Annons

Volvo lanserar världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål

Fordonstillverkaren AB Volvo är enligt egen uppgift först i världen med att tillverka ett fordon med hjälp av fossilfritt stål. Och det konceptfordon som byggts med svenskt stål från SSAB beskrivs som en viktig milstolpe i de båda storföretagens samarbete om grönt stål. Under 2022 utlovar Volvo fler fordon tillverkade av fossilfritt stål.

En förarlös lastbärare är enligt AB Volvo världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål. Till höger: AB Volvos vd Martin Lundstedt.
En förarlös lastbärare är enligt AB Volvo världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål. Till höger: AB Volvos vd Martin Lundstedt.Foto:AB Volvo/TT

Det var vid ett event i Göteborg under onsdagen som världspremiären ägde rum. Och det var AB Volvos VOLV B +0,27% Dagens utveckling koncernchef Martin Lundstedt som presenterade det nya fordonet.

Det visade sig vara en förarlös lastbärare avsedd för gruvdrift och stenbrytning. Konceptfordonet som tillverkats av Volvo CE i Braås är enligt fordonstillverkaren alltså världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål. Stålet hade levererats från svenska ståltillverkaren SSAB SSAB A -0,55% Dagens utveckling

”Initiativet med SSAB sätter standarden för en fossilfri framtid. Precis som att världens länder samlas vid FN:s 26:e klimatkonferens för att diskutera klimatförändringarna måste även företag och industrier samarbeta för att utveckla nya och innovativa lösningar för en framtid fri från utsläpp av växthusgaser”, säger Martin Lundstedt, enligt ett pressmeddelande.

Vid eventet meddelades att det under 2022 kommer att lanseras fler fordon, i form av en serie med konceptfordon och komponenter tillverkade av fossilfritt stål från SSAB. Serietillverkning i mindre skala planeras under 2022 och följs sedan av masstillverkning, uppger Volvo. 

I vilken omfattning och takt produktionen av fordon med fossilfritt stål kan ökas specificeras inte närmare.

”Det beror inte minst på hur snabbt fossilfritt stål blir tillgängligt i större skala. Från nästa år handlar det om mindre serier i takt med att tillverkningen av fossilfritt stål rampas upp. Ambitionen är sedan att efterhand öka produktionen av produkter med fossilfritt stål”, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo till Di.

Bakom planerna att använda fossilfritt stål ligger bland annat att Volvo har som mål att bli klimatneutralt och uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser till 2040. Här ingår också en storskalig satsning på el- och vätgasdrivna fordon.

Börsnoterade ståltillverkaren SSAB har i samarbete med statliga gruvkoncernen LKAB och kraftbolaget Vattenfall tidigare presenterat planer på miljardinvesteringar för storskalig tillverkning av fossilfritt stål i norra Sverige.  

”Att presentera det första fordonet i världen tillverkat av SSAB:s fossilfria stål är en riktig milstolpe. Vårt samarbete med Volvokoncernen visar att den gröna omställningen är möjlig och ger resultat”, säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef för SSAB, i en skriftlig kommentar.

”Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Volvokoncernen inom forskning och utveckling för att ta fram ännu fler fossilfria stålprodukter.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera