Vi hjälper dig hitta framtidens börsvinnare

Di:s klimatindex hjälper till att hitta hållbara aktier. Lägg till sunda värderingar plus hållbar affärsmodell och grunden är lagd för en hygglig avkastning framöver. 

Foto:TT

Nyligen lyssnade jag på en erfaren kreditanalytiker som pratade om hållbarhet. Han menar att det är en fråga på liv och död - bara den som inte bryr sig om framtiden struntar i hållbarhet. Samtidigt är det inte lätt att vara investerare, särskilt inte som privatperson. I vanlig finansanalys finns nyckeltal som alla vet vad de innebär och hur de räknas ut. Då går det att jämföra liknande bolag med varandra och enskilda bolag mot sin egen historik. 

När det gäller hållbarhet är svårare. I en intervju i Di svarade Blackrock på varför de först på senare år agerat med kraft i klimat- och miljörelaterade frågor. En del av svaret var att kvaliteten på data inte hållit måttet. Om världens största kapitalförvaltare har problem att hitta tillförlitlig data hur ska då en enskild investerare lyckas? 

I dag finns en uppsjö med företag som tillhandahåller hållbarhetsdata. Förutom MSCI och Sustainalytics, finns exempelvis ISS ESG. ISS som står för Institutional Shareholder Services, jobbar med bolagsstyrning, hjälper institutionella investerare med underlag och fungerar som ombud på bolagsstämmor. Ägarservicejätten täcker 44.000 bolagsstämmor på 115 marknaden. Problemet är att alla gör olika bedömningar och att det är oklart vad som ingår i olika typer av hållbarhetsrating. Vad är det som mäts? Och hur kan resultatet användas? 

I Di:s uppdaterade hållbarhetsindex är värstingen som vanligt stålbolaget SSAB SSAB B +1,92% Dagens utveckling med en intensitet (koldioxidutsläpp/intäkter per år) på 1316, följt av flygbolaget SAS SAS +1,25% Dagens utveckling på 872 och massatillverkaren Rottneros RROS +1,52% Dagens utveckling 371. Bäst till ligger investmentbolaget Kinnevik KINV B +0,22% Dagens utveckling med 0,1, specialistläkemedelsbolaget Sobi med 0,2 och tv-bolaget Nent på 0,9. 

Att tillverkande bolag har större utsläpp än ett investmentbolag är ganska självklart, men att bara välja bolag med bästa nyckeltalet är att göra det lätt för sig. Ett tips är att titta på vad bolagen försöker göra åt saken och välja dem som jobbar hårt på sin omställning. Ledtrådar finns i bolagens egna hållbarhetsredovisningar. Ett annat sätt är att försöka lista ut vad som händer i nästa steg. 

Fondbolaget Enter skriver i en ny rapport om hållbarhet i fastighetssektorn. I EU förbrukar sektorn 40 procent av all producerad el och det är framför allt äldre fastigheter som har störst klimatavtryck, medan nybyggda har nästa noll eller till och med nettopositiv energiförbrukning. I Sverige är 75 procent av alla fastigheter byggda före 1980. Förmodligen kommer en mix av nya regelverk, statliga stödåtgärder och kapital som söker sig till gröna investeringar hjälpa till att driva fram nödvändiga renoveringar. 

Att fastighetsägarna ensamma ska göra investeringar som kräver hyreshöjningar på uppemot 60 procent, är knappast en framkomlig väg. Här kan bolag som bistår med renoveringar bli intressanta aktier framöver.   

Att aktier i uppenbara hållbarhetsvinnarna har rusat på börsen och värderingar skjutit i höjden, som för elutrustningsbolaget Garo GARO -5,42% Dagens utveckling och värmeteknikföretaget Nibe NIBE B -0,31% Dagens utveckling , gör det inte lättare för placerarna. Men att välja i grunden sunt värderade bolag med en hållbar affärsmodell, och våra utsläppstabeller som hjälp, räcker långt för att få hygglig avkastning framöver. 

Här hittar du Di:s klimatindex.  

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?