1515

”Vi vänder på perspektivet i år”

För nio år sedan var hållbarhet inom bank- och investmentbolag synonymt med att cykla till jobbet. I dag har de blivit en motor i omställningen till hållbarhet i hela ekonomin. Därför har påverkansarbetet lagts till som en del i årets Hållbara bolag.

Susanne Arvidsson ordförande för rankningen Hållbara Bolags rådgivande kommitté.
Susanne Arvidsson ordförande för rankningen Hållbara Bolags rådgivande kommitté.Foto:Lars Jansson

Hållbara bolag 2019: Alla listor bransch för bransch  (Obs extern länk!)

För andra året i rad gör Dagens industri, tillsammans med Aktuell Hållbarhet och Ekonomihögskolan i Lund undersökningen Hållbara bolag. 

I år har en ny delundersökning lagts till, en som vänder på perspektivet. I stället för att begränsa sig till att mäta hur banken eller investmentbolaget själva jobbar med hållbarhet undersöks även hur de påverkar de bolag som de äger eller som är kunder hos dem i en hållbar riktning. 

”Mycket av arbetet med de här frågorna är under uppbyggnad. Därför har vi i år valt att lägga till dem i undersökningen. Vi vill se hur bankerna och investmentbolagen antar den här utmaningen”, säger Susanne Arvidsson, docent i finansiering och redovisning på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet samt ordförande för rankningens rådgivande kommitté.

Enligt Susanne Arvidsson är bankerna och investmentbolagen en mycket viktig del omställningen till ett hållbart samhälle och för att nå FN:s globala mål till 2030. Genom sitt agerande kan bankerna och investmentbolagen fungera som en motor för att få bolag att jobba med frågan och för att främja de som redan i dag gör det. 

När Susanne Arvidsson för nio år sedan gjorde ett forskningsprojekt om bland annat banker och deras arbete med hållbarhet och affärsansvar var inställningen en helt annan än vad den är i dag. 

”Vid den tidpunkten hade de inte riktigt insett sin viktiga roll i omställningen. Deras fokus låg då på att de skulle cykla till sina bankmöten och minska på utskrifterna för att främja hållbarhet. Om man jämför den nivån med i dag, där de ska agera motor i omställningen genom att styra kapitalet, är det rätt mycket som hänt på nio år. Det är hoppfullt”, säger Susanne Arvidsson och fortsätter:

”Vi ser i dag ett jättestort intresse från bankerna och investmentbolagen att delta i diskussioner och erfarenhetsutbyten med branschkollegor, lagstiftare och industrin. Det är inte bara i Sverige utan detta ser vi även internationellt. Sustainable finance är i dag ett verkligt hett område”. 

Utöver bankerna och investmentbolagens påverkan på övriga delen av näringslivet har årets undersökning fokuserat på hur bolagen rapporterar i flertalet hållbarhetsfrågor. 

Rankningen visar att företagen i år kommunicerar mer detaljrikt i ämnet generellt, jämfört med förra året. Av alla parametrar som ingår i rankningen rapporterar bolagen totalt på ungefär hälften, till skillnad från 35 procent förra året.

”Vi ser framsteg inom samtliga frågor som var med i fjol. Och de parametrar vi har med fokuserar på hur företagen jobbar med frågorna, inte bara att de gör det. Även i den enkät som företagen svarar själva på ser vi en ökad aktivitet inom hållbarhetsarbetet”.

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?