1515

Vi lever i en galen värld – men oron ger kraft till handling

Vi lever i en galen värld med olja och nya flyglinjer som viktiga drivkrafter. Men nu breder oron för klimatet ut sig – och den ger kraft till handling. Omställningen till ett hållbart samhälle kan gå så mycket fortare än vi anar.

Foto:TT, Colourbox och Hakon Mosvold Larsen.

Tänk 1990-talets Fångarna på fortet, cellen ”krympande rummet”.

Klimatförändringarna går fortare än vad många forskare har förutspått, vi har låtit åren rinna iväg – väggarna förflyttar sig inåt.

Vi inser på bred front att vi håller på att passera gränsen för farlig uppvärmning, nu jagar vi max 1,5 grader i stället för 2 grader – taket sänker sig.

Det är lätt att få andnöd för mindre.

Jag ser fler och fler gå in i det där rummet. Och jag tycker – missförstå mig rätt – att det är bra.

För vi lever i en galen värld.

* Lundin Petroleum har så här långt ett lysande 2018 bakom sig och Lukas Lundin gläds i Di över att familjens portfölj har ökat med 13 miljarder kronor bara i år – tack vare spektakulära oljefynd i Nordsjön.

* I mejlen hittar jag en inbjudan från SAS som bjuder på en ”magisk lunch” och samtal om hållbarhet – samt sjutton nya direktlinjer.

* Och så läser jag om Exxon Mobil, vars vd Darren Woods ska ha känt sig deprimerad efter den senaste rapporten från FN:s klimatpanel – då han har insett att jorden kan hinna gå under innan bolaget har pumpat upp sista droppen olja ur marken.

Nä. Det sista exemplet är en på riktigt fejkad nyhet, men jag erkänner att det tog någon sekund för mycket innan tanken klarnade och jag upptäckte att det var satirtidningen The Onion som jag klickat in på.

Inte så mycket förvånar längre.

För några år sedan kunde den typ av egoistiskt handlande som bolagen ovan uppvisar ganska lätt få mig att kliva in i det där kvävande rummet. Och det är nog en bra känsla att återvända till då och då. Klimatoro – eller klimatångest – kan ge kraft till handling.

Och oron breder ut sig.

Sommarens osannolika värme gjorde koldioxidens påverkan synlig och kännbar. FN-rapporten, ovanligt skarp i sitt budskap, sätter ord på den förödelse som människans aktivitet skapar.

Åtskilliga invändningar kan göras mot klimatpanelens arbete. Politik och kultur lämnas därhän och vi får – i bästa fall – en bild av de tekniska förutsättningar som råder, med förhoppningar om negativa utsläpp i stor skala och tröskeleffekter som inte kickar in.

Ändå. Forskarnas budskap är att vi med snabba, långtgående och aldrig tidigare skådade förändringar kan begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Det måste vi agera på.

Exempel finns på att skiften kan ske snabbt.

* När Nederländerna 1959 upptäckte gasfältet i Groningen inleddes utvinningen efter en handfull år. Ytterligare några år senare hade stor del av kolet och oljan trängts undan, 1971 täckte naturgasen halva landets energibehov.

* Under 1970-talets oljekris beslutade Danmark att minska sitt beroende. På fem år, 1976–1981, gick dansk elproduktion från att gå på 90 procent olja till att bli 95 procent kolbaserad.

* I Norge har elbilarnas och elhybridernas andel av nybilsförsäljningen sedan 2013 stigit från 7 till 46 procent.

Förändringar likt de ovan kräver en aktiv politik, och ska vi klara klimatkrisen måste samhällets alla delar kraftsamla för ett system av hållbara lösningar. 

Där befinner sig inte dagens beslutsfattande. Som en koloss i vägen för omställning står också marknaden, med olja och nya flyglinjer som uppenbart starka drivkrafter.

Men när det känns som om dåliga nyheter får taket att sänka sig – minns att all omvandlad klimatoro gör skillnad.

Forskning visar att vi blir mer benägna att sätta solceller på taket om grannen har föregått med gott exempel. Och att den där eftertraktade flygresan blir lättare att avstå om vi känner någon annan som har hoppat över den långväga semestern.

Inte bara energi är förnybar.

Politisk vilja och mänskliga drivkrafter är det också.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?