1515
Annons

Vice riksbankschefen: Sätt ett pris på koldioxid

Det måste kosta att släppa ut koldioxid. Det menar vice riksbankschef Anna Breman.

Anna Breman, vice riksbankschef
Anna Breman, vice riksbankschefFoto:Jonas Eng

I dag är det gratis att släppa ut skadliga växthusgaser. Därför är det mest effektiva sättet att minska utsläppen ett globalt pris på koldioxid, antingen genom en koldioxidskatt eller genom handel med utsläppsrätter. Det sade nyutnämnde Anna Breman när hon på tisdagen höll sitt första tal som vice riksbankschef.

”Om vissa länder väljer att inte sätta ett pris på koldioxid kan koldioxidtullar indirekt öka kostnaderna för länder som står utanför”, konstaterade Anna Breman enligt ett förskrivet anförande med rubriken ”Så kan Riksbanken bidra till klimatpolitiken”.

Den nyutnämnde vice riksbankschefen konstaterade att Riksbanken behöver förhålla sig till klimatförändringar eftersom de påverkar svensk och global ekonomi – och därmed kan utgöra ett hot mot både prisstabilitet och finansiell stabilitet.

Hon menar också att Riksbanken ska använda sina verktyg för att bidra till en klimatomställning. 

”Ett minimikrav på centralbanker är att de inte själva bidrar till att förstärka den globala uppvärmningen”, sade hon i talet.

Riksbanken kan bidra till klimatomställningen genom att arbeta inom tre olika områden:

Forskning och analys som visar på de ekonomiska konsekvenserna av den globala uppvärmningen. 

 Regleringar av det finansiella systemet

Hantering av den egna balansräkningen. 

Frågan är om Riksbanken mer ska väga in hållbarhetsaspekter och till exempel övervikta gröna obligationer i sina obligationsköp. Här duckar Anna Breman:

”Jag har inte ett svar på hur Riksbanken kommer agera i denna fråga om vi ställs inför ett scenario där vi behöver besluta om huruvida vi ska utöka och bredda våra köp av obligationer”, sade hon. 


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?