Annons

Wetterstrand kräver skärpta krav: ”Inte första gången SAS får stöd av staten”

Klimatneutralitet borde vara normalläge för alla företag, anser Maria Wetterstrand, vd för Miltton Europe. Nu efterlyser hon tydligare hållbarhetskrav på de företag som får statligt stöd – där EU:s taxonomi kan få ge vägledning. 

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet och i dag vd för Miltton Europe.
Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet och i dag vd för Miltton Europe.Foto:Joey Abrait/TT
Foto:Joey Abrait
Foto:Fredrik Sandberg/TT

En snabb förändring är möjlig om motivationen är tillräckligt stor. 

Det är den lärdom Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet och i dag vd för Miltton Europe, först och främst tar med sig från pågående pandemi. Under 2020 har hon på uppdrag av Stockholms Handelskammare skrivit ett kapitel om hållbarhet i den så kallade Omstartskommissionens nyligen utgivna rapport om Sverige efter Corona.

Och hon tycker att inte bara pandemin borde vara skäl till snabb förändring i samhället. Utan att även den ekologiska kris vi befinner oss i borde motivera till akuta åtgärder. 

I ett försök att sätta de båda i relation till varandra lyfter hon den senaste riskrapporten från World Economic Forum. Infektionssjukdomar fanns visserligen i topp tio över risker med stor påverkan. Men på överst på plats ett till fem dominerade kriser kopplade till miljö, klimat och naturresurser. 

”När man tittar på det förstår man att det finns så mycket annat som skulle kunna orsaka stora ekonomiska kriser. Det borde vara en tydlig signal att det här är också något som kräver akuta åtgärder”, säger hon. 

Något av det Maria Wetterstrand fann mest angeläget inför rapportskrivandet var att studera vilka krav andra länders regeringar ställer på företag för att stötta dem ekonomiskt i samband med pandemin. Hon tycker, säger hon, att Sverige bör utforma hållbarhetsrelaterade krav vid stöd i form av lånegarantier, lån, kreditgarantier och investeringar i företag.

Något hon länge ansett borde vara en självklarhet för varje bolag är klimatneutralitet:

”Det borde vara normalläge för alla företag. Att man säger att man kompenserar de utsläpp som fortfarande finns kvar.”

Kanske vore ändå att föredra att en grupp av ”riktigt duktiga” experter utformade ett regelverk enligt den nya taxonomin för hållbara investeringar inom EU, menar Maria Wetterstrand. På så sätt skulle Sverige kunna bidra till att sätta något slags standard för hur den ska tolkas.

”Taxonomin har dessutom ett bredare perspektiv på hållbarhetsfrågan. Det är inte bara klimatet utan även andra delar.”

Ett företag som redan fått mångmiljardstöd av staten är SAS. Och även om Maria Wetterstrand påminner om att frågan är komplicerad, så tycker hon att kraven som ställts på bolaget borde varit skarpare. 

Om något hade hon önskat en djupare diskussion om de sträckor där flyg och tåg konkurrerar och är tidsmässigt likvärdiga.

”Att gå in med skattemedel för att subventionera det ena färdsättet, som går med förlust, hur påverkar det konkurrenssituationen? Det är inte heller första gången SAS får stöd av staten. Jag begriper att det är svårt, men det hade varit rimligt att ta en diskussion om detta.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?