ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Warren Buffetts bolag bygger USA:s största solpark

  • Foto: Houston Cofield/Bloomberg
  • Warren Buffett lyser upp Las Vegas Foto: John Locher

Finansmannen Warren Buffetts investmentbolag investerar miljarder för att nöjesstaden Las Vegas ska fortsätta lysa. 

Amerikanska inrikesdepartementet har gett grönt ljus till Gemini Solar Project, den största solcellsanläggningen i USA. Det handlar om en investering på 1 miljard dollar, motsvarande nästan 10 miljarder kronor.

Bakom projektet står NV Energy, en del av av investeringsnestorn Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway, och riskkapitalbolaget Quinbrook. Det rapporterar Wall Street Journal.

Den nya anläggningen i öknen utanför Las Vegas ska producera el som täcker behovet hos cirka 260.000 hushåll – hela stadens befolkning. Gemini kommer också ha en stor batterikapacitet för att lagra energi och därmed kunna mata elnätet även på natten.

Nevada i sydvästra USA är en av flera amerikanska delstater som stiftat lagar för en koldioxid framtid. Senast 2030 ska förnybara energikällor stå för minst hälften av Nevadas energiförbrukning.  

Berkshire Hathaway har tidigare gjort stora investeringar i förnybar energi. På listan över projekt som bolaget stått bakom återfinns den i dag största amerikanska solcellsanläggningen, Solar Star utanför Los Angeles.

Men finansmannen Warren Buffett har också gjort mer traditionella investeringar i energisektorn. För ett år sedan investerade Berkshire Hathaway 10 miljarder dollar i oljebolaget Occidental Petroleum. Kollapsen i oljepriset har gjort den jätteinvesteringen till en hittills usel affär. 

Warren Buffett försvarade dock intåget i det amerikanska oljebolaget när han nyligen talade på Berkshire Hathaways stämma. Han förklarade att det handlar om vilka nivåer oljepriset ligger på och sa att investeringen var attraktiv med tanke på var oljepriset befann sig för ett år sedan.

”Nu lönar det sig inte att borra”, sa han vidare.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer