Viruseffekt i Europa syns från rymden

Satellitbilder visar nu att utsläppen av den giftiga gasen kvävedioxid minskar över Europa. Förändringen är tydligast i norra Italien. 

Foto:Tomas Griger, Tomas Griger, Tomas Griger

Den Europeiska rymdstyrelsen, ESA, tolkar satellitbilderna utsläppsminskningarna som en följd av karantänåtgärder och minskat resande. Särskilt Italien har infört hårda restriktioner på grund av det nya coronaviruset. 

”Även om det kan finnas små variationer i mätningarna på grund av molntäcke och förändrat väder, är vi mycket säkra på att minskningen av utsläpp som vi kan se sammanfaller med karantänen i Italien som orsakar mindre trafik och industriell verksamhet”, säger Claus Zehner, som ansvarar för satellitprogrammet Sentinel-5P vid ESA i ett pressmeddelande.

Bilderna över Europa liknar de som visade hur utsläppen i Kina tidigare minskade kraftig.

Kvävedioxid är en gulbrun gas som irriterar luftvägarna och kan ge andningssvårigheter. Den släpps ut från exempelvis bilmotorer, kolkraftverk och industrier.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?