1515
Annons

Vetorätt satte stopp för skärpt klimatmål i EU

Polen, Tjeckien, Estland och Ungern satte genom veto stopp för skärpta klimatmål. 

EU:s regeringar misslyckades med att enas om ett skärpt klimatmål i EU när ministerrådet träffades i slutet av förra veckan. 

På bordet låg ett förslag om att sätta ett långsiktigt mål om netto noll utsläpp till 2050 och ett åtagande om att skärpa klimatmålet till 2030. Inför mötet hade förslaget stöd av 22 av 28 medlemsländer, men det stoppades i förhandlingarna genom vetoröster av Polen, Tjeckien, Estland och Ungern.

”En övervägande majoritet av medlemsländerna har åtagit sig att bli klimatneutrala till 2050, men det var inte möjligt att enas i dag. Men det finns goda anledningar att tro att det här kan ändras, eftersom inget land har spelat ut möjligheten till ett positivt beslut under de kommande månaderna”, sade rådets ordförande Donald Tusk vid presskonferensen efter mötet.

Öststaternas vetobeslut har kritiserats av flera miljöorganisationer. CAN Europe menar att EU snabbt måste fortsätta förhandlingarna för att komma fram till ett positivt beslut inför FN:s extrainsatta klimattoppmöte i september.

”Det är svårt att förstå att de här fyra regeringarna, som drivs av smala intressen från förorenande industrier, lyckas med sin opposition mot EU:s brett stödda och nödvändiga ökade klimatambitioner”, säger Wendel Trio, chef för CAN Europe, i en kommentar.

Matsvinnsbolaget vill musta dina äpplen i höst

Rscued slår ihop sig med Ica och lokala idrottsföreningar runt om i landet för att ta hand om överblivna trädgårdsäpplen. Det innebär nya terränger för matsvinnsbolaget som fått fart på tillväxten igen.  

Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.
Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.Foto:Nathalie Blixt

Initiativet provades redan under förra året men kommer att skalas upp i år. På 13 orter i Göteborg, Stockholm och Skåne kommer trädgårdsägare kunna registrera sig på Rscueds app för att få äppelträdens överblivna frukter hämtade under hösten.

”Jag har funderat länge över hur man kan ta hand om privatpersoners äpplen. Det är hundratusentals ton som ruttnar bort varje höst. Så jag ringde Ica-stiftelsen med idén och de kopplade ihop mig med organisationen Städa Sverige som engagerar ungdomar och föreningar med att samla skräp. Det var så det började”, säger Rscueds vd Truls Christenson.

Trädgårdsägare kan även välja att själva lämna in äpplena. Annars är det de lokala idrottsföreningarna kopplade till Städa Sverige som kommer att sköta insamlingen. Föreningarna kommer att få in 20.000 kronor för fyra halvdagars arbete från den lokala Ica-butiken och Ica Stiftelsen samt 1 krona per kilo äpplen från Rscued. Insamlingen sker varannan söndag med start 21 augusti.

Läs mer: Produktutveckling i raketfart – tillväxtmaskinen täljer guld på matsvinnet 

Målsättningen är att samla in minst 15 ton äpplen i höst som Rscued sedan mustar och säljer i Ica-butiken på den orten där de plockades. 

”Det är svårt att förutse hur mycket vi kommer att få in. Vi sätter 15-20 ton som en basnivå men det kan bli mycket mer”, säger Truls Christenson som vill att det ska bli ett område som växer till nästa år.

”Var det än finns en Ica-butik och en idrottsförening kan vi göra det här. Nu fokuserar vi på de 13 orterna som finns men vi tar emot intresseanmälningar till nästa år.”

Både användandet av en app och att samla in frukt från privatpersoner är nya områden för Rscued som hade ett hack i tillväxtkurvan i fjol. Efter att ha ökat omsättningen med nära 500 procent mellan 2017 och 2020, då bolaget slutade upp med 24 miljoner kronor, var det knappt någon tillväxt i fjol. Men i år har det börjat röra på sig igen och Rscued är på väg mot en omsättning på 35 Mkr.

”Efter en knackig start i januari och februari har vi haft ett fantastiskt halvår. Vi vet att vi kan vara lönsamma men vi satsar på att bygga en grund för fortsatt expansion med nya lokaler, maskiner och en ny fabrik. Fokus ligger fortsatt på Sverige men nästa år börjar vi planera för en utlandsexpansion”, säger Truls Christenson.

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev 

Följ oss på Twitter 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera