1515

Volvo Cars vill bygga batterifabrik i Torslanda

Biltillverkaren Volvo Cars har ansökt om en utbyggnad av sin fabrik i Torslanda. På totalt 112 hektar mark ska det bland annat bli en batterifabrik enligt de handlingar som Göteborgs-Posten har tagit del av. Men det handlar inte om fabriken man planerar tillsammans med Northvolt, uppger bolaget för Di.

Torslanda
TorslandaFoto:ADAM IHSE / TT

Projektet omfattar motsvarande 224 fotbollsplaner enligt ansökan till Göteborgs stadsbyggnadskontor och i en bifogad plankarta finns just planerna på en batterifabrik angivna.

Företaget har sedan tidigare meddelat ett samarbete med svenska batteriföretaget Northvolt och att man ska bygga en gemensam fabrik, var fabriken ska etableras har dock inte klarlagts.

Läs även: Volvo Cars och Northvolt ska bygga ny jättelik batterifabrik för 30 miljarder

Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars, säger till Di att den planerade utbyggnaden inte handlar om projektet biltillverkaren har tillsammans med Northvolt.

”Nej, det finns inga bestämda planer och inga beslut är fattade när det handlar om batterifabriken som vi planerar tillsammans med Northvolt. Vi undersöker just nu flera platser i Europa och Sverige men inget beslut är fattat”, säger hon.

Vad handlar det här om då?
”Eftersom vi ska bli helelektriska till 2030 har vi ett stort behov att hantera batterier på olika sätt. Det kommer vi att behöva ytor till. Det kan till exempel handla om batterisammansättning. Men inget är beslutat om vilka ytor som ska användas på vilket sätt. Vi kan inte säga så mycket mer än så”, säger hon.

Maria Dagman tar upp Volvo Cars-fabriken i Gent i Belgien som exempel på hur sådana här ytor kan användas.

”Där har vi en yta där vi sätter ihop batteridelar till ett fullskaligt batteri. Den är ihopknuten med billinan som sen går i i bilfabriken. Det är inte samma sak som en gigafactory tillsammans med Northvolt”, säger hon.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?