ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Utsläpp från industrin

Volvo ökade utsläppen från nya bilar mest

  • Foto: Tomohiro Ohsumi

De genomsnittliga utsläppen från Volvo Cars nybilsförsäljning ökade med 8 gram koldioxid per kilometer mellan 2017 och 2018. Ökningen är den största bland alla biltillverkare med mer än 250 000 registrerade bilar under 2018.

Det visar en ny rapport från International Council of Clean Transportation, ICCT.

Ökningen på 8 procent innebar att de genomsnittliga utsläppen från Volvos fordonsflotta låg på 132 gram per kilometer under 2018, jämfört med genomsnittet på 121 gram. Volvos genomsnittliga utsläpp är bland de högsta av de analyserade bilproducenterna. Volvo har också den högsta genomsnittliga vikten för sin fordonsflotta.

ICCT:s analys bygger på data från den Europeiska miljöbyrån, EEA, som visar att de genomsnittliga utsläppen från nya bilar i Europa överlag ökade med 2 gram koldioxid per kilometer under perioden 2017-2018. 

De genomsnittliga utsläppen om 121 gram koldioxid per kilometer innebär att bilproducenter har en bit kvar för att nå EU:s kommande lagkrav om max 95 gram koldioxid per kilometer. Kraven fasas in under 2020 och gäller skarpt från och med 2021. ICCT konstaterar att utsläppen för samtliga nyregistrerade bilar måste minska med 7,6 procent per år från 2018 för att 2021-målet ska nås.

Under perioden 2017-2018 var Nissan den enda biltillverkaren med mer än 250 000 registrerade bilar i Europa som minskade de genomsnittliga utsläppen i nybilsförsäljningen

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer