1515
Annons

Vill demokratisera vägen till framgång – ”vi drar igång Sveriges första internationella inkubator”

Malmö stad drar igång vad man kallar för Sveriges första internationella affärsinkubator. Målet är att locka fler ”internationella Malmöbor” att starta företag.

”Syftet är att demokratisera vägen till framgång”, säger Fadi Barakat vid Malmö stad.

Fadi Barakat, näringslivsutvecklare vid Malmö stad.
Fadi Barakat, näringslivsutvecklare vid Malmö stad.

Det svenska innovationssystemet har hittills inte lyckats få alla att känna sig välkomna. Språk, klass, kontaktnät – för den utan de rätta förutsättningarna kan det vara mer än knepigt att starta eget i Sverige. 

Av den anledningen drar Malmö stad nu igång en ny inkubator riktad till alla de som hittills inte känt sig hemma i befintliga strukturer. Level, heter satsningen, som enligt egen utsago kommer att bli vad man kallar för Sveriges första internationella affärsinkubator. 

”Malmö är en internationell stad med 177 olika nationaliteter. Men många har svårt att identifiera sig med det innovationssystem som vi har i dag. Syftet med Level är att demokratisera vägen till framgång”, säger Fadi Barakat, näringslivsutvecklare vid Malmö stad. 

Just av risken för att stänga människor ute vill han egentligen inte nämna några grupper som den nya inkubatorn särskilt riktar sig till. Några han ändå lyfter fram på en direkt fråga är unga, kvinnor och de han kallar för internationella Malmöbor.

”Dagens innovationssystem är väldigt homogent. Vi hoppas kunna utmana den stereotypa bilden av den traditionella företagaren”, säger han. 

En förhoppning – som knyter an till beskrivningen av internationella Malmöbor – är att företagen som kopplas till inkubatorn lättare ska kunna expandera i andra länder, dialog förs redan med möjliga samarbetspartners i andra länder. En annan är att de verksamheter som lyfts fram ska vara långsiktigt hållbara. 

”Vi vill kommunicera att det handlar om att skapa det hållbara samhället. Signalen vi skickar är inte att individen behöver förändras, utan att strukturen behöver förändras”, säger Fadi Barakat. 

Kommunstyrelsen i Malmö tog det officiella beslutet om Level så sent som i dag, onsdag. Tanken är att inkubatorn ska vara centralt belägen och lättillgänglig i ett av Malmös mest kända shoppingcenter, Mobilia, men platsen är ännu inte helt spikad.

Fadi Barakat räknar med att kunna starta upp omkring 45 företag under de tre år projektet planeras pågå. Han konstaterar att fler verksamheter från de grupper som i dag känner sig utanför systemet är något som inte bara gynnar individen, utan även samhället. 

”Det ökar skatteintäkterna och gör att fler människor kommer i sysselsättning. Det här är något som berikar, för alla.”

 

Läs mer på tema mångfald: 

Mångfaldskris i finansbranschen – ”det pågår en brain drain”

Professorn: ”Omöjligt bli ledande finanscentrum om vi missar talangerna”

Storbanken mörkar mångfalden – ”lite sämre när det gäller utanför Europa”

Hennes bok vill kasta ljus på företagens mångfaldsparadox

Ökning av anmälningar hos DO – flest ärenden med etnisk tillhörighet


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?