1515

Vice riksbankschefen: Sätt ett pris på koldioxid

Det måste kosta att släppa ut koldioxid. Det menar vice riksbankschef Anna Breman.

Anna Breman, vice riksbankschef
Anna Breman, vice riksbankschefFoto:Jonas Eng

I dag är det gratis att släppa ut skadliga växthusgaser. Därför är det mest effektiva sättet att minska utsläppen ett globalt pris på koldioxid, antingen genom en koldioxidskatt eller genom handel med utsläppsrätter. Det sade nyutnämnde Anna Breman när hon på tisdagen höll sitt första tal som vice riksbankschef.

”Om vissa länder väljer att inte sätta ett pris på koldioxid kan koldioxidtullar indirekt öka kostnaderna för länder som står utanför”, konstaterade Anna Breman enligt ett förskrivet anförande med rubriken ”Så kan Riksbanken bidra till klimatpolitiken”.

Den nyutnämnde vice riksbankschefen konstaterade att Riksbanken behöver förhålla sig till klimatförändringar eftersom de påverkar svensk och global ekonomi – och därmed kan utgöra ett hot mot både prisstabilitet och finansiell stabilitet.

Hon menar också att Riksbanken ska använda sina verktyg för att bidra till en klimatomställning. 

”Ett minimikrav på centralbanker är att de inte själva bidrar till att förstärka den globala uppvärmningen”, sade hon i talet.

Riksbanken kan bidra till klimatomställningen genom att arbeta inom tre olika områden:

Forskning och analys som visar på de ekonomiska konsekvenserna av den globala uppvärmningen. 

 Regleringar av det finansiella systemet

Hantering av den egna balansräkningen. 

Frågan är om Riksbanken mer ska väga in hållbarhetsaspekter och till exempel övervikta gröna obligationer i sina obligationsköp. Här duckar Anna Breman:

”Jag har inte ett svar på hur Riksbanken kommer agera i denna fråga om vi ställs inför ett scenario där vi behöver besluta om huruvida vi ska utöka och bredda våra köp av obligationer”, sade hon. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?