Annons

”Vi vänder på perspektivet i år”

För nio år sedan var hållbarhet inom bank- och investmentbolag synonymt med att cykla till jobbet. I dag har de blivit en motor i omställningen till hållbarhet i hela ekonomin. Därför har påverkansarbetet lagts till som en del i årets Hållbara bolag.

Susanne Arvidsson ordförande för rankningen Hållbara Bolags rådgivande kommitté.
Susanne Arvidsson ordförande för rankningen Hållbara Bolags rådgivande kommitté.Foto:Lars Jansson

Hållbara bolag 2019: Alla listor bransch för bransch  (Obs extern länk!)

För andra året i rad gör Dagens industri, tillsammans med Aktuell Hållbarhet och Ekonomihögskolan i Lund undersökningen Hållbara bolag. 

I år har en ny delundersökning lagts till, en som vänder på perspektivet. I stället för att begränsa sig till att mäta hur banken eller investmentbolaget själva jobbar med hållbarhet undersöks även hur de påverkar de bolag som de äger eller som är kunder hos dem i en hållbar riktning. 

”Mycket av arbetet med de här frågorna är under uppbyggnad. Därför har vi i år valt att lägga till dem i undersökningen. Vi vill se hur bankerna och investmentbolagen antar den här utmaningen”, säger Susanne Arvidsson, docent i finansiering och redovisning på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet samt ordförande för rankningens rådgivande kommitté.

Enligt Susanne Arvidsson är bankerna och investmentbolagen en mycket viktig del omställningen till ett hållbart samhälle och för att nå FN:s globala mål till 2030. Genom sitt agerande kan bankerna och investmentbolagen fungera som en motor för att få bolag att jobba med frågan och för att främja de som redan i dag gör det. 

När Susanne Arvidsson för nio år sedan gjorde ett forskningsprojekt om bland annat banker och deras arbete med hållbarhet och affärsansvar var inställningen en helt annan än vad den är i dag. 

”Vid den tidpunkten hade de inte riktigt insett sin viktiga roll i omställningen. Deras fokus låg då på att de skulle cykla till sina bankmöten och minska på utskrifterna för att främja hållbarhet. Om man jämför den nivån med i dag, där de ska agera motor i omställningen genom att styra kapitalet, är det rätt mycket som hänt på nio år. Det är hoppfullt”, säger Susanne Arvidsson och fortsätter:

”Vi ser i dag ett jättestort intresse från bankerna och investmentbolagen att delta i diskussioner och erfarenhetsutbyten med branschkollegor, lagstiftare och industrin. Det är inte bara i Sverige utan detta ser vi även internationellt. Sustainable finance är i dag ett verkligt hett område”. 

Utöver bankerna och investmentbolagens påverkan på övriga delen av näringslivet har årets undersökning fokuserat på hur bolagen rapporterar i flertalet hållbarhetsfrågor. 

Rankningen visar att företagen i år kommunicerar mer detaljrikt i ämnet generellt, jämfört med förra året. Av alla parametrar som ingår i rankningen rapporterar bolagen totalt på ungefär hälften, till skillnad från 35 procent förra året.

”Vi ser framsteg inom samtliga frågor som var med i fjol. Och de parametrar vi har med fokuserar på hur företagen jobbar med frågorna, inte bara att de gör det. Även i den enkät som företagen svarar själva på ser vi en ökad aktivitet inom hållbarhetsarbetet”.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?