1515
Annons

Vatten är den nya heta startupsektorn

De såg behovet att skapa en mötesplats för innovativa startups och storbolag på vattenområdet. Idag har WIN 150 partners och många lyckade matchningar bakom sig. 

Maria Sätherström Lantz, grundare och vd för WIN.
Maria Sätherström Lantz, grundare och vd för WIN.Foto:WIN

”De två hetaste spåren på vattenområdet bland startups just nu är digitalt vatten och cirkularitet i vattensystemet”, säger Maria Sätherström Lantz, grundare och vd för WIN, en organisation som bland annat matchar innovativa startups med industribolag inom vatten, säkerhet och energi. 

Digitalt vatten handlar om att med hjälp av sensorer få bättre grepp om allt från vattenåtgång och kvalitet till läckage och cirkularitet i vattensystem, att exempelvis ta hand om dagvatten lokalt eller ett anpassa vattenkvaliteten efter behov istället för att som i dag använda dricksvatten rakt igenom. 

Det var 2012 som Maria Sätherström Lantz och hennes grundarkollegor Patrik Söderlund och Kenneth Persson såg behovet att få ut innovationer snabbare på marknaden. 

”Vi såg många innovativa vatten-startups men många saknade kunskap om vem den tilltänkta kunden var och hur marknaden såg ut. De gick mycket på gissningar. Vi kickade igång med 6 partners, i dag har vi 150.” 

En av WIN:s första startups är det i dag välkända Orbital Systems, världens första cirkulära dusch som hämtat inspiration från NASA:s rymdteknik. Duschen sparar enligt företaget upp till 90 procent av vattnet och 80 procent av energin jämfört med en vanlig dusch. 

Olof Blomqvist.
Olof Blomqvist.Foto:WIN

Olof Blomqvist, innovationsscout på WIN, lyfter fyra andra spännande vattenstartups i nätverket. 

”Watersprint, Altered, Avsalt och Graytec.”

Watersprint har utvecklat en produkt som desinficerar vatten effektivt och till en låg kostnad med hjälp av UV LED-teknik.

”Matchningen med FM Mattsson är ett bra exempel på vad vi kan hjälpa till med”, säger Olof Blomqvist. 

Avsalt siktar som namnet antyder på att utveckla ett effektivt och energisnålt system för att producera dricksvatten av havsvatten och Altered har utvecklat ett vattensparande munstycke som monteras på vattenkranar och som minskar vattenförbrukningen med upp till 98 procent.  

”Graytec har utvecklat en liknande teknik som Orbital som handlar om att återanvända gråvatten lokalt, men i en fastighet istället för i en dusch. I befintliga fastigheter kan rören dras om i samband med ett stambyte”, säger Olof Blomqvist.  

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?