Vill demokratisera vägen till framgång – ”vi drar igång Sveriges första internationella inkubator”

Malmö stad drar igång vad man kallar för Sveriges första internationella affärsinkubator. Målet är att locka fler ”internationella Malmöbor” att starta företag.

”Syftet är att demokratisera vägen till framgång”, säger Fadi Barakat vid Malmö stad.

Fadi Barakat, näringslivsutvecklare vid Malmö stad.
Fadi Barakat, näringslivsutvecklare vid Malmö stad.

Det svenska innovationssystemet har hittills inte lyckats få alla att känna sig välkomna. Språk, klass, kontaktnät – för den utan de rätta förutsättningarna kan det vara mer än knepigt att starta eget i Sverige. 

Av den anledningen drar Malmö stad nu igång en ny inkubator riktad till alla de som hittills inte känt sig hemma i befintliga strukturer. Level, heter satsningen, som enligt egen utsago kommer att bli vad man kallar för Sveriges första internationella affärsinkubator. 

”Malmö är en internationell stad med 177 olika nationaliteter. Men många har svårt att identifiera sig med det innovationssystem som vi har i dag. Syftet med Level är att demokratisera vägen till framgång”, säger Fadi Barakat, näringslivsutvecklare vid Malmö stad. 

Just av risken för att stänga människor ute vill han egentligen inte nämna några grupper som den nya inkubatorn särskilt riktar sig till. Några han ändå lyfter fram på en direkt fråga är unga, kvinnor och de han kallar för internationella Malmöbor.

”Dagens innovationssystem är väldigt homogent. Vi hoppas kunna utmana den stereotypa bilden av den traditionella företagaren”, säger han. 

En förhoppning – som knyter an till beskrivningen av internationella Malmöbor – är att företagen som kopplas till inkubatorn lättare ska kunna expandera i andra länder, dialog förs redan med möjliga samarbetspartners i andra länder. En annan är att de verksamheter som lyfts fram ska vara långsiktigt hållbara. 

”Vi vill kommunicera att det handlar om att skapa det hållbara samhället. Signalen vi skickar är inte att individen behöver förändras, utan att strukturen behöver förändras”, säger Fadi Barakat. 

Kommunstyrelsen i Malmö tog det officiella beslutet om Level så sent som i dag, onsdag. Tanken är att inkubatorn ska vara centralt belägen och lättillgänglig i ett av Malmös mest kända shoppingcenter, Mobilia, men platsen är ännu inte helt spikad.

Fadi Barakat räknar med att kunna starta upp omkring 45 företag under de tre år projektet planeras pågå. Han konstaterar att fler verksamheter från de grupper som i dag känner sig utanför systemet är något som inte bara gynnar individen, utan även samhället. 

”Det ökar skatteintäkterna och gör att fler människor kommer i sysselsättning. Det här är något som berikar, för alla.”

 

Läs mer på tema mångfald: 

Mångfaldskris i finansbranschen – ”det pågår en brain drain”

Professorn: ”Omöjligt bli ledande finanscentrum om vi missar talangerna”

Storbanken mörkar mångfalden – ”lite sämre när det gäller utanför Europa”

Hennes bok vill kasta ljus på företagens mångfaldsparadox

Ökning av anmälningar hos DO – flest ärenden med etnisk tillhörighet


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?