vi i dag kan processa fram kväve ur avloppsvatten och använda det till kvävegödsel. Vår produkt kan dock inte användas överallt då en del länder har ursprunget och inte kvaliteten i fokus”, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells till Aktuell Hållbarhet.

Enligt Pär Larshans är WTO:s förståelse för cirkulär ekonomi viktig för att ett cirkulärt synsätt ska bli en naturlig del i framtida handelsavtal. I dag leder splittrad lagstiftning till att produkter från återvunnet avfall ofta utesluts från stora delar av världsmarknaden.

”Om vi får in cirkulära principer i internationella handelsavtal så kommer vi både att kunna minska klimatpåverkan och möjliggöra handel med cirkulära resurser. Annars kommer vi att få fortsätta bryta jungfruliga material.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer