1515
Annons

”Vi behöver fakta för att motverka diskriminering”

Många företag redovisar data om fördelning av kön och ålder bland anställda och chefer, men uppgifter kring etnisk mångfald lyser ofta med sin frånvaro. 

Foto:Jack Mikrut, Jack Mikrut

Aktuell Hållbarhet har kartlagt hur storbolagen på Stockholmsbörsen redovisar kring etnisk mångfald bland anställda och chefer. Kartläggningen visar att många företag redovisar data om fördelning av kön och ålder bland anställda och chefer, men uppgifter kring etnisk mångfald lyser ofta med sin frånvaro. 

Efter att ha tagit del av resultatet säger Allbrights vd Amanda Lundeteg det behövs mer nyanserade metoder för att kartlägga etnisk mångfald. Hon påpekar också att företag borde sätta mål som rör etnisk mångfald om de inte redan har gjort det. Helst ska målen vara tydliga, kvantifierbara och lätta att följa upp.

Amanda Lundeteg menar att ett bra första steg är att hämta in data genom SCB. Det är en metod som Allbright själva har använt i sina kartläggningar.

”Det som gör att SCB-metoden inte blir optimal är att två vanliga diskrimineringsgrunder på svensk arbetsmarknad är kopplade till hudfärg och icke svensk-klingande namn. Det är svårt att prata om hudfärg när man tittar på personnummer”, säger Amanda Lundeteg.

Hon efterfrågar därför metoder för att samla in data som går mer på djupet. och nämner jämlikhetsdata som en metod som bör utforskas vidare.

Jämlikhetsdata är en metod för att ta fram statistik genom frivilliga och anonyma enkäter som bygger på självidentifikation. Metoden används för att kunna samla in aggregerade, anonyma data baserade på demografiska minoritetskategorier och diskrimineringsgrunder, exempelvis etniskt ursprung, hudfärg eller sexuell läggning.


Trög utbyggnad av vindkraft

Intresset för att bygga svensk vindkraft är rekordstort, men en mycket liten andel får tillstånd att byggas, enligt Svensk vindenergi.

Foto:Johansen, Erik

Svensk vindenergi för varje kvartal en sammanställning över beställda vindkraftverk och projekt som fått tillstånd. Det visar sig att de som får tillstånd blir en allt mindre del.

Och det stryper nybyggnadstakten. Enligt organisationen kom det inte in en enda beställning av vindkraftverk från vindkraftsägarna under andra kvartalet. Det finns mål för utbyggnaden, men de kommer att bli svåra att nå, enligt Svensk vindenergi.

Enligt branschorganisationer ligger marknaden på för att få bygga, men tillståndsgivningen sätter stopp. Projekt som skulle kunna ge el om kanske två till fyra år blir inte av, och det är allvarligt, enligt organisationen.

”Det är mycket illavarslande att det blivit svårare och tar längre tid att få tillstånd. Politiken behöver samlas snarast för att röja hinder för ny elproduktion. Det är svensk konkurrenskraft som står på spel”, skriver Daniel Badman, vd på Svensk vindenergi i ett pressmeddelande.

Svensk vindenergi föreslår tre åtgärder för att underlätta energiomställningen: nya myndighetsinstruktioner som klargör att klimatmålen och klimatlagen är prioriterade, anpassad tillståndsprocess så att bara en kontakt behövs och ett incitament för kommuner att medverka till utbyggnad.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?