Aktuell Hållbarhet har kartlagt hur storbolagen på Stockholmsbörsen redovisar kring etnisk mångfald bland anställda och chefer. Kartläggningen visar att många företag redovisar data om fördelning av kön och ålder bland anställda och chefer, men uppgifter kring etnisk mångfald lyser ofta med sin frånvaro.
Efter att ha tagit del av resultatet säger Allbrights vd Amanda Lundeteg det behövs mer nyanserade metoder för att kartlägga etnisk mångfald. Hon påpekar också att företag borde sätta mål som rör etnisk mångfald om de inte redan har gjort det. Helst ska målen vara tydliga, kvantifierbara och lätta att följa upp.
Amanda Lundeteg menar att ett bra första steg är att hämta in data genom SCB. Det är en metod som Allbright själva har använt i sina kartläggningar.
”Det som gör att SCB-metoden inte blir optimal är att två vanliga diskrimineringsgrunder på svensk arbetsmarknad är kopplade till hudfärg och icke svensk-klingande namn. Det är svårt att prata om hudfärg när man tittar på personnummer”, säger Amanda Lundeteg.
Hon efterfrågar därför metoder för att samla in data som går mer på djupet. och nämner jämlikhetsdata som en metod som bör utforskas vidare.
Jämlikhetsdata är en metod för att ta fram statistik genom frivilliga och anonyma enkäter som bygger på självidentifikation. Metoden används för att kunna samla in aggregerade, anonyma data baserade på demografiska minoritetskategorier och diskrimineringsgrunder, exempelvis etniskt ursprung, hudfärg eller sexuell läggning.