Vatten är den nya heta startupsektorn

De såg behovet att skapa en mötesplats för innovativa startups och storbolag på vattenområdet. Idag har WIN 150 partners och många lyckade matchningar bakom sig. 

Maria Sätherström Lantz, grundare och vd för WIN.
Maria Sätherström Lantz, grundare och vd för WIN.Foto:WIN

”De två hetaste spåren på vattenområdet bland startups just nu är digitalt vatten och cirkularitet i vattensystemet”, säger Maria Sätherström Lantz, grundare och vd för WIN, en organisation som bland annat matchar innovativa startups med industribolag inom vatten, säkerhet och energi. 

Digitalt vatten handlar om att med hjälp av sensorer få bättre grepp om allt från vattenåtgång och kvalitet till läckage och cirkularitet i vattensystem, att exempelvis ta hand om dagvatten lokalt eller ett anpassa vattenkvaliteten efter behov istället för att som i dag använda dricksvatten rakt igenom. 

Det var 2012 som Maria Sätherström Lantz och hennes grundarkollegor Patrik Söderlund och Kenneth Persson såg behovet att få ut innovationer snabbare på marknaden. 

”Vi såg många innovativa vatten-startups men många saknade kunskap om vem den tilltänkta kunden var och hur marknaden såg ut. De gick mycket på gissningar. Vi kickade igång med 6 partners, i dag har vi 150.” 

En av WIN:s första startups är det i dag välkända Orbital Systems, världens första cirkulära dusch som hämtat inspiration från NASA:s rymdteknik. Duschen sparar enligt företaget upp till 90 procent av vattnet och 80 procent av energin jämfört med en vanlig dusch. 

Olof Blomqvist.
Olof Blomqvist.Foto:WIN

Olof Blomqvist, innovationsscout på WIN, lyfter fyra andra spännande vattenstartups i nätverket. 

”Watersprint, Altered, Avsalt och Graytec.”

Watersprint har utvecklat en produkt som desinficerar vatten effektivt och till en låg kostnad med hjälp av UV LED-teknik.

”Matchningen med FM Mattsson är ett bra exempel på vad vi kan hjälpa till med”, säger Olof Blomqvist. 

Avsalt siktar som namnet antyder på att utveckla ett effektivt och energisnålt system för att producera dricksvatten av havsvatten och Altered har utvecklat ett vattensparande munstycke som monteras på vattenkranar och som minskar vattenförbrukningen med upp till 98 procent.  

”Graytec har utvecklat en liknande teknik som Orbital som handlar om att återanvända gråvatten lokalt, men i en fastighet istället för i en dusch. I befintliga fastigheter kan rören dras om i samband med ett stambyte”, säger Olof Blomqvist.  

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Soltech EnergyAnnons

Så integrerar Soltech Energy solen i vardagen

Stefan Ölander, vd, Soltech Energy. Övre bilden: Hisingen Logistikpark, Castellum. Undre bilden: Bostadsområde med Soltech ShingElpanel, Jönköping.
Stefan Ölander, vd, Soltech Energy. Övre bilden: Hisingen Logistikpark, Castellum. Undre bilden: Bostadsområde med Soltech ShingElpanel, Jönköping.

Kan alla ha solenergi? Vill du försörja en byggnad med solenergi? Ja både privatpersoner och företag kan få en hållbar energilösning med solceller. Soltech Energy är en helhetsleverantör som erbjuder energi- och solcellslösningar till både privata villor och större fastigheter. Med hjälp av smarta lösningar och en offensiv förvärvsstrategi vill Soltech förändra samhället och bidra till den gröna omställningen. 

Soltech är en helhetsleverantör som utvecklar, säljer, installerar och optimerar solcellslösningar. Produkterna från Soltech ersätter och kompletterar fastighetens yttre skal i form av ett tak eller en fasad, med integrerade solceller för produktion av elektricitet. När du väljer lösningar från Soltech förstärker du husets estetik och design, men bygger även in långsiktiga värden som lägre driftkostnader och miljöpåverkan. 

– Vi har en bred kompetens och kan erbjuda lösningar till alla, från villor- och större fastighetsägare till solenergiparker på tiotusentals kvadratmeter, säger Stefan Ölander som är vd på Soltech och fortsätter:

– Soltech är noterat på Nasdaq och vi ägs av över 60 000 småsparare. Vi har vuxit kraftigt sedan 2018, då hade vi 50 miljoner i intäkter, 2020 hade vi 500 miljoner. Vårt mål är 4,7 miljarder i omsättning år 2024.

Förändrar samhället

Bakgrunden till ökningen ligger mycket i att efterfrågan på solenergi är stor, branschen växer med 70-80% varje år, men även tack vare Soltechs medvetna förvärvsstrategi. Den går ut på att förvärva bolag inom tak-, el- och fasadbranscherna och transformera dessa traditionella bolag till solbolag. 

– Byggbolag och fastighetsägare som ska bygga nytt, eller renovera, frågar ofta tak- eller elbolagen som är kontrakterade om de även kan leverera solenergilösningar. I dagsläget kan få tak- och elbolag leverera solenergi. Men då de ingår i Soltech kan de göra det, på så sätt förändrar Soltech samhället, säger Stefan Ölander

Avgiftshinder vid storskalig produktion

Förra året färdigställdes Nordens största soltaksanläggning på Hisingen Logistikpark av Soltechs dotterbolag Swede Energy, på beställning av fastighetsbolaget Castellum. Solanläggningen är 30 000 kvm stor och kommer ha en årlig elproduktion på ungefär 3,3 GWh, vilket motsvarar 660 standardvillors elkonsumtion per år. Men att bygga soltaksanläggningar som denna medför tyvärr en skatt, säger Stefan Ölander. Om man överskrider 225 kWh tillkommer energiskatt eftersom man räknas som elproducent.

– Vi måste ta bort den här gränsen. Vi är det enda land som har denna skatt och det hindrar utbyggnaden av solenergi, säger Stefan Ölander. 

Läs mer om Soltech Energy här. 

Om Soltech Energy

Vill du förvandla ditt hus till en hållbar och attraktiv energiproducent? Genom att integrera solceller direkt i byggmaterialen behöver du inte tumma på varken estetik eller funktion. Låt oss guida dig till rätt solcellslösning! Hör av dig till oss om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och ditt projekt. 

Kontakt: sales@soltechenergy.com 

Mer från Soltech Energy

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Soltech Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?