AP4: En transformation som nu pågår i världen

AP-fonderna ska bli mer hållbara, enligt regeringen. Men nya skrivningar till trots – vinst kommer även fortsatt att väga tyngst:

”Avkastning är det primära”, säger Niklas Ekvall, vd för AP4.

Den nya lagtexten är en beskrivning av hur AP-fonderna jobbar med hållbarhet i dag, enligt AP4:s vd Niklas Ekvall.
Den nya lagtexten är en beskrivning av hur AP-fonderna jobbar med hållbarhet i dag, enligt AP4:s vd Niklas Ekvall.Foto:Hasan Jamali

På torsdagen överlämnades regeringens förslag om ökad hållbarhet och ändrade placeringsregler för första till fjärde AP-fonderna till lagrådet. Går allt som planerat träder de första förändringarna i kraft vid årsskiftet.

Men även om regeringen uttrycker en önskan om ökad hållbarhet, så är det inte där de omedelbara förändringarna förväntas ske.

Vd Niklas Ekvall säger att det återstår att se hur AP4:s portfölj påverkas, men ser i första hand hur fler illikvida investeringar nu kan bli möjliga:

”Vi behöver inte längre allokera lika mycket till lågavkastade obligationer. Vi får ett utrymme till andra typer av tillgångar med lite högre avkastningsprofil. Över tid kan vi öka den onoterade delen. Vi är också positiva till att man vidare utreder onoterade direktinvesteringar", säger han.

Regeringen uttrycker att ”särskild vikt (ska) fästas vid hur en hållbar utveckling kan främjas utan att det görs avkall på det övergripande målet för placeringsverksamheten”. 

Hur kommer det att märkas hos er?

”Redan i dag tar vi etik- och miljöhänsyn utan att göra avkall på avkastningen. I grunden är det fortfarande det förhållandet som gäller – avkastning är det primära, även om det inte står i motsats till hållbarhet. Vi är här för att stärka pensionssystemet över tid”, säger Ekvall som ”välkomnar att man moderniserar regelverket kring hållbarhet”.

Blir det någon konkret skillnad?

”AP-fonderna har även med den gamla lagstiftningen gjort väldigt mycket på hållbarhetssidan. Vi har upprättat etikrådet som vi jobbar strukturellt med. Som institutionella investerare ligger vi i framkant på internationell basis. I stora delar kan man säga att den lagtext som skrivs är en beskrivning av hur AP-fonderna jobbar med hållbarhet i dag.”

Ni har fortfarande en del fossila innehav. Är det inte på tiden att statens pengar plockas bort från sådant som förstör planeten?

”I en stor del av vår globala portfölj jobbar vi väldigt medvetet för att minska koldioxidavtrycket i investeringarna.”

Enligt AP4 har deras aktieportfölj hälften så stora utsläpp av växthusgaser som en genomsnittlig ”bred, global aktieportfölj”.

Är det rimligt att överhuvudtaget ha pengar fossilt?

”Det är en transformation som pågår i världen nu.”

Skulle inte den gå fortare om ni plockade bort pengarna?

”Vi drar ned koldioxidavtrycket och jobbar aktivt med bolagen. Fossila bränslen behövs fortfarande för världens energiförsörjning. Vi tror att vårt arbete aktivt kan påverka bolagen, vilket är den snabbaste vägen framåt för att få ner klimatpåverkan generellt”, säger Niklas Ekvall.

Vid Greenpeace arbetar man aktivt för att statliga investeringar inte ska göras i fossila tillgångar. Där är man kritiska till att regeringen inte åstadkommit skarpare formuleringar:

”Totalt satsas 12,9 miljarder av dina och mina pengar i de bolag som hör till världens hundra största utsläppare. Alltså medverkar AP-fonderna till att driva på klimatförändringarna”, säger Rolf Lindahl, ansvarig för klimat- och energifrågor.

Eftersom Sverige skrivit under Parisavtalet vore det enda rimliga att ”klimatet blev den ram inom vilken bolagen kan eftersträva hög avkastning”, menar Greenpeace.

Rolf Lindahl tycker inte att politikerna tagit sitt ansvar:

”Nu har man lämnat åt AP-fonderna att göra nödvändiga förändringar. När de inte gör det själva borde politikerna skärpa lagstiftningen.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?