1515

Viruset kapar Kinas koldioxidutsläpp

Virusutbrottet i Kina har minskat landets konsumtion av kol och olja. Utsläppen av koldioxid har rasat med 25 procent de senaste veckorna. Det rapporterar nyhetstjänsten Carbonbrief.

Varje vinter stänger Kina en vecka för att fira nyår, vilket till exempel brukar synas i att den koleldade kraftproduktionen sjunker med 50 procent. I år har semesterperioden förlängts för att att ge regeringen mer tid att få epidemin under kontroll, och efterfrågan i ekonomin har fortsatt varit låg, även efter den officiella återupptagandet av arbetet den 10 februari.

Den kinesiska industriproduktionen har, beroende på sektor, fallit med mellan 15 och 40 procent. Det gör att landets utsläpp av koldioxid har krympt med mer än 25 procent de senaste två veckorna, en period när aktiviteten i ekonomin skulle legat på normala nivåer.

Kraftverkens kolförbrukning är nu den lägsta på fyra år. Samtidigt är landets stålproduktion och raffinaderiverksamheten i Shandong på de lägsta nivåerna sedan konjunkturdippen 2015.

Antalet inrikesflygningar har också minskat med 60-70 procent de senaste veckorna, jämfört med mitten av januari.

Den minskade användningen av kol och oljeprodukter indikerar att koldioxidutsläppen krympt med minst 25 procent, jämfört med samma två veckor i fjol.

Satellitmätningar visar också att halterna av kvävedioxid minskat med 36 procent under samma period. Kvävedioxid är ett luftförorenande ämne som är nära förknippat med förbränning av fossila bränslen.

De kortsiktiga effekterna av inbromsningen i ekonomin kan dock snabbt vara historia när ekonomin återigen ökar farten. Att energiförbrukning och utsläpp minskar med en fjärdedel under två veckor innebär att de årliga utsläppen bara minskar med 1 procent, skriver Carbonbrief.com.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?