ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Volvo CE får kritik för brytning av jade

Volvo Construction Equipment har tillsammans med andra ledande maskintillverkare uppmärksammats efter en ny rapport från Swedwatch. Kritiken gäller hur företagens produkter används för att bryta ädelstenen jade i Myanmar.

Brytningen har stor negativ påverkan på landets miljö och på mänskliga rättigheter. För att koppla Volvo CE till denna negativa påverkan tar Swedwatch stöd av FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter. Dessa principer slår nämligen fast att företag kan kopplas till negativ påverkan på mänskliga rättigheter, trots att eventuella brott begås av en affärspartner eller en kund.

Sverige har länge haft regler som styr den svenska vapenexporten. Med stor sannolikhet får vi i framtiden också se liknande regler som styr handel av andra produkter än vapen till högriskländer – som exempelvis gruvmaskiner till länder som Myanmar.

Under våren överlämnade Statskontoret rapporten ”FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter – utmaningar i statens arbete”. I rapporten har myndigheten bland annat sett över hur svensk lagstiftning står sig mot de vägledande principerna – och hur lagstiftningen och regelverken kan stärkas.

Statskontoret föreslår bland annat att regeringen utreder möjligheten att kräva så kallad ”human rights due diligence” av svenska företag som gör affärer i högriskländer.

Vidare föreslår myndigheten att regeringen undanröjer hinder för upprättelse i domstol för företagsrelaterade övergrepp, att högre krav ställs vid statliga investeringar och upphandlingar samt att staten förtydligar vägledningen om mänskliga rättigheter till företagen.

Hade Statskontorets förslag varit på plats hade kanske Volvo CE agerat på ett tidigt skede och sluppit kritik.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer